Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika ABD'den Fidel Castro kararı

        Beyaz Saray, ABD Başkanı Barack Obama’nın, Küba devriminin lideri Fidel Castro’nun cenaze törenine katılmak üzere resmi bir heyeti adaya göndermeyeceğini bildirdi.

        Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın toplantısında, bir soruya verdiği yanıtta, 25 Kasım’da hayatını kaybeden Castro’nun cenazesine ABD’den resmi bir delegasyonun gitmeyeceğini kaydetti.

        Earnest, “Başkan (Barack Obama), cenaze törenine katılmak üzere herhangi bir başkanlık delegasyonunu göndermemeye karar verdi. Bununla birlikte, size Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Ben Rhodes ile ABD’nin Küba’daki en üst düzey diplomatı olan Jeff DeLaurentis’in törende hazır bulunacağını söyleyebilirim.” dedi.

        Küba ile ilişkilerin yeniden kurulması sürecinde Ben Rhodes’un önemli bir rol oynadığını belirten Earnest, yönetimin Küba açılımına dair politikalarının uygulanması kapsamında Rhodes’un bu hafta Küba’ya gitmeyi daha önceden planladığını, bu vesileyle de Küba hükümetinin düzenleyeceği törene DeLauretis ile iştirak edeceğini ifade etti.

        Obama’nın Havana büyükelçisi adayı olan Jeff DeLaurentis, şu anda ABD’nin adadaki en üst düzey diplomatı konumunda.

        Earnest, bir soru üzerine, ABD’nin resmi bir delegasyon göndermeme kararında, Küba ile “oldukça karmaşık” olan diplomatik ilişkilerinin etkili olduğunu vurguladı.

        ABD GENELLİKLE HEYET GÖNDERİYOR

        ABD genellikle vefat eden dünya liderlerinin cenaze törenlerine Amerikan halkının taziyelerini iletmek üzere resmi bir heyet gönderiyor.

        Öte yandan Earnest’a, başkan seçilen Donald Trump’ın Amerikan bayrağını yakanların cezasız kalmayacağına dair açıklamaları hatırlatıldı. Başkan Obama’nın da bayrak yakmayı ifade özgürlüğünün korunması olarak görüp görmediğinin sorulması üzerine Earnest, dini gerekliliklerini yerine getirme ve ifade özgürlüğü gibi eylemlerin anayasada güvence altına alındığına işaret ederek, şunları kaydetti:

        “Benim de dahil olduğum Amerikalıların büyük bir bölümü, bayrak yakmayı hakaret olarak algılıyor ancak ülke olarak, anayasada teminat altındaki haklarımızı koruma sorumluluğumuz var. Bu partiler üstü bir duyarlılık.”

        ABD’de 20 Ocak 2017’de görevine başlayacak olan seçilmiş başkan Donald Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, hiç kimsenin Amerikan bayrağı yakmasına müsaade edilmemesi gerektiği belirterek, bu eylemi gerçekleştirenlere vatandaşlıktan atılma veya hapse konulma gibi cezalar verilebileceğini ifade etti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa