Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ban Ki-mun'dan İsrail'e çağrı

        BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarında yasa dışı yerleşimleri sürdürmesi ve siyasi çözüm için acil adım atılmaması durumunda bölgede tek devletli realitenin kökleşeceği uyarısı yaptı.

        Görev süresi gelecek yıl sonunda dolacak Ban, Filistin halkıyla uluslararası dayanışma günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, iki devletli çözüm şansının kaçmaması için acil adım atılması gerektiğini bildirdi.

        İsrail-Filistin sorununun bölgedeki diğer çatışmalardan farklı olarak diğer tüm sorunlara etki ettiğini anlatan Ban, yaranın tedavi edilmemesinin tüm bölgede tansiyonu artırdığını belirtti.

        Liderlerin iki devletli çözüme destek açıklamalarına rağmen bu konuda ilerleme olmadığını da vurgulayan Ban, "Siyasi açıdan acil adımlar atılmazsa sahadaki tek devlet realitesi iyice yerleşecek." ifadelerini kullandı.

        "İSRAİL İŞGALİ YIKMALI"

        Son yıllardaki çatışma ve bombalamalar nedeniyle büyük çoğunluğu Filistinli olmak üzere çok sayıda sivilin öldüğünü hatırlatan Ban, mesajında "İsrail'in yasa dışı yerleşimleri daha da genişletmesi İsrail devleti ve halkının demokratik değerlerinin de altını oyuyor." değerlendirmesini yaptı.

        Ban, İsraillilerin Filistinlilere ait mülkleri yıkmaya da hız verdiğini anlatarak bu yıkımın geçen yıla kıyaslandığında iki kat artış gösterdiğine işaret etti.

        Gazze'de yaşanan sorunları ve insani yardım ihtiyacını da anlatan Ban, tüm bu sorunların Filistinlilerin öfkesini artırdığını, iki taraftaki radikallerin seslerinin güçlenmesine, makul seslerin de kısılmasına neden olduğunu vurguladı.

        Soruna uluslararası toplumun çözüm bulmasını isteyen Ban, şunları kaydetti:

        "İsrail işgali 50 yıla yaklaşıp iki devletli çözüm şansı uzaklaşırken uluslararası toplum, anlamlı bir müzakere ortamının oluşması ve taraflar arasındaki güvenin yeniden tesis edilmesi konusundaki kararlılığını göstermeli. Filistin halkı ile uluslararası dayanışma gününde, Filistin halkının haklarının korunması ve iki halkın adil, güvenli ve onurlu bir geleceğe ulaşmaları için vaadimizi teyit edelim."

        BM Genel Sekreter Vekili Jan Eliasson da BM'de düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Filistin'in 2012'de BM'de "gözlemci devlet" statüsüne yükseltilmesini ve BM önüne bayrağının asılmasını "tarihi bir dönüm noktası" olarak niteledi.

        Ancak bu sembollerin yeterli olmadığını vurgulayan Eliasson, "Bunlar önemli semboller ancak bu semboller eğer İsrail işgali sona erer ve İsrail ile Filistin devletleri yan yana barış içinde yaşarsa gerçekten anlamlı olabilir." dedi.

        BM Genel Kurulu, 1977 yılında 29 Kasım'ın Filistin halkı ile uluslararası dayanışma günü olmasını kabul etmişti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa