Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Mübarek’e baskı artarken, gözler lider adaylarında

        Reform yanlısı göstericiler üç haftadır başkent Kahire’nin merkezindeki Tahrir meydanını terk etmiyor. Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in istifasını isteyen Mısırlılar kararlı. Kimileri çadırlarda uyuyarak gece gündüz meydanda kalırken kimileri de gidip ihtiyaçlarını tedarik edip geri dönüyor.

        Mısırlı muhaliflerin Salı günü Tahrir Meydanı’nda bugüne kadarki en kalabalık eylemlerinden birini gerçekleştirmesi üzerine ABD baskısını arttırdı. Beyaz Saray’ın yaptığı açıklamaya göre, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Mısırlı mevkidaşı Ömer Süleyman ile telefonda görüştü. Biden ülkede reformların derhal yapılmasını ve olağanüstü halin kaldırılmasını talep etti. Birleşmiş Milletler ile Avrupa Birliği’nden de benzer uyarılar geldi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, “Mısır yönetimi halkın sesini dinlemeli ve onun ne istediğini daha iyi anlamaya çalışmalıdır. İktidarın devri gerekli! Ne kadar hızlı olursa o kadar iyi.” dedi.

        AB’den destek açıklaması

        AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, 27 üyeli Birlik'in Mısır ve Tunus’taki demokrasiye geçiş çabalarına destek vereceğini açıkladı. Ashton, BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada, “Biz bu ülkelerde seçimlerin özgür ve adil bir şekilde yapılmasına yardım etmekle kalmayacağız, yolsuzlukla mücadelede, devletin şeffaflaştırılması, basın özgürlüğünün ve hukuk sisteminin bağımsızlığının sağlanması için de arka çıkacağız.” dedi.

        Mısır’da muhalefet Mübarek'in derhal koltuğunu bırakmasını talep ederken, demokrasiye geçiş sürecinde ülkeye kimin liderlik yapabileceği konusunda belirsizlik sürüyor. Deutsche Welle'nin haberine göre; Mısır toplumunun çok farklı kesimlerinden muhalif hareketler, ortak bir isim üzerinde şu ana kadar uzlaşma sağlayabilmiş değil.

        Mübarek’in sağ kolu Ömer Süleyman

        Şimdiki yönetim de elindeki gücü tamamen kaybetmemek için mücadele ediyor. Mübarek’in sağ kolu olarak görülen Devlet Başkanı Yardımcısı Ömer Süleyman, ülkenin şiddete teslim olmaması için çaba göstereceğini kaydediyor. Eski istihbarat şefi iken Ömer Süleyman, İsrail ve ABD ile yakın işbirliği yapmıştı. Bu nedenle bu iki ülkenin sıcak baktığı Süleyman deneyimli bir politikacı olsa da halkın gözünde eski rejimi hükümeti temsil ediyor.

        Dünyanın tanıdığı isim El Baradey

        Demokrasiye geçiş sürecinde ülkeye liderlik yapmak isteyen isimlerden biri Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu eski Başkanı Muhammed El Baradey. Ancak uzmanlar Nobel Barış Ödülü sahibi El Baradey’in yıllarca yurtdışında yaşaması nedeniyle halkın onu az tanıdığını belirtiyor. Mısır uzmanı Cilja Harders, bunun bir avantaj da olabileceğini belirtirken, “El Baradey’in yurtdışından gelmesinin hem avantajları hem de dezavantajları var. O sabıkasız ve yolsuzluklara karışmadığı düşünülüyor. Mısır’ı yönetenlerle de bir bağı yok” yorumunu yapıyor,

        Muhalefetin içindeki önemli gruplardan biri de Müslüman Kardeşler. Yıllarca aşırı İslamcı olarak bilinen Müslüman Kardeşler, şimdi ise İslami devrim istemediklerini, halkın talepleri doğrultusunda laik ve demokratik bir devleti kabul edecekleri mesajını veriyorlar. Müslüman Kardeşler’in yürüttüğü sosyal projeler sayesinde toplumla derin bağları var. Bu nedenle Müslüman Kardeşler olmadan bir siyasi yapılanma mümkün olmayacak gibi gözüküyor.

        Amr Musa ismi öne çıkabilir

        Mısırlılar arasında, Arap Ligi Genel Sekreteri ve eski Dışişleri Bakanı Amr Musa da giderek destek kazanmaya başlıyor. Cilja Harders, “Bence Amr Musa bir alternatif olabilir. O sevilen ve deneyimli bir politikacı. Ayrıca Arap Ligi’ndeki görevleri nedeniyle Mısır’ın iç politikasından uzun süre uzak kaldı bu onun için bir avantaj” değerlendirmesini yapıyor.

        Mısır’da muhalifler yeni devlet başkanının kim olabileceği konusunda henüz kararsız olsa da bir konuda hem fikirler: Mübarek derhal istifa etmeli.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa