Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Almanya, ABD'den altınlarını geri istedi!

        Almanya Federal Cumhuriyeti Merkez Bankası Bundesbank'ın yaptığı bir hamle birçok tartışmaya ve komplo teorisine neden oldu. Bundesbank, New York Federal Rezervleri'nde bulunan altınlarının yarısını vaktinden önce geri çekti.

        Bundesbank'ın bu hamlesi, Berlin'in New York Federal Rezervi'nin güvenilirliğini ciddi bir şekilde sorguladığı şeklinde yorumlandı.

        Bundesbank'tan geçtiğimiz Perşembe günü yapılan açıklamada, 583 altının New York ve Paris'ten çıkarılarak Almanya'ya geri getirildiği kabul edildi. Açıklamada altının, önümüzdeki 3 yıllık süreçte Frankfurt'ta tutulacağı açıklandı.

        REKLAM

        SEBEBİ TRUMP MI?

        Bunların yanısıra, Bundesbank yöneticisi Carl-Ludwig Thiele açıklamasında bazı dedikodulara da açıklık getirdi. Thiele, sorulan bir soru üzerine konunun yeni ABD Başkanı Donald Trump ile bir alakası olmadığını söyledi.

        Thiele açıklamasında, "Trump, altınların New York'tan çıkarılması yönündeki tartışmaları tetiklemedi" ifadelerini kullandı.

        Bundesbank'tan geçtiğimiz Perşembe günü yapılan açıklamada, 583 altının New York ve Paris'ten çıkarılarak Almanya'ya geri getirildiği kabul edildi. Açıklamada altının, önümüzdeki 3 yıllık süreçte Frankfurt'ta tutulacağı açıklandı.

        ALMANYA, EURO'NUN İFLASINA MI HAZIRLANIYOR?

        Bundesbank'ın bu hamlesinin beraberinde getirdiği tartışmalardan biri de Avrupa Birliği'nin geleceği oldu. Reuters'ın haberinde, Almanya'nın altınlarının yarısını zamanından önce geri çağırmasının, 'Almanlar Euro'nun iflasına mı hazırlanıyor?' sorularını yükselttiği belirtildi.

        Haberde, bu hamlenin euro bölgesinin dağılması ve Almanya'nın yeniden Mark'a dönmesi ihtimaline karşı bir önlem olarak düşünülmüş olacağı belirtildi.

        REKLAM

        "ALMANYA YANLIŞ ALTINLARI ALDI"

        Öte yandan Rus haber ajansı Sputnik News'in, Rus ekonomist Vladimir Katasonov'a dayandırdığı haberine göre ABD, Almanya'ya yanlış altınları geri verdi.

        Katasonov'un iddiasına göre, Almanların ABD rezervlerinde sakladığı altınları yıllar önce satılmıştı. Ancak Bundesbank beklenmedik şekilde kapıyı çalınca, ABD altınların bazılarını geri alarak Almanya'ya verdi.

        2015 yılında Almanya'nın sahip olduğu altınların listesini içeren 2300 sayfalık bir liste yayınlanmıştı. Listede altınların seri numaraları, ağırlıkları ve ayarları gibi detaylar da yer alıyordu.

        FED'İN KORKU SENARYOSU

        ABD Merkez Bankası FED, Almanya'nın sürpriz kararının ardından diğer ülkelerden de benzer kararlar gelmesinden çekiniyor. Zira diğer ülkelerden de gelebilecek benzer talepler, FED'in elindeki altın ve para rezervlerini zorlamasına neden olacak.

        Bazıları, Almanya'nın bu kararı iç siyasetteki politik baskılar nedeniyle aldığını belirtse de Pimco yardımcı CEO'su El Erian, durumun farklı gelişebileceğini belirtiyor. Erian, FED'in benzer taleplere hazırlıklı olması gerektiğini belirtirken, "Almanya örneği, diğer ülkelerin üzerinde altın rezervlerini geri çağırmaları için baskı yaratabilir. Eğer rezervlerinizi kendi ülkenizde güvenle saklayabiliyorsanız, hiçbir hükümet yabancı bankalarla çalışarak rezervlerini yurtdışında tutmayı istemez." ifadelerini kullandı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa