Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Assange'ın Guantanamo korkusu

        İngiltere'nin başkenti Londra'nın güney doğusundaki Woolwich Ceza Mahkemesinde dün başlayan ve bugün devam eden duruşmada Assange için tanıklık yapan emekli İsveçli savcı Sven-Erik Alhem, ifadesinde davanın sonucundan ziyade, adaletin yerini bulmasıyla ilgilendiğini söyleyerek, sanık ile şüpheli kavramlarının İsveç'te çok farklı iki kavram olduğuna dikkati çekti.

        Dava başlamadan önce İsveç hukukuna göre tarafların dinlenmesi ve şüpheliye aleyhindeki tüm suçlamalarla ilgili kanıtların gösterilmesi gerektiğini belirten Alhem, Assange'la ilgili tecavüz davasının İngiltere'de görüşülebileceğini savundu. Alhem, İsveçli savcıların katılımıyla Assange hakkındaki tecavüz davasının İngiltere'de görüşülebileceğini, dolayısıyla İsveç'e iadesine gerek olmadığını kaydetti. Emekli İsveçli savcı ayrıca, Assange sorgulanmak üzere İsveç'e iade edilirse, bu ülkede gözaltına alınabileceğini belirterek, İsveç'te tecavüz davalarının kamuoyuna kapalı bir şekilde yapıldığına dikkati çekti. Alhem, İsveç tarafının avukatı Clare Montgomery tarafından sorgulanmaya devam ediliyor.

        Dün de iki İsveçli yetkili tanık olarak çağrılmış ve dinlenmişti. Assange'ın avukatları duruşmada müvekkillerinin İsveç'e iadesi durumunda bu ülkedeki tecavüz davalarının kamuoyuna kapalı bir şekilde yürütülmesi nedeniyle, yargılanma sürecinin "adil olamayacağını" savunuyor. Avukatlar ayrıca, insan haklarına dikkati çekerek, Assange'ın İsveç'e iade edilmesiyle ABD'ye gönderilebileceği ve buradan da Guantanamo cezaevine konulabileceğini, hatta ölüm cezası ile bile karşı karşıya kalabileceğini söylüyor.

        KARARIN BUGÜN ÇIKIP ÇIKMAYACAĞI BELİRSİZ

        Mahkemeden bugün bir karar çıkıp çıkmayacağı belirsizliğini korurken, yargıç "İsveç'e iade" kararı verirse, Assange'ın bu kararı temyize yani Yüksek Mahkemeye taşıma ihtimali bulunuyor.

        İsveç, Assange'ı geçen yıl iki kadına tecavüz etmekle suçluyor ve iadesini talep ediyor. Assange iddiaları reddederken, avukatları ve destekçileri İsveç'in suçlamalarının "siyasi" olduğunu ve bu suçlamaların Wikileaks'in ABD'nin gizli belgelerini yayımlamasından ayrı düşünülemeyeceğini savunuyor.

        39 yaşındaki Avustralya vatandaşı Assange geçen yıl Aralık ayında Londra'da gözaltına alınmış ve dokuz gün gözaltında tutulduktan sonra kefaletle şartlı tahliye edilmişti.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa