Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Myanmar nükleer güç peşinde

        Kuzey Kore gemisinin bu ülke istikametinde yaptığı ve engellenen yolculuğu, muazzam tünellerin bulunduğunu gösteren fotoğraflar ve son derece gizli yapılan toplantılar, askeri cunta ile son derece sıkı şekilde yönetilen Myanmar'ın nükleer güç sahibi ülkeler kulübüne katılma niyetinde olabileceğine işaret ediyor.

        Uzmanlar, Burma adıyla da bilinen Myanmar'ın yakın bir zamanda atom bombasına sahip olma olasılığı üzerinde durulmadığını, ancak Güneydoğu Asya ülkesinin bu yöndeki olası çalışmalarının artık "radara takıldığını" söylüyor.

        Merkezi Washington'da bulunan Bilim ve Uluslararası Güvenlik adlı düşünce kuruluşunun başkanı David Albright, Kuzey Kore ile Myanmar arasında artan işbirliğine değindiği açıklamasında, Myanmar'ın nükleer çalışmalarıyla ilgili şüphelerin arttığını belirtti ve iki ülke arasındaki yakınlığın nükleer işbirliğine uzanabileceği uyarısında bulundu.

        Kuzey Kore'ye ait Kang Nam I adlı nakliye gemisinin, kayıt dışı tutulan yükle Myanmar'a doğru yol alması bu konudaki şüpheleri artırıyor. Gemi, Amerikan donanmasının müdahalesi sonucunda Kuzey Kore'ye geri dönmek zorunda kalmıştı. ABD ve Güney Kore yetkilileri, gemide havan toplarının ve nükleer olmayan silahların bulunduğunu düşünüyor. Ancak bazı istihbarat uzmanları, uydu görüntülerini kanıt göstererek, geminin, Myanmar'ın nükleer programıyla ilgili malzeme ve Scud tipi füze taşıyor olabileceğini belirtiyor.

        Konunun hassasiyeti nedeniyle kimliğinin ifşa edilmesini istemeyen bir uzman, Kuzey Kore'nin Myanmar'a, zenginleştirilmiş uranyum ve nükleer çalışmalarını yürütebileceği tesislerin inşası konusunda yardım ettiği fikrini savunuyor.

        Myanmarlı üst düzey askeri yetkililerin, geçen yıl Kuzey Kore'de çok gizli tutulan önemli temaslarda bulundukları da belirtiliyor. Bu görüşmelerde, Myanmar ordusunun güçlendirilmesine yönelik konuların ele alındığı ve işbirliği konusunda mutabakata varıldığı tahmin ediliyor.

        Myanmar'daki muazzam tünellerin varlığını ortaya koyan görüntüler de bu ülkenin nükleer çalışmalarına yönelik tezleri destekleyen kanıt olarak gösteriliyor. Bazıları uçsuz bucaksız olan 800 kadar tünelin, "Kaplumbağa Kabuğu" adı verilen operasyon çerçevesinde, Kuzey Kore'nin yardımıyla kazıldığı düşünülüyor.

        Bazı uzmanlar, siyasi yaklaşımı nedeniyle eleştirilen ve yönetimin sivillere devredilmesine ilişkin girişimlere göz açtırmayan Myanmar'daki askeri yönetimin, nükleer güce sahip olarak ABD ve dünyanın geri kalanıyla mücadele etme şansına sahip olma niyetinden şüphe duyulmadığını savunuyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa