Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Ömer Çelik: FETÖ, El Kaide’den daha tehlikeli

        Volkan YANARDAĞ/ANKARA

        AvrupaBirliği (AB) Bakanı Ömer Çelik, Avrupa’nın darbe girişimi karşısındaki tutumunu sert sözlerle eleştirdi. TBMM’de gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Bakan Çelik, Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) Türk tarihi boyunca karşılaşılan en büyük tehlike olduğunu kaydederek, “El Kaide’den daha tehlikeli bir örgüt ve bu örgütün başı Fethullah Gülen, Usame Bin Ladin’den daha tehlikeli” dedi.

        Belçika’da kurulan PKK çadırını hatırlatan Çelik, “Bizim açımızdan DAEŞ’e çadır açtırmaktan farkı yok. Bir ülke PKK’ya çadır açtırıyorsa, bu ülke demek ki yarın bir gün DAEŞ’e de çadır açtırabilir” diye konuştu.

        Çelik, Batı medyasına da yüklenerek, “Nasıl ki DAEŞ liderine Batı’daki bir gazetede veya televizyonda yer vermeniz propaganda yaptırmanız anlamına gelirse, bu da aynı anlama gelir. Fethullah Gülen’in ılımlı din adamı adı altında büyük gazetelerde ve televizyonlarda görüşlerine yer verilmesi, terör propagandasına izin verilmesidir” ifadesini kullandı.

        AB ILE ILKTOPLANTI 2 EYLÜL’DE

        Henüz ‘FETÖ’nün terör örgütü olup olmadığını tartışan’ AB yetkilileri, bu konuyu Slovakya’da 2 ile 3 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan gayri resmi AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda gündeme getirecek. Toplantıya Türkiye adına katılacak olan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun kapsamlı bir FETÖ dosyasını Avrupalı mevkidaşlarına sunması öngörülüyor.

        BIRLIĞIN GÜNDEMI15 TEMMUZ

        15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye’ye destek vermekten kaçınmasının yanı sıra eleştirel bir tavır takınan Avrupa Birliği, Türkiye’deki gelişmeleri dün özel bir toplantıda tartıştığı gibi yeni durumu Ekim ayında açıklanması beklenen Türkiye İlerleme Raporu’na da yansıtmaya hazırlanıyor.

        Avrupa Birliği Güvenlik Politikaları Komitesi, Türkiye’deki 15 Temmuz darbe girişimini görüşmek üzere dün Brüksel’de toplandı.

        Komite ayrıca Türkiye’nin Rusya ile yakınlaşma sürecini, Avrupa Birliği ilişkilerini ve sığınmacı anlaşmasını ele aldı. Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin Fethullahçı Terör Örgütü’ne ilişkin görüşleri, Türkiye’nin yabancı savaşçılarla mücadele konusundaki politikalari ile Suriye’deki gelişmeler de değerlendirildi.

        NTV’nin Brüksel kaynaklarına dayandırdığı haberine göre ise Avrupa Komisyonu ekim ayında yayımlamayı öngördüğü Türkiye İlerleme Raporu’nu yeniden kaleme alıyor.

        Raporun ana eksenini 15 Temmuz darbe girişimi, OHAL ve FETÖ ile mücadele oluşturuyor. Kasım 2015’ten beri düzenli şekilde güncellenen Türkiye İlerleme Raporu’nda sığınmacı anlaşması, vize muafiyeti ve Terörle Mücadele Kanunu yer alıyordu.

        ALMANYA’DANÇELIŞKILIAÇIKLAMALAR

        Türkiyeile AB arasındaki sığınmacı anlaşması, Almanya’da gündemin baş maddesi olmayı sürdürüyor. Ancak Alman yetkililerden çelişkili açıklamalar geliyor.

        Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Almanya’nın sığınmacılar konusunda Türkiye ile birlikte çalışmaya devam etmesi gerektiğini söyledi.

        Buna karşılık Almanya’nın Avrupa Bakanı Michael Roth, dün Reuters ile yaptığı söyleşide, Türkiye’nin, Avrupa’da vizesiz seyahat için ihtiyacı olan ‘vize serbestisi’ hususunda, önünde uzun ve zorlu bir yol olduğunu belirtti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa