Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Rusya ve ABD'den askeri işbirliği

        Rus haber ajansı RİA Novosti, iki günlük bir ziyaret için Washington'da bulunan Rusya Savunma Bakanı Anatoliy Serdyukov'un, ABD Savunma Bakanı Robert Gates ile imzaladığı belgenin, 1993 yılında imzalanan mutabakat zaptının yerini alacağını duyurdu.

        Serdyukov'un ziyareti sırasında imzalanan belgede, "Bu imzalanan belge, savuna ve askeri işbirliğini, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ilişkinin seviyesine yükseltmeyi amaçlıyor" ifadesi yer aldı.

        İmzalanan anlaşmaya göre, iki ülke askeri yetkilileri, belirli savunma ve askeri işbirliği programları ve etkinliklerini etkili bir şekilde hayata geçirilmesini sağlayacak yıllık ortak çalışma programları yapacak.

        RİA Novosti, Serdyukov'un Washington'daki ziyareti sırasında Gates ile Rusya-ABD Savunma İlişkileri Çalışma Grubu'nun oluşturulmasıyla ilgili ortak deklarasyonu imzaladığını belirterek, deklarasyonda, çalışma grubunun, Rusya-ABD askeri reformlarıyla ilgileneceği ve iki ülke arasındaki ilişkilerin şeffaf şekilde yürütülmesine katkıda bulunulunacağı kaydedildi.

        Pentagon'dan adı açıklanmayan üst düzey bir kaynak dün gazetecilere yaptığı açıklamada, iki bakanın görüşmesindeki ana gündem maddesini askeri reformların oluşturduğunu söylemişti.

        Kaynak, Gates ve Serdyukov'un görüşmelerinde Rusya-ABD arasında yeni Nükleer Silahların İndirimi Anlaşması'nın (START1) onaylanması konusunun yanı sıra, Avrupa'daki Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması (AKKA), füze kalkanı, İran'ın nükleer programı, Ortadoğu, Kafkaslar ve Orta Asya'daki durumu ele aldıklarını kaydetmişti.

        Gates de gazetecilere yaptığı açıklamada, iki ülke ordusunda geniş ölçekli reformlarının yapılması için Serdyukov ile çok yoğun çalıştıklarını ifade ederek, ABD yönetiminin yeni START anlaşmasının onaylanması sürecini hızlandırmak için ciddi adımlar attığını ve bunun bir kaç hafta içinde sonuçlanabileceğini vurguladı.

        Serdyukov da bugün konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bu reformların "sancılı" olduğunu belirterek, "Ancak 21. yüzyıla uygun çağdaş bir ordunun yaratılması için bu reformlar kesinlikle gerekli" dedi.

        Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ve ABD Başkanı Barack Obama, süresi geçen yıl Aralık ayında sona eren eski START anlaşmasının yerini alacak START1 anlaşmasını Nisan ayında Prag'da imzalamışlardı.

        Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için iki ülke parlamentolarında onaylanması gerekiyor.

        Rus yetkililer, START1'i ancak ABD Senatosu onayladıktan sonra onaylayacaklarını açıklamışlardı.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa