Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Yardım filosunun İrlandalı mağduru destek istedi

        Gazze'ye yardım filosuna düzenlenen saldırının İrlandalı mağdurlarından Fiachra O Luain, "saldırıya uğrayanları ve Filistinlileri korumak için sesini yükseltmesi" çağrısında bulunduğu ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Senatör John Kerry'den henüz yanıt alamadığını belirterek, bu konuda Türk halkından destek istedi.

        Yardım filosundaki Challenger 1 gemisinde bulunan ve 31 Mayıstaki saldırıda İsrail askerlerince tartaklanıp gözaltına alındıktan sonra sınır dışı edilen O Luain, Filistinlilerin ve Gazze ablukasının kaldırılmasını isteyen barış gönüllülerinin sesini duyurabilmek amacıyla bulunduğu girişimleri AA muhabirine anlattı.

        O Luain, Senatör Kerry'ye gönderdiği açık mektubun yanı sıra yakın zamanda BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğine saldırıya ilişkin bilgi verdiğini, hemen ardından da Türk Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla BM Soruşturma Komisyonuna belge sunduğunu söyledi.

        BBC'nin Mavi Marmara saldırısıyla ilgili tepki çeken belgeselini de eleştiren O Luain, belgeselin "taraflı" olduğuna yönelik şikayetlerini BBC'ye ilettiğini ve bu girişiminin en sonunda ciddiye alındığını kaydetti.

        -AMERİKALI SENATÖRDEN HENÜZ YANIT YOK-

        Senatör John Kerry'den yardım filosuna düzenlenen saldırıyla ilgili "ilkeli ve bağımsız bir tutum takınmasını" isteyen ve başkanlığını yaptığı ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesinde saldırıda hayatını kaybeden Furkan Doğan için bir oturum düzenlemesi durumunda, komiteye gelip ifade vermekten memnuniyet duyacağını bildiren O Luain, mektubuna henüz yazılı yanıt gelmediğini söyledi.

        O Luain, "Senatör Kerry'nin yardımcısı Chris Wyman'ın, bu gecikmeye neden olarak İsrail ile Filistin arasında sürdürülen barış görüşmelerini gösterdiğini" belirtti.

        John Kerry ile ailevi bağları da bulunduğunu anlatan Fiachra O Luain, kendi babasıyla birlikte Amerikalı senatörün de geçmişte Vietnam savaşına karşı protesto eylemleri düzenlediğini; eski bir barış gönüllüsü olarak, bir yardım filosuna uluslararası sularda saldırılmasının kabul edilemezliğini göreceğine inandığını kaydetti.

        -DESTEK ÇAĞRISI-

        Saldırıdan sonra Türklerin gösterdiği yakınlıktan çok etkilendiğini ifade eden O Luain, "O gerginliğin ardından İstanbul'da güvenliğe kavuştuğumda, varlığından haberdar olmadığım bir kardeşimi bulmuş gibi oldum" diye konuştu.

        O Luain, Türk halkından, Senatör Kerry'ye gönderdiği açık mektubun en kısa zamanda yanıtlanması ve ABD Senatosunda saldırıyla ilgili oturum düzenlenmesi yönündeki talebinin dikkate alınması için de destek istedi.

        Senatör Kerry'nin Boston ve Washington'daki ofislerine telefon ya da e-posta yoluyla mesajlar bırakarak isteyen herkesin bu girişime katkıda bulunabileceğini belirten O Luain, Amerikalı senatörün iletişim bilgilerine "kerry.senate.gov/contact/" adresinden ulaşılabileceğini bildirdi.

        -YENİ YARDIM FİLOSU-

        Fiachra O Luain, "Modern tarihin en yaratıcı barış eyleminin gaddarca ve korkakça bir saldırıya uğradığını" söyleyerek, "İsrail'in gerçekleri gölgelemek için ırkçılığa başvurduğu" belirtti.

        Gazze üzerindeki ablukanın bir an evvel kaldırılması gerektiğini vurgulayan O Luain, "Yüzyıllar süren işgal ve mahrumiyetten sağ çıkmış İrlandalılar, Filistinlilere yapılan adaletsizliklere karşı çok kararlı" diyerek, olanlara büyük tepki duyan İrlanda halkının, ülkelerinin yeni filoya katılımını da destekleyeceğini söyledi.

        Fiachra O Luain, Gazze'ye yardım götürecek yeni filo için hazırlıklarını sürdüren İrlandalı barış gönüllülerinin bir gemi tedarik edebilmek için para toplama kampanyası başlattığını belirtti.

        Şu anki önceliğinin ilk filoya düzenlenen saldırıyla ilgili girişimleri başarıyla sonuçlandırmak olduğunu vurgulayan O Luain, "Yeni filoya katılırsam daha fazla Türkle tanışmak için bir Türk gemisinde yer almak isterim" diye konuştu.

        O Luain, John Kerry'ye gönderdiği açık mektupta, "9 barış gönüllüsünün uluslararası sularda, hukuka aykırı ve haksız şekilde öldürülmesi konusunda liderlik gösterememesinden derin hayal kırıklığı duyduğunu" belirtmiş, Gazze'ye gidecek yeni yardım filolarına saldırı düzenlenmemesi için Kerry'nin kişisel sorumluluk almasını istemişti.

        İrlanda'nın Donegal bölgesinde yaşayan Fiachra O Luain, 10 yıldır "barış" için sesini duyurmaya çalışıyor. Afganistan ve Irak'taki savaşlara ve nükleer silahlara yönelik çeşitli protesto eylemlerinde aktif rol üstlenen 29 yaşındaki O Luain, geçen yıl Avrupa Parlamentosu seçimlerinde de adaylığını koymuştu.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa