Habertürk
Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Habertürk TV

HT CUMARTESİ- Şükrü DUDU

Hamdi Alkan’la aşağı yukarı iki buçuk yıldır İstinyePark şubemiz açıldığından beri tanışıyoruz. Her hafta mutlaka bir kez muhabbet etme şansımız oluyor. Son günlerde çok heyecanlı görünüyor, sebebi yeni filmi olsa gerek diye düşünmüştüm, yanılmamışım.

Elektrik mühendisisiniz, komedyen olmaya nasıl karar verdiniz?
Babam çok renkli bir adamdır. Yedi yıl başgardiyanlık, ardından 31 sene başmübaşirlik yaptı. Neticede 38 sene devlete hizmet etti. Biz de onun maceralarıyla büyüdük. Eve geldiğinde her şeyi canlandırarak anlatırdı. Ben de sahneye çıkmak, insanları eğlendirmek istedim. İnsanları güldürdüğümde onlara bir hediye verdiğimi ve hediyemin karşılığını aldığımı düşünüyordum. Aile toplantılarında kâğıttan burunlar yaparak dönemin siyasetçileri rahmetli Bülent Ecevit ve Alparslan Türkeş’in, Necmettin Erbakan ve Süleyman Demirel’in taklidini yapardım.

BİNİN ÜZERİNDE TİPLEME ÇIKARMIŞIM

Türkiye sizi Reyting Hamdi olarak tanıdı. Gazman karakteri hâlâ hatırlanıyor. Reyting Hamdi macerası nasıl başladı?
Ünlü spor adamlarının tiplemelerini yapıyordum, sonra siyasi tiplemelere başladım. Geçenlerde saydım; binin üzerinde tipleme çıkarmışım. Orhan Gencebay, Müslüm Gürses, Bülent Ersoy, Lady Diana, Bill Clinton gibi pek çok ismi oynadım.

İşe önce oyunculukla başladınız. Sonra yapımcı ve yönetmen oldunuz. Bu işin bir sıralaması var mı?
Yok. Bu işin sırası koşullara, insanların ihtiyaçlarına, kanalın beklentilerine, projenin biçimine göre değişiyor. Son beş senedir kamera arkasındayım. Türkiye’nin Yıldızları yarışmasının formatı bana aitti. Beren Saat ve Engin Akyürek o yarışmada kendilerini gösterdi. “Bayrampaşa Ben Fazla Kalmayacağım” filminden sonra televizyonda ve sinemada daha fazla kalıcı iş yapmak istedim. Kimsenin tanımadığı çocuklarla “Arka Sıradakiler” diye bir dizi yaptık.

Nasıl gelişti o proje?
Gençlerin sorunlarını anlatalım dedik. Bir öğretmen kaç kişinin hayatını değiştirir sorusundan yola çıktık. Şu an 110’uncu bölümü çekiyoruz.

Dizilerde star oynatmak gerektiğini söylerler. Oysa sizin dizi star oynatmamanıza rağmen izleniyor.
Oyunculara Sivasspor’u örnek göstermiştim. O takımda da yıldız yok ama iyi oynadığı zaman galip geliyor.

Kaç film yönettiniz?
İki. Bayrampaşa Ben Fazla Kalmayacağım ve Dersimiz Atatürk.

Siz komedyensiniz, Dersimiz Atatürk çok ağır bir yük olmadı mı sizin için?
Serkan Balbal’la beraber Çanakkale’yle ilgili bir çalışma yapıyorduk. Sonra Serkan beni Turgut Özakman ile tanıştırdı. Onun yardımlarıyla gençlere Atatürk’ü anlatan bir film yapmak istedik. Belgesel niteliğinde bir film oldu. 50 sene sonra doğan çocuklar da bu filmi izleyecek. Binlerce belge tarandı. Halit Ergenç, Atatürk’ü oynadı ki harika oynadığını düşünüyorum. Çetin Tekindor anlatıcı dede oldu. Aşk-ı Memnu dizisinden tanıdığımız Batuhan Karacakaya ile beraber altı-yedi çocuk oyuncumuz var. Çocuk oyunculardan biri benim kızım, ikisi Birol Güven’in çocukları.

Son zamanlarda neden bu kadar çok Atatürk filmi çekilmeye başladı?

Bizimki Mustafa’dan sonra çekilen ikinci filmdi. Filmin finalini 10 Kasım 2009’da yaptık. O gün Anıtkabir’de 276 bin kişi Atamız’ı ziyarete geldi. Genelkurmay’dan izin alarak havadan ve karadan çekim yaptık. Aslında bu senenin tek Atatürk filmiydik ama Veda araya girdi. Olsun, daha çok Atatürk filmi yapılmasında hiç sakınca yok.

Filminizde Atatürk’ün en çok hangi yönü üzerinde duruluyor?
Bir sevgi filmi yapmak istiyordum, çünkü biz Ulu Önder’imizi çok seviyoruz. Genelde belgesellerde olaylar ruhsuz bir şekilde anlatılıyor. Bu filmle Cumhuriyet çocuğu olduğumuz için bir kez daha gurur duyacağız. Adam gibi adamın filmini yaptık.

Bol bol ağlayacak mıyız?
Hüzünleneceğiz ama ondan daha çok gururlanacağız.

Harry Potter filminin makyözüyle mi çalıştınız?
Bizim makyaj sanatçımız Derya Ergün’dür. Kendisi film için Harry Potter’ın makyaj kalıplarını yapan kişiyle çalıştı.

Filmin gişesi nasıl olur sizce?
Yönetmen olarak filmi bitirdim, alnım ak. Gişeyle yapımcı ilgilenir ama bana iyi olur gibi geliyor.

İleriye dönük projeleriniz neler?
Dersimiz Atatürk nedeniyle ertelediğimiz Çanakkale projesi üzerinde çalışmaya başladık.

ŞENER ŞEN’E ÇOK GÜLERİM

Kimlere gülersiniz?

Şener Şen’e çok gülerim. Cem Yılmaz ve Şahan Gökbakar’a da gülerim. Recep İvedik’in ilk iki filmini izledim çok beğendim. Cem’in de Herşey Çok Güzel Olacak filmi çok ayrı bir keyif verir bana.

Yurtdışına dizi satıyoruz, bu talep kaliteyle doğru orantılı olarak mı yaratıldı?
Evet. Türk dizilerinin çekim ve prodüksiyon kalitesi çok iyileşti. Dizilerimizle en çok Araplar ilgileniyor. Yakın coğrafyalarda yaşıyoruz. Az çok benzer heyecanları ve kaygıları paylaşıyoruz.

Peki siz hangi dizileri seyrediyorsunuz?
Arka Sıradakiler’in sıkı bir takipçisiyim. Ara ara diğer dizilere de göz gezdiriyorum.

BU KADAR İNCE BİR ADAMIN YEMEK MERAKI OLUR MU?

Sizin bir de yemek merakınız varmış.
Yalan söylüyorlar. Bu kadar ince bir adamın yemek merakı olur mu? Antakya, Hatay, Akdeniz sofrası dediğiniz zaman benim için akan sular durur. Humus, bakla ezmesi, cevizli biber, yeşil zeytin salatası, kekik salatası, bir tek Antakya’da çıkan katıklı ekmek gibi türlü zenginlikler var. Hepsine bayılırım.

Yemek yapar mısınız?
Tabii ki yaparım.

Arkadaşlarınızla nasıl zaman geçirirsiniz?
Gezeriz, sinemaya gideriz, yurtdışına gideriz.

ÖNCE HOCASI SONRA KOCASI OLDUM

Eşinizle nerede tanıştınız?
Üniversitede okurken tanıştık. Amatör tiyatro ekibine katılmıştı, ben de o ekipte hocalık yapıyordum. Eşimin önce hocası sonra kocası oldum.

O zamanlar siz meşhur muydunuz?
Hayır. Üniversite içinde meşhurdum.

İki kere evlendiniz.
Evet, hem de aynı hanımla. Biliyorsun bizde her ünlü muhakkak ayrılır. Biz de o modaya ayak uyduralım dedik.

Çocuklarınıza vakit ayırabiliyor musunuz?
Büyük kızım Zeynep 11 yaşında, okulunun yanı sıra konservatuvarın viyola bölümüne devam ediyor. Ayşe de üç yaşında, anaokuluna gitmeye başladı.

Eşiniz çalışıyor mu?
Beraber çalışıyoruz. Bazen bizim dizimizde rol alıyor, bazen başka dizilerde. Tayyip Bey’in söylediği şarkı bize çok uyuyor: Beraber yürüdük biz bu yollarda...

sdudu@htgazete.com.tr