Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Kuzey Kutbu, 3 yıl içinde Anadolu kadar küçüldü

        Rusya Meteoroloji Servisi’nden yapılan açıklamaya göre Kuzey Kutbu, son 3 yılda 600 bin kilometrekare (yaklaşık Anadolu kadar) küçüldü. Bilim adamları erimenin çok hızlı olduğunu söyledi.

        Rusya Meteoroloji Servisi Başkanı Aleksander Frolov’un verdiği bilgiye göre, Kuzey Kutbu’ndaki buzul alan, 2007 yılından günümüze 600 bin kilometrekare küçülerek 4,8 milyon kilometre kareye düştü. Ria Novosti haber ajansına açıklamada bulunan Aleksander Frolov, “Arktik bölgenin özellikle batı bölümleri hâlâ çok sıcak ve buzullar erimeye devam ediyor” uyarısında bulundu.

        BUZ KALMAYACAK

        Temmuz ayında konu ile ilgili bir değerlendirmede bulunan Frolov, gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda kutup bölgesinde önümüzdeki 30-40 yıl içinde buzul kalmayacağını iddia etti. Geçen şubat ayında bölgede incelemelerde bulunan Kanada Manitoba Üniversitesi bilim adamlarından David Barber de buzullardaki erimenin “karamsar hesaplamaların bile çok çok ötesinde” olduğunu, bunun sonucunda neler yaşanabileceğinin öngörülmesi gerektiğini ifade etmişti. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) iklim uzmanı Jay Zwally, “Erime bu hızla sürerse Kuzey Buz Denizi, beklentilerden çok daha yakın bir dönemde, 2012 yazı sonunda buzdan tamamen arınmış hale gelebilir” uyarısında bulunmuştu.

        EN BÜYÜK KOPMA

        Geçen 10 Ağustos’ta Kuzey Kutbu’ndaki erime sonucu, 87 kilometrekare büyüklüğünde bir buzul parçası, Grönland’ın kuzeyindeki Petermann Buzulu’ndan kopmuştu. Amerikalı bilim adamlarının “Manhattan büyüklüğünde” dediği buzul, 1990’lı yıllardan bu yana kopan en büyük parça oldu.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa