Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Mısır'da gösteriler devam ediyor

        Mısır'da hükümet ile muhalefet arasında diyalog sürecinin başlamasına rağmen protestocular, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ülkeden gidinceye kadar gösterilerine devam edeceklerini belirttiler.

        Tahrir meydanına gelen yeni göstericileri ve medya mensuplarını ud eşliğinde söyledikleri şarkılarla karşılayan göstericiler, alanda hazırladıkları duvar gazeteleri ve duyuru panoları ile gelişmeleri takip ediyor.

        Siyasi grupların temsilcileri diyalog sürecindeki gelişmeleri göstericilere megafonlarla yaptıkları açıklamalarla duyururken, gönüllü doktorlar göstericilerin tedavisini üstleniyor, gençler de alandaki çöpleri toplayarak dışarıya taşıyorlar.

        Gösteri alanına giren seyyar satıcılar sayesinde temel ihtiyaçlarını karşılayan göstericiler, Tahrir meydanına giren satıcıların fırsatçılık yapmasına izin vermeyerek, devamlı fiyatları kontrol ediyorlar.

        AA muhabirine açıklamalarda bulunan göstericilerden Muhammed Mecdi Hayat "Bu elimdeki pankartta resmi bulunan kişiler Mısır'ın hırsızları. Bunlar gitmeden bende evime gitmeyeceğim" dedi. Muhalif grupların hükümet ile görüşmesinden bir sonuç çıkmayacağını savunan Hayat, ülkeye istikrar gelmesinin Mübarek'in gitmesine bağlı olduğunu ileri sürdü.

        Protestocuların kurduğu sahra hastanesinde görev yapan hemşire Ayşe Hüseyin Mansur da son günlerde çatışmaların yaşanmamasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, geçen hafta çok sayıda yaralıyı tedavi etmeye çalıştıklarını, alanda bulunan ve hastaneye gitmeyi kabul etmeyen yaralı göstericilerin sağlık kontrollerinin halen kendileri tarafından sürdürüldüğünü söyledi.

        Gösterilere katılan Um Hasan isimli yaşlı bir kadın, sokak çetelerinin oğlunu rehin alarak fidye istediğini, fidyeyi ödeyememesi üzerine oğlunun çeteler tarafından darp edilerek serbest bırakıldığını iddia etti.

        Muhalefetin hükümetle konuşmaya başlamasının göstericilerin kararlılığını etkilemediği gözlenirken, göstericilerin ara vermeden Mübarek aleyhine slogan atmaya devam ettikleri görüldü.

        PARLAMENTO BİNASI ÖNÜNDE BARİKAT

        Muhalefet kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Meclis Caddesi'ne barikat kuran göstericiler, parlamentoya giriş ve çıkışları kontrol altına aldı.

        İktidar partisi NDP'nin bazı milletvekillerinin Mısır devlet televizyonuna parlamentodan telefon ile bağlanarak, görevlerine devam ettiklerini ve muhalif göstericilerin Tahrir meydanı dışında hiç bir etkinliği bulunmadığını iddia etmeleri üzerine Mısır Parlamentosu önünde kontrol noktaları oluşturan protestocuların, Cuma gününe kadar parlamenterlerin parlamentoya girişini engellemeyi amaçladıkları öğrenildi.

        Parlamento binasının iç kısmı polis tarafından korunurken, dış kısmında bulunan askeri birliklerin, protestocuların barikat kurmasına müdahale etmedikleri de görgü tanıklarınca ifade edildi.

        TUNUS'UN MISIR'DAKİ PROTESTOLARLA İLGİLİ İLK TEPKİSİ

        Tunus, Mısır'daki protesto gösteriyle ilgili ilk yorumunu Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yaptı ve ''halkın iradesine saygı duyulduğunu'' ifade etti.

        Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ''Bu kardeş ülkedeki durumun gelişmesini dikkatle izlerken, Tunus, Mısır halkının iradesine ve seçimlerine duyduğu saygıyı yineler'' ifadesi kullanıldı.

        Açıklamada, ''Tunus'un, Mısır halkının sağduyusuna, keskin vatanseverlik zihniyetine ve tarihinin bu hassas konjonktürünü aşma kapasitesine güvendiği'' de kaydedildi.

        Tunus'ta Zeynelabidin Bin Ali'nin iktidarını bırakıp kaçmasına yol açan ayaklanmadan sonra Mısırlılar 25 Ocaktan beri Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in gitmesi için protesto gösterilerini sürdürüyor.

        İSRAİL'DEN ERDOĞAN'A YANIT

        İsrail Dışişleri Bakanlığı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Mısır'daki olayların ardından, "İsrail'in Mısır'daki olaylara karışmaması gerektiği" yolundaki sözlerini, "İsrail için önemli olan Mısır'ın ne düşündüğüdür" ifadesiyle cevapladı.

        İsrail radyosu, konuyla ilgili verdiği haberde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'i uyarıp, Mısır'ın iç işlerine karışmamasını istediğini belirtti.

        Radyonun haberinde, Erdoğan'ın ABD Başkanı Barack Obama ve Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile görüşüp, her ikisini de İsrail'in Mısır'ın içişlerine karışmasını önlemeye çağırdığı ifade edildi.

        Habere göre, İsrail Dışişleri Bakanlığı da, buna karşı "Kahire'deki resmi yetkililerin, özellikle Türkiye'ye çağrıda bulunarak, Mısır'ın içişlerine karışmamasını talep ettiklerini" kaydetti. Haberde, İsrail Dışişleri, "İsrail için önemli olan Mısır'ın bu konuda ne düşündüğü olup, Mısırlılar'ın kendi ülkelerinde olan biteni, Kaddafi'den insan hakları ödüllü Erdoğan'dan daha iyi bildiklerine kuşku yoktur" ifadelerini kullandı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa