Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ABD'nin gizli anketinde Erdoğan açık ara önde

        İşte Hersh'ün saptamaları:

        Ortadoğu'da neler yaşanıyor?

        Türkiye, bölgede ABD ile birlikte iki büyük güç. Artık yeni bir düzenin parçaları yerleştiriliyor. ABD, 10 ülkede araştırma yaptırdı. Hepsinde de Recep Tayyip Erdoğan'ın o ülkenin liderinden bile daha fazla sevildiği ortaya çıktı. Özellikle Mısır... Bu ülkedeki birçok evde Erdoğan posterleri var. Erdoğan'ın Kuzey Afrika ve Ortadoğu'nun sevilen tek lideri olması, ABD ve Rusya'yı yıkan bir süreç. Çünkü Türkiye'siz bir plan yapılması artık imkansız.

        İsrail'in planları ne?

        Yeni yılın ilk günlerinde İsrail Başbakanı Netanyahu ve Hüsnü Mübarek, Sharm el Sheikh kentinde görüştü. Netanyahu, her konuda koşulsuz destek istediği Mübarek'ten 'evet' yanıtını aldı. Mübarek de, isyanın ilk ayak seslerini hissediyordu ve Netanyahu'dan aynı desteği talep etti. Netanyahu, "Evet" derken, isyanın bu derece güçlü olacağına inanmadı. Çünkü İsrailliler'e göre, Araplar korkak. Birkaçını öldürürsen iz, diğerleri evinin yolunu tutar. İsrail Ortadoğu'da artık kendini korumaya çalışan bir topluluk.

        Mısır'daki halk isyanına ABD de destek verdi. Neden?

        ABD, geçen yıl Mısır'da başlayan çok büyük bir isyanı bastırdı. Hem de çok kanlı bir şekilde. Ancak bunu bastırması mümkün değil.

        ABD'nin "yeni Ortadoğu'da" amacı nedir?

        ABD ordusunda en önemli iki isim Malta Şövalyeleri JSOC'un eski komutanı General Stanley McChrystal ve Amiral William McRaven'dır. Birçok general de McChrystal ve McRaven gibi düşünür. Ortadoğu'da, Hristiyanlığı yaymak isteyen bu isimler, Irak'ta yüzlerce camiyi yıktı. Yerine de büyük binalar inşaa edildi. Hazırlanan plana göre, o binalar gelecekte katedral olarak hizmet verecek.

        Barack Obama bu duruma sessiz mi kalacak?

        Obama yönetimindeki 9 isim, Neo-Con'dur. Ve maalesef onların söz hakkı çok fazladır. Malta Şövalyeleri de, Osmanlı İmparatorluğu'na olan kinleri nedeniyle Türkiye'yi 'düşman' görür. ABD'liler İstanbul'da ve Doğu'da misyoner gibi çalışıyor. Özellikle fakir akıllı gençleri seçip, ABD ve Avrupa'da çok özel yaşam vaat ediyorlar. Tek şartları ise 'Tam bağlılık'...

        Irak'ta İslam'ı seçen Amerikalı askerler olduğu iddia ediliyor. Doğru mu?

        Evet. Hem de sayıları çok fazla. Bunun nedenini araştırıyorlar ama hala bulamadılar. Çünkü Müslüman conilerin sayısı her geçen gün artmakta.

        İstihbarat birimleri Ortadoğu'da nasıl çalışıyor?

        Her ülkenin ajanları, diğer ülkelerde çalışır. Türkiye'ye turist kılığında gelen o kadar çok istihbarat elemanı var ki, şaşarsınız? Ancak Türkiye'den de giden bir o kadar ajan var.

        ÖZEL HABER KOLEKSİYONCUSU

        1937'de Chicago'da doğan Seymour Hersh, 22 yaşında gazeteciliğe adım attı. 1963'te Associated Press'in Washington temsilcisi olan Hersh, daha sonra New York Times'a transfer oldu. 1983'te Henry Kissinger hakkında yazdığı kitap, ona 20 ödül kazandırdı. Hersh, CIA'in planlarını, Vietnam'da ABD askerleri tarafından öldürülen sivillerin hikayelerini ve Irak'taki Ebu Garib Hapishanesi'nde yaşanan skandalları deşifre etti. Bu çalışmalar, Hersh'e 100'den fazla ödül kazandırdı. Halen New Yorker'da çalışan Hersh, dünyanın en saygın gazetecilerinden biri olarak gösteriliyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa