Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Türkiye'den kritik Bağdat hamlesi

        Musul operasyonuna günler kala, Ankara-Bağdat arasında dikkat çekici bir diplomatik trafik yaşanacak. HABERTÜRK’ün üst düzey diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Dışişleri Bakanlığı’nın başkanlığında bir heyet, bu hafta Irak’a gidecek. Heyete Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Yıldız’ın başkanlık etmesi bekleniyor. Genelkurmay ve MİT’ten de katılımın olacağı heyet, Bağdat’ta dışişleri bakanlığı, başbakanlık başta olmak üzere üst düzey görüşmelerde bulunacak.

        KIRMIZI ÇİZGİLER ELE ALINACAK

        Edinilen bilgiye göre, heyetin üç önemli gündemi olacak. Bunların başında, kısa zaman içinde başlayacak Musul operasyonu geliyor. Irak ve ABD, bu operasyonun Irak’ın yerel unsurlarıyla yapılacağını söylese de Türkiye’nin operasyona katılma isteği masada bulunuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye’yi istemezlerse B planımız var” diyerek bu kararlılığı ortaya koymuştu. Türk heyeti, Bağdat’ta yapacağı görüşmelerde, Türkiye’nin Musul’a yönelik tarihi ve demografik hassasiyetini, muhtemel etnik savaş tehlikesini anlatarak, operasyona neden ve nasıl katılmak istediğini ve kırmızı çizgilerini ifade edecek.

        BAŞİKA İÇİN 3 GİZLİ GÖRÜŞME

        Görüşmelerde bir diğer konu ise Başika Kampı olacak. Buna göre, Ankara-Bağdat arasında Başika Kampı nedeniyle geçen sene başlayan krizin çözümü için 3 kez gizli görüşme yapıldı. Görüşmelerin ardından tavsiyeleri içeren bir belge oluşturuldu. Ancak bu belge bir süre bekletildi ve sonrasında bir kenara bırakıldı. Başika geriliminin sahaya olumsuz yansımalarını önlemek için o dönemde ABD’nin devreye girerek çözüm için kolaylaştırıcı rol oynadığı da öğrenildi. Görüşmede, Türk heyeti Başika Kampı’nın neden kurulduğunu, amaçlarını ve hedeflerini, burada eğitilen yerel güçlerin Musul operasyonuna katılması gerektiğini, Başika Kampı’nın geleceğini gündeme getirecek.

        GÜVENLİK ENDİŞESİ

        Başika krizinin ardından Başika Kampı’nın yakınlarına düzenlenen saldırı, Basra’da Türk bayrağının yırtılması gibi olayların yaşanması, Ankara’yı ciddi derecede endişelendirdi. Türk heyeti görüşmede, Irak’taki Türk misyonlarının ve çıkarlarının korunması için Irak’ın elinden geleni yapması gerektiğini söyleyecek. Bağdat hükümeti, geçen hafta Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği ve Erbil Başkonsolosluğu’na yönelik güvenlik önlemlerini artırmıştı.

        NE OLMUŞTU?

        Türkiye’nin Musul operasyonuna katılma isteği ve Başika Kampı’yla ilgili geçen hafta Ankara- Bağdat arasında verilen demeçler, gerilimi iyice yükseltmişti. Ankara, Irak Parlamentosu’nun Türkiye’yle ilgili kararının ardından, Irak’ın Ankara Büyükelçisi Dr. Hişam Ali Ekber İbrahim el-Alevi’yi Dışişleri Bakanlığı’na çağırmıştı. En son ABD’nin de Musul operasyonuna kimlerin katılacağına Irak’ın karar vereceğini söylemesi, tansiyonu artırmıştı.

        BAHAR BAKIR / GAZETE HABERTÜRK

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa