Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Fransa ile AB arasındaki gerginlik büyüyor

        Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin makamından bugün yapılan açıklamada, Romanların toplu sınır dışı edilmesiyle ilgili sert tepki gösteren AB Komisyonu eleştirildi.

        Cumhurbaşkanlığı Sarayından yapılan açıklamada, AB Komisyonu'nun Adalet ve Temel Haklardan Sorumlu Temsilcisi Viviane Reding'in Fransa ile ilgili bazı sözlerinin kabul edilemez olduğu ifade edildi.

        Açıklamada, Fransa'nın AB'nin organlarıyla kısır polemikler istemediği ve diyalogdan yana olduğu belirtildi.

        Fransa'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Pierre Lelouche, bu sabah yaptığı açıklamada, Reding'in dünkü açıklamalarını, "uygun olmayan, yanlış bir çıkış" olarak yorumlamıştı.

        Fransız bakan, AB temsilcisinin Romanların durumunu İkinci Dünya Savaşı dönemiyle kıyaslamasına, "Bu sınır ve limitleri zorlayan bir açıklama, büyük bir devlete karşı böyle konuşulmaz" diyerek tepki göstermişti.

        AB Komisyonu temsilcisi, dün yaptığı açıklamada, Fransa'nın politikasının "utanç verici" olarak nitelemiş ve Paris'i, AB yasasını ihlal etmekle suçlamıştı.

        Fransa'da İçişleri Bakanlığının, valilere, Roman kamplarının yıkılmasının çabuklaştırılması için gönderdiği genelgenin basına sızması, hükümeti zor durumda bırakmıştı.

        Fransa'da, başta Kilise olmak üzere insan hakları dernekleri, Romanları toplu şekilde sınır dışı ederek, AB'nin serbest dolaşım ve azınlık haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle hükümeti eleştiri yağmuruna tutuyor.

        Romanları sınır dışı etme politikasından vazgeçmeyeceğini açıklayan Fransa, Ocak ayı başından bu yana 8 binden fazla Romanı, Romanya ve Bulgaristan'a gönderdi.

        Temmuz sonundan itibaren gönderilenlerin sayısı ise bini geçti.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa