Habertürk
Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Adana'daki İncirlik 10'uncu Tanker Üs Komutanlığı'na izinsiz girerek 2 ABD uçağına zarar veren, bir ABD askerini de tel makasla yaraladığı iddia edilen Hacettepe Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olduğu belirtilen 26 yaşındaki Ali Murat Begimgil serbest bırakıldı. Begimgil, "6 yıldır içimde ölme isteği vardı. ABD askerlerinin beni öldürmesi için üsse girdim" dedi.

Neşet KARADAĞ/ ADANA (AHT)

Adana'nın Sarıçam ilçesindeki İncirlik 10'uncu Tanker Üs Komutanlığı içinde şüpheli hareketlerde bulunup 'Çantamda bomba var' diyerek 5 ABD'li askerin üzerine koşan Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Programı Bölümü Araştırma Görevlisi Ali Murat Begimgil, kendisini gözaltına almak isteyen ABD'li askerlere müdahale etti. Elindeki tel makasla bir ABD askerini yaralayan Begimgil yakalanarak gözaltına alındı. Askeri Savcılık, sivil kişilerin askeri bölgede suç işlemesinin görevinin sivil yargıda olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı vererek Begimgil'i polise teslim etti. Sarıçam İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde poliste verdiği savunmasında 3 gün önce üssün çevresindeki 4 tel örgüyü tel makasla kesip içeri girdiğini, ABD'ye ait 2 kargo uçağından birinin telsiz, diğerinin de iniş takımlarına zarar verdiğini söyledi. Begimgil, polisteki ifadesinde İncirlik Hava Üssü'ne neden ve nasıl girdiğini şöyle anlattı:

"ÇANTAMDA BOMBA VAR!"

"6 yıldır içimde ölme isteği var. İncirlik Üssü'ne girmemin nedeni de bu. Yüksek güvenlikli bir bölge olduğu için girersem beni öldürürler diye düşündüm. Eylemimi gerçekleştirmek için Ankara'dan Adana'ya geldim. Bir otelde yattım. İnternet kafeye giderek İncirlik Üssü'nün resmine baktım. Nereden gireceğimi planladım. Hırdavatçıdan bir tel makası, tellerde elektrik olup olmadığını kontrol edebilmek için kontrol kalemi, tellerin ellerimi kesmemesi için eldiven aldım. Akşam saatlerinde Ulubatlı Hasan Mahallesi'ne geldim. Elbiselerimin bulunduğu valizi çöpe attım. Nüfus cüzdanımı yırttım. Cep telefonum SİM kartını kırdım. Amacım tanınmamaktı. Yol kenarından İncirlik Üssü'ne baktım. Nereden girebileceğimi tahmin etmeye çalıştım. Nöbetçi kulesinin biraz ilerisinden girmeye karar verdim. Saat 22.00-23.00 sıralarında gözetleme kulesinin ilerisindeki tel örgüyü keserek içeri girdim. İkinci tel örgüyü de kestim. İlerdim. Pist kenarında duran kapısı açık uçağa tırmandım. Oradan etrafı izledim. Ne yöne gidebileceğime karar verdim. 19 Temmuz günü saat 03.00 sıralarında pist kenarına geldim. Etrafın aydınlanmasını bekledim. Saat 05.30 sıralarında Amerikan askerlerini korkutup bana ateş etmelerini sağlamak için üzerlerine koşarak dikkatlerini çektim. Beni gördüler. Onlara ?yaklaşmayın, çantamda bomba var!' dedim. Amacım kendimi öldürtmekti. Amerikalılar galiba bana inanmadılar. 4-5 kişi üzerime geldi. O anda kaçmak istedim. Bana yaklaşanları uzaklaştırmak isterken tornovida ile bir Amerikan askeri yaralanıp yere düştü. Ben de yere düştüm. Beni yere yatırdılar. Kafamdan ve vücudumun çeşitli yerlerimden yararlandım. Daha sonra beni etkisiz hale getirip Türk askerlerine teslim ettiler. Amacım, kendimi öldürtmekti. Ben 1 yıl depresyon ilacı kullandım. Yaklaşık 7 yıl önce annem ve babam öldü. Bunların etkisinden dolayı o tarihten beri ölmek istiyorum. Benim bu olaydan dolayı hiçbir örgüt bağlantım yoktur. Kendi irademle yaptım, pişmanım, bir daha yapmak istemiyorum."

Öğleden sonra İncirlik Üssü eylemcisi Begimgil, Adliyeye gönderildi. Cumhuriyet Savcısı'nın, 'Askeri tesisleri tahrip etmek, kasten yaralama' suçlarından tutuklanmasını istediği Begimgil, Nöbetçi 5. Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki sorgusunun ardından 'Atılı suçun vasfı, mevcut delil durumu, suç vasfının değişme ihtimali, sabit ikametgah sahibi oluşu' gözönüne alınarak tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.