Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Adalet Bakanı Bozdağ'dan Almanya açıklaması

        Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas'a gönderdiği mektuba ilişkin, "Şu anda pek çok ülkede terör örgütlerinin oluşturduğu algı operasyonları üzerinden Türkiye değerlendirmeleri yapıldığını görüyoruz ve bunların hiçbirisinin gerçekliğinin olmadığını görüyoruz. Kendilerine de çok açıkça ifade ediyoruz." dedi.

        Kocaeli'nin İzmit ilçesindeki bir otelde gazetecilerle bir araya gelen Bozdağ, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

        Bozdağ, Almanya Adalet Bakanı Maas'ın darbe teşebbüsünden sonra kendisine mektup gönderdiğini belirterek, arkasından bir başka mektubu geçenlerde yine gönderdiğini anlattı.

        Kendilerinin birinci mektubu dikkate almadıklarını, cevap vermeye değer görmediklerini ifade eden Bozdağ ama ikinci mektup gelince iki mektuba birlikte cevap verme zaruriyeti duyduklarını kaydetti.

        Bozdağ, her iki mektubun da diplomatik nezaketten uzak, Türkiye'yi haksız yere suçlayan, terör örgütlerinin propagandalarından etkilenilerek kaleme alınmış olduğunu dile getirerek, "Bu haksızlıklara, mesnetsiz yaklaşımlara ve diplomatik nezaketten uzak üsluba bizim cevap vermemiz gerekiyordu. Biz sayın bakana cevaplarımızı verdik. Türkiye hakkında karar alanlar, rapor yayınlayanlar eğer Türkiye'yi terör örgütlerinin açıkça PKK'nın, DHKP-C'nin, FETÖ'nün ve başkaca terör örgütlerinin ya da Türkiye karşıtları ve düşmanlarının ortaya koydukları çerçeveden Türkiye'ye bakarlarsa onların anlatımları üzerinden Türkiye'yi değerlendirir, Türkiye hakkında kanaat oluştururlarsa Türkiye hakkında doğru bir kanaat oluşturma şansları asla yoktur." şeklinde konuştu.

        "TÜRKİYE'NİN HAKLILIĞINI ORTAYA KOYAN BİR MEKTUP GÖNDERMİŞ OLDUK"

        Şu anda pek çok ülkede terör örgütlerinin oluşturduğu algı operasyonları üzerinden Türkiye değerlendirmeleri yapıldığını kaydeden Bozdağ, şöyle devam etti:

        "Bunların hiçbirisinin gerçekliğinin olmadığını görüyoruz. Kendilerine de çok açıkça ifade ediyoruz. Terör örgütlerinin propagandalarını Türkiye'nin gerçekleriymiş gibi aktaranlara karşı bizim tutumumuz çok nettir. Adil olmayan, objektif olmayan, terör örgütlerinin propagandasının bir bakanın kaleminden Türkiye'ye gönderilmesini biz kabul etmeyiz ve buna itibar da etmeyiz. Türk yargısı bağımsız bir yargıdır, tarafsız bir yargıdır. Bakan diyor ki 'Deniz Yücel'i, serbest bırakmazsanız adil yargılanma yaptığınıza biz inanmayız', bir Adalet Bakanı böyle bir cümle kurabilir mi? 'Adil yargılama ancak o serbest bırakılırsa olur.' Bir yandan yargı bağımsızlığı diyor, öte yandan da Türkiye'nin Adalet Bakanı'ndan 'Yargıya müdahale edin, eğer müdahale etmez, serbest bıraktırmazsanız biz sizin yargınızın adil olduğuna inanmayız' diyor. Kusura bakmasınlar Türk yargısı tartışmasız Alman yargısından daha adil, daha bağımsız, daha tarafsız bir yargıdır."

        Solingen katliamı ve farklı cinayetlerin üzerinden yıllar geçtiğini ancak hala aydınlatılamadığını ifade eden Bozdağ, 2016'da camilere 92 saldırı olduğunu bunların yüzde 90'ının aydınlatılamadığını bildirdi.

        Bozdağ, yabancılara yapılan yüzlerce saldırının da aydınlatılamadığını dile getirerek, şunları kaydetti:

        "Bir yandan Almanya'da, PKK teröristleri, FETÖ teröristleri, DHKP-C teröristleri ve darbeciler geziyor her türlü terör faaliyetlerini özgürce yapıyorlar. Alman kanunları çerçevesinde bunlar himaye görüyor bundan sonra kalkıp Türkiye'ye onların diliyle mektup yazıyor. Bu kabul edilebilir bir şey mi? Değildir. Biz onlara diyoruz ki 'Siz kendi ülkenizdeki bu haksızlıkları önlemek için enerjinizi harcamış olsanız daha iyi olur.' Teröristler geziyor, Türklerin orada açtığı camilerde imamlar terörist mi diye oralara baskın yapıyorlar. Öte yandan da teröristleri kucaklarında besliyorlar. Böyle hukuk olur mu? Böyle adalet olur mu? Olmaz. Onun için de Alman adalet bakanına hem hukuku hatırlatan hem nezaket kurallarını hatırlatan hem de Almanya'daki Türk toplumu başta olmak üzere yabancılara uygulanan hukuk dışı Alman anayasasına aykırı uygulamaları hatırlatan bunları çözümü için çalışmaya davet eden, Türkiye'nin haklılığını ortaya koyan bir mektup göndermiş olduk."

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa