Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer AB Bakanı Ömer Çelik'ten önemli açıklamalar

        HABERTURK.COM

        Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, darbe girişiminin büyük resimde amacının Türkiye'yi içe kapatmak, dış politika reflekslerinden koparmak, dünyayla ilişkilerini bozmak, dünyaya sırtını dönmüş bir ülke haline gelmesi olduğunun bilindiğini söyledi.

        Buna müsaade edilmeyeceğini söyleyen Çelik, müttefiklik ilişkilerinin daha da geliştirileceğini, demokrasinin daha kuvvetlendirileceğini, dünyayla entegrasyonun daha da arttırılacağını vurguladı.

        Çelik, hükümetin darbe girişimine yönelik aldığı tedbirlere karşı bazı Avrupalı siyasetçilerin eleştirilerinde vizyonsuzluk olduğunu söyledi.

        Çelik, "Türkiye-AB ilişkileri bu vizyonsuzluk parantezine alınmayacak kadar geniş bir perspektifte değerlendirilmelidir" dedi.

        Avrupa'nın Türkiye'deki bu demokrasi direnişinden kendine yeni bir vizyon çıkartması için fırsat olduğunu söyledi.

        Çelik, darbe tehlikesinin 'artçı depremleri' karşısında demokrasinin ve hukuk devletinin korunacağını, bu perspektifte belli adımların atıldığını, reformların gerçekleştirildiğini belirtti.

        Savunma reformları konusunda atılmış adımların hepsinin Avrupa Birliği standartlarına uygun olduğunu vurgulayan Çelik, bunların dünyada denenmiş ve kabul görmüş adımlar olduğunun da altını çizdi.

        "Ordumuzun içinde darbecilerin ortaya çıkması ve engellenmesi konusunda doğru düzgün hiçbir öneride bulunmayanlar veya zaman zaman bu darbeler karşısında seyirci kalmış olanlar, tutuyorlar bu savunma reformlarını eleştiriyorlar" diyen Çelik, reformların 'emir komuta zincirini bozacağı'na dair yaklaşımların çok yanlış olduğunu ifade etti.

        "Gözden kaçırdıkları bir şey var. Emir komuta zincirini bozan, emir komuta zincirine kanserojen unsurlar sokan esas olarak bu darbe teşebbüsleridir" diyen Çelik, kurumların darbeleri engelleme kapasitesindeki eksikliklerin giderildiğini söyledi.

        Bu adımların demokrasinin, hukuk devletinin ve silahlı kuvvetlerin korunması için atıldığını söyleyen Çelik, söz konusu yorumları ise 'darbeler karşısında tedbir alınmasını engellemeye çalışan statükocu yorumlar veya psikolojik propaganda faaliyetleri' olarak değerlendirdiğini dile getirdi.

        "DOSTLARIMIZ FIRSATI KAÇIRDI"

        Çelik, "Biz burada isterdik ki dostlarımız Ankara'da boy göstersinler, ortak demokratik değerlerimiz adına daha güçlü cümlelerle Türkiye'yle dayanışma içinde olsunlar. Bu fırsat kaçırılmıştır" diye konuştu.

        Bazı AB liderlerinin açıklamalarında vizyon eksikliği olduğunu ancak Türkiye-AB ilişkilerinin bu vizyonsuzluğa indirgenemeyeceğini belirten Çelik, ilişkilerin daha büyük bir resme odaklandığını söyledi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa