Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İran’da Mısır korkusu

        Mısır halkının Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in 30 yıllık iktidarını devirmek üzere başlattığı protesto gösterileri İran yönetimini kendi muhalefetiyle karşı karşıya getirdi. İran’da rejim yanlıları Mısırlı muhaliflere destek için cuma günü protesto gösterileri düzenlerken İranlı muhalifler kendi protestolarını 14 Şubat’ta yapmaya karar verdiler. İranlı muhalifler aldıkları bu karar doğrultusunda Tahran yönetimine başvurarak 14 Şubat’ta Mısır Lideri Mübarek’i protesto etmek için düzenleyecekleri mitinge izin verlimesi talebinde bulundu. Hüsnü Mübarek karşıtı olduğu bilinen İran yönetimi muhalefetin bu çıkışı karşısında ikilemde kaldı. Mısır karşıtı mitingin Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad karşıtı bir gösteriye dönüşmesinden endişe ettiği iddia edilen İran yönetimi, reformcu muhalefeti uyardı. İran Cumhuriyet Savcısı Gulam Hüseyin dün bir açıklama yaparak bu gösteriye izin verilmemesi gerektiğini ifade etti.

        TEHDİT ETTİ

        2009’daki olaylı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ahmedinejad’a karşı yarışan muhalifler Mir Hüseyin Musevi ve Mehdi Kerrubi taraftarlarının asıl amacının Mısır’ı desteklemek olmadığını ima eden Hüseyin “Kahraman Mısır halkına destek vermek isteyenler, devlet tarafından organize edilen ve cuma günü yapılacak olan yürüyüşe katılsın. Başka bir tarih ve yerde yapılacak gösterinin amacı başka olur ve halkımız gerekirse bunun cevabını verir” dedi.

        Dışişleri Bakanı: Ordu anayasayı korumak için müdahale edebilir

        Mısır Dışişleri Bakanı Ahmet Ebul Geyt, karmaşık bir durumda “ordunun müdahale edebileceği” uyarısında bulundu. Geyt, El Cezire’ye verdiği demecinde, ülkenin karmaşaya sürüklenmesini engellemek için anayasanın korunması çağrısında bulundu. Geyt’in, anayasanın korunmasının, “gücü ele geçirmeye çalışan bazı maceraperestlerden” ülkeyi koruyacağını da sözlerine ekledi. Geyt, PBS NewsHour’da yaptığı söyleşide de, “ABD’nin siyasi tavsiyesi faydasız” dedi. Öte yandan Mısır’ın yeni Kültür Bakanı Cabir Asfur, sağlık sorunlarını ileri sürürek, istifa etti. Müslüman Kardeşler hareketi ise, iktidar peşinde olmadığını açıkladı. Örgütün liderlerinden Muhammed Mursi, “Devlet Başkanlığı seçimi için bir adayımız olmayacak” dedi.

        TÜRKİYE'DEN MISIR'A CEVAP

        Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mısırlı mevkidaşı Ahmet Ebul Geyt’in mektubuna yanıt verdi. ‘Olumlu bir tonda’ olduğu belirtilen mektubu, Mısır’ın Ankara Büyükelçisi Abdurrahman Salaheldin’in dün akşam aldığı bildirildi Davutoğlu mektubunda, Mısır’ın önemli bölge ülkelerinden birisi olduğuna işaret ederek, Türk ve Mısır halklarının köklü ilişkileri bulunduğunu kaydetti. Davutoğlu ayrıca, istikrarlı ve müreffeh bir Mısır görmeyi temenni ettiklerini belirtti, Mısır’ın istikrarının bölge için çok önemli olduğunu aktardı. Bakan mektubunda, “Mısır’ın, halkın meşru taleplerini karşılayarak bu süreçten daha güçlü çıkacağına eminim. Türkiye, kardeş Mısır halkıyla her zaman dayanışma içinde olacaktır” dedi.

        ABD'DEN SÜVEYŞ'E KORUMA

        Amerikan Donanması’nın 6. Filosu’na bağlı helikopter taarruz gemisi USS Kearsarge, Süveyş Kanalı’na ulaştı. Gemiye 6 savaş gemisi ve USS Scranton acil müdahale denizaltısı eşlik ediyor. Gemilerin, Mısır’da yaşanan olaylar nedeniyle, dünyanın önemli taşımacılık rotalarından Süveyş Kanalı’nda olası bir aksaklık yaşanması durumunda müdahale etmek amacıyla bölgeye gönderildiği öne sürülüyor. USS Kearsarge’da aralarında iki özel operasyon biriminin de bulunduğu 26. Donanma Keşif Birimi’ne bağlı 2 bin 200 asker bulunuyor.

        SURİYE, FACEBOOK'UN ARKADAŞLIK İSTEĞİNİ KABUL ETTİ

        Mısır’daki protesto gösterileri Suriye’deki Beşar Esad yönetiminin bazı yasaklardan ve baskılardan vazgeçmeye başlamasını sağladı. Suriye dün beş yıldır uyguladığı Facebook ve Youtube yasağını kaldırdı. Ancak Suriyeli bir internet kullanıcısı İngiliz The Guardian Gazetesi’ne yaptığı açıklamada bu yasağı başka yollardan aşmaya alıştıklarını ve bu adımın kendisi için çok fazla bir şey ifade etmediğini söyledi. Suriyeli muhalifler geçtiğimiz hafta cumartesi günü hükümet karşıtı protesto gösterisi düzenlemek istemiş ancak halkın katılımını sağlayamamışlardı.

        POLİS ÖLDÜRÜYOR

        El Harga kentinde polis ve göstericiler çatıştı. Gerçek mermi kullanan polis, 5 kişiyi öldürdü. Bunun üzerine halk da, 7 kamu binasını kundakladı.

        Femen Mübarek’e karşı

        Ukrayna’daki çıplak insan hakları hareketi FEMEN’in bir üyesi “Yaşasın Mısır” sloganıyla Mübarek’i protesto etti.

        GAZETE HABERTÜRK

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa