Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Cumhurbaşkanı Erdoğan: Clinton’la çok görüştüm Donald’la hukukum yok

        GAZETE HABERTÜRK

        ABD’de kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde gerilim tırmanırken, dünya liderlerinin Demokrat başkan adayı Hillary Clinton ama özellikle de sert çıkışlarıyla öne çıkan Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump’a ilişkin görüşleri de merak ediliyor.

        ABD Başkanı Barack Obama, önceki gün Trump için “Başkanlık yapabilecek biri değil” dedi. Trump Obama’nın sözlerine “Obama’nın Beyaz Saray dönemi bir felaketti” açıklamasıyla yanıt verirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da önceki gün bir Meksika televizyonuna verdiği röportaj sırasında Trump’ın adaylığı soruldu. Erdoğan, ABD’de kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerindeki adaylara ilişkin, Hillary Clinton ile ileri derecede hukuku olduğunu ifade etti.

        Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dışişleri Bakanı olduğu dönemlerde Başbakan olarak çok görüşmelerimiz oldu, gerek Amerika’da gerek Türkiye’de. Aynı zamanda tabii beyiyle de gerçekten çok çok ileri diyebileceğim seviyede hukukum var, görüşmelerim var. Kendi vakıflarında bir-iki konuşmam olmuştur ayrıca ikili görüşmelerim kendisiyle olmuştur, böyle bir hukukumuz tabii var. Ama öbür tarafta benim tabii Sayın Donald’la herhangi bir hukukum yok, sadece bu kampanyada Donald Trump’ı duydum, izliyorum, böyle bir durum söz konusu. Dolayısıyla Amerika’daki seçimde Amerika’nın özellikle halk olarak yaptığı tercih, bizim için demokrasilerde saygındır.”

        DÜNYA LİDERLERİ TRUMP İÇİN NE DİYOR?

        HOLLANDE: KUSMA HİSSİ VERİYOR

        Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da dün Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump hakkında konuştu. Hollande, Irak’ta ölen Müslüman bir ABD askerinin anne ve babasını kendisiyle ilgili suçlamaların ardından eleştiren Trump için “Ölçüsüz konuşmaları, insanlarda kusma isteği yaratıyor” dedi. Hollande, Trump’ın ABD Başkanı seçilmesi halinde dünya siyasetinin sağa kayacağını söyledi.

        MERKEL: İLGİYLE İZLİYORUM

        Almanya Başbakanı Angela Merkel, bu aşamada Trump’la ilgili konuşmak istememesiyle dikkat çekiyor. Merkel, 1 hafta önce adaylığı ve AB’nin göçmen politikasına ilişkin sert sözleri sorulduğunda Trump için “Kendisini kişisel olarak tanımıyorum. Eleştirileri delice. Bu konuda kendisine cevap verme gereği duymuyorum. Amerikan seçimlerine değinmek istemiyorum. İlgiyle izliyorum, ilgiyle seçimin sonucunu bekleyeceğim” dedi.

        PUTİN: ÇOK ZEKİ BİRİ, OBAMA GİBİ DEĞİL

        Bugüne kadar Trump’a en büyük desteği veren lider hiç şüphesiz ki Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin oldu. Putin, Trump’ın Obama gibi olmadığını ve mevcut sorunları birlikte çözmeyi umduklarını belirtti. Rus lider, Trump için “Çok zeki ve yetenekli bir adam” ifadesini de kullandı.

        RENZİ: KORKUPOLİTİKASI İZLİYOR

        İtalya Başbakanı Matteo Renzi, ABD seçimine bakışını açıkça ifade etmişti. Renzi “Trump korku politikalarına yatırım yapıyor. Obama’nın iyi politikasının ve diğer taraflarla işbirliğinin devamı için çok güçlü bir şekilde Clinton’u destekliyorum” diye konuşmuştu.

        ‘HİTLER’İ ANDIRIYOR’

        Bugüne kadar Trump’a en sert tepkilerden biri Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto’dan geldi. Nieto, ABD’deki Meksikalı göçmenleri sınır dışı etmekle tehdit eden Trump için “Başvurduğu retoriklerle Mussolini ve Hitler’in iktidar oldukları tarihi dönemleri anımsatıyor” demişti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa