Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Bu devrim 'Güzellik Devrimi'dir

        Geri dönüşün mümkün olmayacağını ifade eden Dr. Eşref Abdulgaffar, "Devrimi 'güzellik devrimi' olarak nitelendiriyoruz. 25 Ocak'ta başlatılan hareket aslında gizli değildi. Tüm gruplar bunu duyurdu. Ama bu zavallı hükümet, halkın gücünün buna yetmeyeceğini düşündü. Elhamdülillah Mısır halkı bu konuda kararlılığını göstermekte ve bu yapılan halk hareketi halen devam etmektedir." dedi.

        ŞEFİK DİNÇ / AHT

        Mısır'da başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda gösteriler ikinci haftayı doldururken, ülkedeki en önemli muhalefet hareketlerinden biri olan Müslüman Kardeşler Birliği'nin liderlerinden Dr. Eşref Abdulgaffar İstanbul Topkapı Eresin Oteli'nde düzenlediği basın toplantısında bir kez daha Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'e görevi bırakma çağrısı yaptı.

        Yerli ve yabancı basının yoğun ilgi gösterdiği toplantıyı düzenlemesinin ilk amacının Mısır'da yaşananlarla ilgili doğru bilgileri aktarmak olduğunu ifade eden Eşref Abdulgaffar, "Şu anda tüm gerçekleri ortaya koymak istiyoruz ki kimsenin aklında bir kuşku kalmasın. Halk 30 sene Hüsnü Mübarek ve sistemine karşı sabretti. Zulmüne, onun getirmiş olduğu fakirliğe karşı sabretti. Ama o son merhaleyi geçtikten sonra geri dönüş olmaz. O yüzden bu devrimi 'güzellik devrimi' olarak nitelendiriyoruz. Bu bir şekilde devenin sabrına benzemekte. Deve nasıl belirli vakte kadar sabbeder ancak sonunda hiçbir şekilde teselli edilemese halk da bunun gibi. Mısır halkın yüzde 40'ından fazlası fakirlik sınırın altında. Halk bir çok kere aslında uyarılar yapmıştı. Kendisi 84 yaşında ve 6 yıl daha başkan olmaya devam etmek istiyor. Kendisi öldükten sonra oğlu gelsin 40 yıl idare etsin istiyor. Bizler o aileden ve çevresindeki gruptan çok çektik. Halk artık ayaklanmak, devrim yapmak zorunda kaldı. 25 Ocak'ta başlatılan hareket aslında gizli bir hareket değildi. Tüm gruplar bunu duyurdu. Ama bu zavallı hükümet, halkın buna gücünün yetmeyeceğini düşündü. Dışişleri bakanına "Tunus'takine benzer olayı bekliyor musunuz?" şeklinde sorulmuş ve bakan da 'Bunlar boş sözden ibarettir. Mısır'da böyle bir şey olmaz' diye cevap vermişti. Elhamdülillah Mısır halkı bu konuda kararlılığını gösterdi ve bir halk hareketi ortaya çıktı" şeklinde konuştu.

        MÜBAREK GİDİNCEYE KADAR EYLEMLER SÜRECEK

        Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eşref Aldulgaffar, Mübarek'in Eylül ayına kadar süre istediği yönündeki soruya, "Mübarek Eylül ayına kadar kalmak istiyor. Yeni bir hamle için kendisini hazırlamak istiyor. Eğer bu kabul edilir halk geri çekilirse Mübarek ve çevresindekiler herkesten intikam alacaktır. Biz hiçbir ülkede görmedik ki bir devlet kendisine yapılan ayaklanma sonrasında hapisaneden suçluları çıkarsın ve meydandaki insannları öldürün. Biz sivil ve demokratik bir devlet istiyoruz. Halk kendi hükümetini kendisi seçecektir. Bu yüzden Mübarek gidinceye kadar eylemler devam edecektir." şeklinde cevap verdi.

        DEMOKRATİK TÜM ÜLKELERİ MODEL ALIRIZ

        Mübarek'in gitmesinden sonra Mısır'daki yönetim şeklinin ne olacağı sorulan Abdulgaffar, şunları söyledi: "Biz demokratik bir yönetim istiyoruz. Demokratik olan ve halkın seçmiş olduğu yönetimlerin olduğu tüm devletleri model alıyoruz. Türkiye'de iktidar olan parti halkın tercihiyle gelmiş ve başarılı olmuşsa Türkiye'yi de model alırız. Türkiyeyi uzun zamandır demokratik bir ülke olarak biliyoruz. Sonuçta Türkiye'deki hükümet zorla gelmiş bir hükümet değil, halkın seçtiği hükümettir. Bizde ise başa gelen ölünceye kadar iktidarda kalıyor. Biz daha ölmeden görevini bırakan bir başkan görmedik. Hayatımızda bir kere olsun ölmeden koltuğunu bırakan bir başkan görmek istiyoruz. Mübarek kalbi attığı sürece Mısır'da hüküm sürmek istiyor."

        GAZZE AMBARGOSUNU KIRACAK TEK ÜLKE MISIR'DIR

        Mısır'daki yönetimin Arap ülkelerinden ziyade İsrail yararını gözeten yönetim olduğunu belirten Abdulgaffar, "Mısır kendi vatandaşına ve diğer Arap ükelere sattığı gazı, daha ucuza İsrail'e satmaktadır. İsrail'le 20 yıllık bir anlaşma yapılmıştır. Tüm dünya Gazze'ye uygulanan ambargonun doğru olmadığını düşünmekte. İnsanlık onuru bile Gazze'ye yönelik ambargoyu kabul etmemekte. Bu ambargoyu kırabilecek tek devlet Mısır'dır. Gazze'nin Mısır'la sınırı vardır. Gazze halkı bizim halkımızdır. Bir ülke nasıl olur da 1,5 milyon insanı hapisanede gibi ambargo altında tutabilir. Bu kabul edilebilecek bir olay değildir" dedi.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa