Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya 'Geçmişe takılmayın'

        Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Karadağ'ın başkenti Podgorica'daki resmi görüşmelerinde, ''Geçmişe takılmayın. Balkanlar'da birlik olursa ilerleme kaydederiz'' mesajını verdi.

        Edinilen bilgiye göre Ahmet Davutoğlu, ''güvenlik ve refah ya her yerde vardır ya da hiçbir yerde yoktur'' sözleriyle, bölgede tek bir ülkedeki güvenlik ve refah yoksunluğunun tüm bölgeyi ve komşularını etkileme kapasitesine dikkati çekti.

        Davutoğlu, Yugoslavya'nın parçalanmasından sonra Türkiye ile akraba toplulukların geri kalmaması için çalıştıklarını da dile getirdi.

        Davutoğlu'nun, Karadağ Devlet Bakanı ve Boşnak Partisi lideri Rafet Husoviç ile görüşmesinde, Husoviç'in bir danışmanıyla ilginç bir diyalog da yaşandı. Husoviç'in danışmanı, hem Türkiye'nin bölgeye yönelik proje ve yatırımları hem de 130 yıl sonra ilk kez bir Türk Dışişleri Bakanı'nın Karadağ'ı ziyaret etmesini kastederek, Davutoğlu'na, ''Dedelerimiz, 'Türkler buraya yine gelecek ama biz göremeyeceğiz' diyordu. Bize nasip oldu, biz gördük'' dedi.

        Husoviç, görüşmede, kardeşinin Türkiye'de olduğunu da anlattı, Davutoğlu ise, ''Türkiye'de 1 değil, 70 milyon kardeşiniz var'' karşılığını verdi.

        Karadağlı yetkililerin, görüşmelerde Türkiye'de eğitim görmenin önemini dile getirdikleri, ayrıca Karadağ'da NATO üyelik konusunda karşıt görüşlerin bulunduğunu ifade ederek, Türkiye'den NATO üyeliğinin getirileri hakkında kendilerini bilgilendirmesini istedikleri öğrenildi.

        Boşnak nüfusun yoğun olduğu Sancak bölgesinin de gündeme geldiği görüşmelerde Karadağ tarafı, ilişkilerde ''Sancak'ı duvar değil, köprü olarak'' gördüklerini kaydettiler.

        Bu arada Davutoğlu, Podgorica'daki görüşmelerinin ardından, kent yakınındaki Osmanlı mezarlığını ziyaret etti. Davutoğlu, daha sonra Sancak bölgesinin Karadağ'da kalan kesiminin merkezi Rojeya kentine gitti.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa