Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Emekli göçmene rahat yok

        Danimarka'da yaşayan göçmenlerin yüzde 30'unun erken emekli olduğunu gözönünde bulunduran Danimarka Maliye Bakanlığı, maliyetleri azaltmak amacıyla bir çalışma başlatıldığını açıkladı.

        Danimarka Maliye Bakanı Claus Hjort Frederiksen'in yaptığı açıklamaya göre, erken emekli olan göçmenlerin, yeniden sağlık kontrolünden geçirildikten sonra iş hayatına dönmeleri sağlanabilecek ve sosyal haklarında kısıtlamaya gidilebilecek. Ayrıca göçmenler arasında işsizliği azaltmak için göçmenlerin daha az maaşla çalışmalarını teşvik etmek için çalışma başlatılacak.

        Düşünce kuruluşu Cepos tarafından Dream adlı araştırma kuruluşuna yaptırılan kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre, Avrupa ülkeleri dışından ve daha çok Müslüman ülkelerden Danimarka'ya göç edenlerin bu ülkeye yıllık maliyeti 16 milyar Danimarka kronu (2,9 milyar dolar).

        Liberal muhafazakar partilerin iktidarda olduğu Danimarka'da hükümet, yeni çalışmaların amacını, göçmenler arasındaki işsizliği azaltmak olarak açıklıyor. Ancak hükümete destek veren göçmen karşıtı Danimarka Halk Partisi, çalışanlar arasında maaş farkı yaratılmasının işsiz Danimarkalıların aleyhine olacağı ve işverenlerin düşük ücretle çalışacak göçmenleri tercih edebilecekleri gerekçesiyle planlara karşı çıkıyor.

        YASA TASARI HALİNE GELEBİLİR

        Muhalefetteki Sosyaldemokrat Parti'nin Türk milletvekili Yıldız Akdoğan, tartışılan konunun insan haklarına aykırı olduğunu söyledi.

        Maliye Bakanlığı'nın planlarının önümüzdeki günlerde yasa teklifi olarak gündeme gelebileceğine dikkat çeken Akdoğan, bu olasılığın yüksek olduğuna dikkat çekti.

        Danimarka'da erken emekli olanların sayısının abartıldığını da kaydeden Akdoğan, ''Bu insanlar 1960 ve 1970'li yıllarda Danimarka'ya geldiler ve en zor işlerde çalıştılar. Birçoğu da savaşların olduğu ülkelerden geldiler. Bu durumda sağlık sorunları olması da çok doğal. Erken emekliye ayrılmaları da abartılı bir durum değil'' dedi.

        Hükümetin ülkede yaşayan yabancılara karşı çok sert önlemler getirdiğine dikkati çeken Akdoğan, yabancıların haklarını kısıtlayan 18 yasa tasarısının mecliste kabul edildiğini de bildirdi.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa