Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Birleşmiş Milletler'den koalisyona Musul uyarısı!

        Birleşmiş Milletler (BM), 17 Şubat-22 Mart arasında, Musul'un batısında en az 307 sivilin öldüğünü, 273 sivilin yaralandığını bildirerek Irak ordusu ve ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyona, sivil kayıpların azalması için acilen taktiklerini gözden geçirme çağrısında bulundu.

        BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin, Cenevre'de yaptığı açıklamada, terör örgütü DEAŞ'ın, sivilleri binalarda canlı kalkan olarak kullanmaya devam ettiğini ve kaçmaya çalışan sivilleri de keskin nişancılarla öldürdüğünü belirterek "Irak güvenlik güçleri ve koalisyon güçlerinin bu tuzağa düşmemeleri hayati önem taşıyor." dedi.

        REKLAM

        Hüseyin, 17 Şubat-22 Mart arasında Musul'un batısında en az 307 sivilin öldüğünü ve 273 sivilin yaralandığını aktararak bu kayıpların sorumlusunun DEAŞ ile ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun hava saldırıları olduğunun altını çizdi.

        Musul'un batısındaki mahallelerde 23-26 Mart'ta 95 sivilin bombardıman ve DEAŞ'ın kurduğu tuzaklar nedeniyle hayatını kaybettiği bilgisini paylaşan Hüseyin, Irak ordusu ile koalisyonu sivil ölümlerin en aza indirilmesi için uluslararası hukuk çerçevesinde acilen taktiklerini gözden geçirmeye davet etti.

        Hüseyin, sivil ölümlerle ilgili "şeffaf" bir soruşturma yapılması gerektiğini vurgulayarak Irak hükümeti ve koalisyon ortaklarını, bölgede DEAŞ'tan kaçan sivillerin haklarını korumaya ve psikolojik destek vermeye davet etti.

        ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyonun sözcüsü Albay John Thomas, sivillerin hayatını kaybettiği hava saldırılarını DEAŞ'a karşı "karada savaşan güçlere verilen doğrudan desteğin parçası" olarak niteleyerek sivil kayıplarla ilgili soruşturmanın devam ettiğini bildirmişti.

        Albay Thomas, "(Musul'daki hava saldırıları) Sahadaki güçlere destek amaçlı olarak meşru askeri hedeflere ateş ediyoruz. Bize DEAŞ'ın ateş siperi olarak bildirilmiş bir yapıya ateş ettiğimizde, o yapının tamamını veya spesifik bir kısmını hedef alırken bunu tamamen sahadaki güçlere destek olarak yapıyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa