Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İtalya Başbakanı Renzi: AB geri kabul sürecini de ilerletmeli

        İtalya Başbakanı Matteo Renzi ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, "İtalya-Almanya Hükümetlerarası Zirvesi"nde bir araya gelirken, iki lider göçmen krizinde Avrupa’nın her geleni kabul edemeyeceğine dair ortak mesaj verdi.

        Başbakan Renzi ve Alman mevkidaşı Merkel, Maranello kentindeki İtalyan lüks otomotiv markası Ferrari'nin tesislerinde beraberlerindeki bakanlarla "İtalya-Almanya Hükümetlerarası Zirvesi"nde bir araya geldi.

        İki liderin gündemini, İtalya’da son yaşanan ve 290’ın üzerinde kişinin yaşamını yitirdiği deprem felaketi, iki ülke ilişkileri, terör, güvenlik ve göçmen krizi oluşturdu.

        Zirvenin ardından, düzenlenen basın toplantısında, ev sahibi Başbakan Renzi, Merkel’in 24 Ağustos’ta İtalya’nın orta kesimini vuran depremin ardından gösterdiği dayanışmaya dikkati çekerek, "Depremin olduğu ilk andan itibaren şu ana kadar Alman Hükümeti’ne ve Angela’ya samimi olarak çok teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum." dedi.

        Alman mevkidaşıyla deprem dışındaki konuları da ele aldıklarını aktaran Matteo Renzi, özellikle de İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı (Brexit) sonrası Avrupa’nın bitmediğini geçen hafta Ventotene adasındaki üçlü zirvede belirterek, "Şimdi Avrupa’nın geleceğine bakmalıyız. Buranın dışında koşan bir dünya var, Avrupa, bunun da ötesinde şeyler yapmalı. Yeniden fırsatlar merkezine dönüşmeli" diye konuştu.

        İtalya, son 10 yıldır borcu en düşük ülke olduğunu vurgulayan Renzi, "Eğer biz 10 yıl kadar önce Almanya’nın yapabildiği gibi Jobs Act (çalışma) reformunu yapsaydık, bugün ülkemiz için daha iyi sonuçlar, başka bir film gündemde olurdu." ifadelerini kullandı.

        Deprem nedeniyle yapılacak harcamalarda bir esneklik olup olmayacağına yönelik soruya Renzi, "Felaketi göz önünde bulundurduğumuzda, herkes için iyi çözüm bulmak iyi bir şans olacaktır. İtalya, şeffaf bir proje sunacak. Almanya’da da sel felaketleri vardı. Avrupa, mantıklı ve makul bir çözüm bulacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

        SIĞINMACI KRİZİ

        İtalya Başbakanı Matteo Renzi, ülkesine Akdeniz üzerinden ulaşan göçmen sayısında son dönemde bir artış olsa da İtalya’nın bu konuda bir çöküş içerisinde bulunmadığını belirtti.

        Almanya’nın geçen yıl bu zamanlar büyük bir cömertlik yaparak, 1 milyon sığınmacı kabul ettiğini anımsatan Renzi, İtalya’ya denizden gelen göçmenlerin sayısı bu kadar olmasa da bir hayli gelen olduğunu bu nedenle Avrupa içinde yeniden yerleştirme ve geri dönüş mekanizmalarının işler hale getirilmesi gerektiğini kaydetti.

        Göçmen krizinde ileriye dönük adımlar atıldığını bununla beraber son günlerde kendi kıyılarına ulaşan göçmen sayısında artış olduğuna dikkati çeken Başbakan Renzi, "Biz denizde insanların hayatını kurtarmaya devam edeceğiz ama bunların da bir sınırı var. AB geri kabul sürecini de ilerletmeli." dedi.

        Renzi, AB’nin, Afrika’da savaş ve yoksulluktan kaçan bu insanların ülkelerine geri dönmesini sağlayacak kendisinin garanti edeceği projeler üretmesi gerektiğini bildirdi.

        Almanya Başbakanı Angela Merkel de sığınmacı konusunda büyük iş birlikleri olduğunu ifade ederek, "Avrupa’nın sınırlarında olup bitenlerle ilgili ortak bir ajandamız var ve herkes Avrupa sınırlarında ne olup bittiğiyle ilgili. Biz, İtalya’ya gelen göçmenlerin kayıt altına alınıyor olmasından memnunuz." diye konuştu.

        Merkel, Avrupa’ya her gelenin kalamayacağını vurgulayarak, şunları söyledi:

        "Yasa dışı göçü durdurmak için AB ile Türkiye arasındaki anlaşma önemli. Biz insani bakımdan doğan yükümlülüklerimizi yerine getireceğiz ancak, kalma hakkı olmayan ülkelerine geri dönmeli. Yasa dışı göçü engellemek doğru olan şey, ancak bu şekilde ihtiyacı olanlara yardım edebiliriz, bu şekilde insan kaçakçılarını yenilgiye uğratabiliriz."

        İtalya’nın orta kesimini vuran depremle ilgili yapacakları destekleri de açıklayan Angela Merkel, “Deprem bölgesinde sarsıntıdan etkilenen bir okulun yeniden inşasının yapımını finanse edeceğiz. Hükümet olarak buna bir katkı vereceğiz. Aynı zamanda Alman işadamları da destek veriyor. Alman futbol ligleri de destek verecek.” diye konuştu.

        Angela Merkel, Renzi’nin İtalya’da yürüttüğü reform politikalarından da övgüyle bahsederek, genç liderin hem İtalya’da hem Avrupa’da başarılı işler yürüttüğünü vurguladı.

        Bu arada, zirvenin yapıldığı Ferrari tesislerini de gezen konuk Başbakan Merkel, Amatrice’deki depremde arama-kurtarma çalışmalarına katılan "Leo" isimli polis köpeğiyle de tokalaştı.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa