Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya BM, İsrail ve Filistin'i uyardı

        BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nickolay Mladenov, Filistin ve İsrail halklarının meşru taleplerinin karşılanabilmesi için tek yolun iki devletli çözüm olduğunu söyledi.

        Mladenov, BM Güvenlik Konseyi'nde gerçekleşen "Filistin sorunu dahil Ortadoğu'daki durum" konulu toplantıda üyelere sunum yaptı.

        Konuşmasında, işgal altındaki Filistin topraklarında yer alan Filsitinlilere ait mülklere Yahudi yerleşimcilerin konut yapmasına izin veren düzenlemeyi eleştiren Mladenov, bu düzenlemenin uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtti.

        REKLAM

        Bu düzenlemenin İsrail yüksek mahkemesi tarafından iptal edilmemesi halinde ciddi sorunlara neden olacağını vurgulayan Mladenov, düzenlemenin iki toplum arasındaki barış ve iki devletli çözüm seçeneğine zarar vereceğini dile getirdi.

        Bu sorunun sonsuza kadar bu şekilde sürdürülemeyeceğini de ifade eden Mladenov, açık ve ulaşılabilir bir stratejinin izlenmesi gerektiğini vurguladı.

        Son günlerde ABD yönetiminden gelen iki devletli çözüme yönelik açıklamalara da değinen Mladenov, "İki devletli çözüm, İsrail ve Filistin halklarının meşru ulusal taleplerinin karşılanması için tek yoldur." dedi.

        Mladenov, liderlere de halkları için nasıl bir gelecek planlayacaklarını enine boyuna düşünmeleri ve ona göre politika geliştirmeleri çağrısı yaptı.

        Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi François Delattre de toplantı öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, iki devletli çözüm seçeneğinin hem zihinlerde hem de sahada tehdit altında olduğunu söyledi.

        Fransa'nın iki devletli çözümün alternatifinin olmadığı görüşünü savunduğunu kaydeden Delattre, "Eğer iki devletli çözüm perspektifi ortadan kalkarsa terör ve aşırılığa kapı açılır." dedi.

        İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft da gazetecilere yaptığı açıklamada, İngiltere'nin iki devletli çözümü en iyi seçenek olarak görmeyi sürdürdüğünü ifade etti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa