Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Yunanistan'a kaçan 8 asker İltica Komisyonu'na getirildi

        Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimine katıldıktan sonra askeri bir helikopterle Yunanistan'a kaçarak siyasi sığınma talebinde bulunan 8 asker İltica Komisyonu'nda mülakata alındı.

        Sabah erken saatlerde tutuklu bulundukları Ferecik Hapishanesi’nden polis eşliğinde zırhlı minibüsle Dedeağaç kenti yakınlarındaki Nea Hili’de bulunan İltica Komisyonu merkezine getirilen askerler, binanın girişinde bekleyen gazetecilerden kaçırılarak arka kapıdan içeriye alındı.

        Birbirlerine kelepçelenen darbecilerin binaya alınırken boştaki elleriyle yüzlerini saklamaya çalıştıkları görüldü.

        İSİMLERİ BELLİ OLDU

        8 darbeci arasında 1977 doğumlu Binbaşı Gencay Büyük, 1977 doğumlu Binbaşı Ahmet Güzel, 1980 doğumlu Yüzbaşı Abdullah Yetik, 1980 doğumlu Yüzbaşı Feridun Çoban, 1982 doğumlu Yüzbaşı Süleyman Özkaynakçı, 1981 doğumlu Yüzbaşı Uğur Uçan, 1976 doğumlu Başçavuş Bilal Kurugül ve1979 doğumlu Başçavuş Mesut Fırat bulunuyor.

        "TÜRKİYE'DE CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK"

        Komisyondan sızan ilk bilgilere göre, kaçak subaylar 'kendilerine çıkan olaylarda yaralananların alınarak ambulanslara götürülmesi görevi verildiğini, üç helikopter ile havalandıktan sonra yerden ateş açıldığını' anlatıyor.

        Komisyona helikopterlerine ateş açılması sonucu helikopterlerden ikisini bırakıp biri ile Yunanistan'a kaçtıklarını ve Türkiye'de can güvenliklerinin olmadığını, ailelerinin hayatlarından da endişe ettiklerini söyleyerek iltica taleplerinin kabul edilmesi için komisyonu ikna etmeye çalışıyor.

        MÜLAKAT 3 SAAT SÜRÜYOR

        Sığınma talebinde bulunan darbeci subaylardan birinin anlatımı ve bunların tercüme edilmesi, ardından komisyon üyelerinin sorularını yanıtlaması ile ilgili süreç üç saatten fazla sürüyor.

        Nia Hili İltica Komisyonunun 8 darbeci subayla ilgili mülakatın en az Suçüstü Mahkemesi'ne çıkacakları 21 Temmuz gününe kadar devam etmesi bekleniyor.

        SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

        Darbeci subayların mülakatlarının tamamlanmasından sonra iltica değerlendirme komisyonu daha sonra kendi aralarında toplantı yaparak en geç iki hafta içinde karar verecek. Komisyon kendi arasındaki tartışma ve değerlendirmeden sonra kararını sürenin sonunu beklemeden de verebilecek.

        Nea Hili İltica Komisyonu'nun darbeci subayların talebini ret etmesi halinde bir üst komisyona itiraz etme hakları bulunuyor. Üst komisyonda taleple ilgili değerlendirmesini en geç iki hafta içinde yapacak ve verdiği karar kesin olacak.

        MAHKEME SÜRECİ VE İADE SÜRECİ NASIL OLACAK?

        Dedeağaç Suçüstü Mahkemesi'ne 21 Temmuz günü yeniden hakim karşısına çıkacak 8 darbeci subayla ilgili, ülkeye yasa dışı yollardan girmek, yasa dışı uçuş yapmak ve yasa dışı uçuşa teşvik etmek suçlarından kararını verecek.

        Yunanistan'daki hukuki çevreler, mahkemelerin bu tür suçlarda genellikle hapis yatmayı gerektirmeyen 18 ayın altında ceza ve sınır dışı kararı verildiği yönünde görüş bildirdi. Mahkemenin kaçak darbeciler 18 ayın altında hapis yada para cezasına mahkum edebileceği belirtildi.

        Bu yöndeki mahkeme kararından sonra uygulamada genellikle sanıklar hakkında iltica talepleri ile ilgili başvuruları sonuçlanana kadar geçici izin belgesi verilerek ülkede serbestçe dolaşımına izin verildiği, ancak darbeci subayların özel durumu nedeniyle bu kez bu yöntem yerine gözaltında tutulması yönünde de karar verebileceği değerlendirmesi yapıldı.

        İltica taleplerinin sonuçlanmasını darbeci subaylar muhtemelen gözaltında bekleyecek.

        Dedeağaç Suçüstü Mahkemesi kararında sadece sınır dışı edilmesi yönünde karar verdiği, hükümde ülke adı belirtilmediğine dikkat çekilerek, iltica talebinin de her iki komisyon tarafından reddedilmesinden sonra prosedür olarak Türkiye'nin iade talebinin işleme konulması giriyor.

        Mahkemenin sınır dışı kararının uygulanması için Adalet Bakanının bizzat imzası gerekiyor.

        KADERLERİNİ KADINLAR ÇİZECEK

        Yunanistan'a kaçan 8 darbeci subayın savunmasını Selanik Barosu'na kayıtlı kadın avukatlar Menya Polihroni, Katerine Dapudani ve Elia Marinaki yapıyor.

        Darbeci subaylar hakkında savcılığın ülkeye yasa dışı yollardan girmek, yasa dışı uçuş yapmak ve yasa dışı uçuşa teşvik etmek suçlarından iddianameye Dedeağaç'ın kadın savcısı Ana Nikitopulu hazırladı.

        Suçlamalarla ilgili yargılamayı yapanda Dedeağaç Suçüstü Mahkemesinin kadın hakimi yapıyor.

        Yunanistan'a kaçan 8 darbecinin Dedeağaç suçüstü mahkemesinde dün başlayan duruşması avukatlarının talebiyle ertelenmiş, davanın 21 Temmuz Perşembe günü saat 12’de görüşülmesi kararlaştırılmıştı.

        FETÖ'nün darbe girişiminin ardından Sikorsky tipi askeri helikopterle Yunanistan'ın Dedeağaç Havalimanı'na iniş yapan 8 askerin rütbeleri sökülmüş, darbe girişimine katılan askerler Yunanistan'dan siyasi sığınma talebinde bulunmuştu

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa