Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Alman vekillerin üs ziyareti "NATO formülü" ile çözüldü

        ALMAN milletvekillerinin Konya’daki NATO üssüne planladığı ziyaret “NATO formülü” ile çözüldü. Ziyaret 8 Eylül’de NATO Genel Sekreter Yardımcısı Rose Gottemoeller liderliğinde Türk ve Alman vekillerden oluşan bir heyetle gerçekleşecek. Alman devlet televizyonu ARD, dün Türk hükümetinin Alman Federal Meclis Savunma Komisyonu heyetinin Konya’daki NATO askeri üssünü ziyaret etmesine izin verdiğini açıkladı. Önerinin, NATO Genel Sekreteri Yardımcısı Gottemoeller tarafından yapıldığı ve söz konusu davete yönelik belgenin pazartesi günü Berlin’e gönderildiği kaydedildi.

        ‘ALMANLARA DEĞİL NATO’YA İZİN VERİLDİ’

        REKLAM

        Gazete Habertürk'ten Bahar Bakır'adeğerlendirmede bulunan üst düzey diplomatik kaynaklar, “NATO üssüne Alman vekillere özel bir izin verilmedi. Bu bir NATO ziyaretidir” değerlendirmesinde bulundu. Ziyarete ilişkin olarak “NATO Genel Sekreterliği, örgüt adına bir ziyaretin gerçekleşmesini istedi. Heyette NATO’dan görevlilerin yanı sıra Alman ve Türk vekiller, komisyon üyeleri bulunacak” dedi. TERÖR SUNUMU Kaynaklar, üssü ziyaret edecek heyete Genelkurmay Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey görevlilerin eşlik edeceğini kaydederek, “Bu heyete terör örgütleri PKK ve DEAŞ başta olmak üzere terörle mücadele sunumu yapılacak. Türkiye’nin çabaları ve gelinen nokta anlatılacak. Terörle mücadelede işbirliğinin önemine dikkat çekilecek” diye konuştu.

        BAKAN LEYEN: İYİ BİR ÇÖZÜM

        Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, ziyarete ilişkin olarak, “Alman milletvekillerinin ziyaretinin şimdi NATO çatısı altında yapılabilmesi iyi bir çözüm. Konya’dan yapılan uçuşlar NATO misyonudur. AWACS uçakları NATO’nun yeteneğidir. Bu, NATO’da karşılıklı saygı konusudur” dedi.

        İNCİRLİK’LE BAŞLAMIŞTI

        TÜRKIYE, FETÖ ve PKK krizi nedeniyle, Alman milletvekillerin İncirlik Üssü’ne girmesine izin vermeyince, Almanya İncirlik’ten çekilmeye karar vermişti. Aynı kriz, Alman milletvekillerinin Konya’daki NATO üssünü ziyaret etmek istemesi ancak Türkiye’nin izin vermemesi nedeniyle sürüyordu.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa