Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Arap Enformasyon Bakanları Konseyi'nden İsrail'e kınama çağrısı

        Arap Enformasyon Bakanları Konseyi, Arap medyasına, İsrail'de ezanın hoparlörle okunmasını yasaklayan yasa tasarısını kınama çağrısı yaptı.

        Arap Birliği Genel Sekreterlik binasında Mısır başkanlığında düzenlenen 6. dönem yönetim kurulu toplantısında, Arap medyasına, İsrail'in ezanın hoparlörle okunmasını yasaklayan yasa tasarısını uluslararası ve bölgesel düzeyde kınama çağrısında bulunuldu. Toplantıda ayrıca her yıl seçilecek bir başkentin yanı sıra Kudüs'ün konseyin daimi başkenti olarak seçilmesi kararı alındı.

        Konsey, Kudüs'ün başkent seçilmesinin kutlanması amacıyla etkinlik düzenlenmesini ve Arap Devletleri Yayın Birliği'nin (ASBU), bu etkinliğin canlı yayınlanması için haber ajansları ve uydu kanallarıyla işbirliği yapmasını istedi.

        Toplantıda, Arap ülkelerindeki basın kuruluşlarının, Filistin topraklarında yaşananları dünyaya duyurmak için bu konudaki haberlere daha geniş yer ayırmasının yanı sıra Kudüs'ü destekleyen program ve projelerin güçlendirilmesi çağrısı yapıldı.

        EZAN YASAĞI TASARISI

        "Gürültü kirliliğine neden olduğu" iddiasıyla camilerden hoparlörle ezan okunmasının yasaklanmasını öngören tasarının, yürürlüğe girmesi için İsrail meclisinde (Knesset) üç farklı oturumda görüşülerek oylanması gerekiyor. Filistinlilerin ve İslam aleminin büyük tepkisini çeken tasarı, daha önce de birçok kez gündeme gelmiş ancak mecliste oylamaya sunulmamıştı. Bu kez ise İsrail yasama komisyonundan geçen tasarı, oylanmak üzere meclise sevk edilme aşamasına geldi.

        İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da "gürültüye neden olarak insanları rahatsız ettiği" iddiasıyla ezanın yasaklanmasını öngören yasayı desteklediğini belirtmişti.

        Knesset'teki dindar Yahudi partilerinden Yahudot HaTora'nın (Birleşik Tevrat) itirazı üzerine oylama ertelenmişti. Yahudot HaToralı Sağlık Bakanı Yakup Litzman, ezanın hoparlörlerden yasaklanmasının Yahudi ritüellerini de kapsayabileceği endişesi ile yasa tasarısına karşı çıktıklarını bildirmişti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa