Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya FBI, Orlando kayıtlarını açıkladı

        Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından yapılan açıklamada, Orlando saldırısının ardından yaşanan gelişmeler ve saldırgan Omar Mateen ile 911 hattı arasındaki telefon kayıtlarının bir bölümüne yer verildi.

        FBI açıklamasına göre, "Pulse" adlı gece kulübünde ilk olarak 12 Haziran saat 02.02'de silah sesleri duyulduğu polis telsizinden bildirildi. Ardından 02.04'de polis olay yerine geldi ve 02.08'de polisle saldırgan arasında ilk temas yaşandı. 10 dakika sonra ise özel tim SWAT ekipleri operasyon başlattı.

        Daha sonra saat 02.35'te Omar Mateen, gece kulübünün içinden 911'i arayarak bir görevliyle yaşlaşık 50 saniye süren bir görüşme yaptı. Konuşmanın deşifresine göre, besmele çekerek görüşmeye başlayan Mateen, saldırıyı kendisinin düzenlediğini söyledi. Mateen, bunun ardından terör örgütü DAEŞ'e bağlılığını ifade etti ancak FBI açıklamasındaki deşifre DAEŞ kelimesi çıkarılmış olarak yayımlandı. Ardından görevli, Mateen'e nerede olduğunu sordu. Mateen, Orlando'da olduğunu söyledikten sonra görüşme sona erdi.

        BOMBA YÜKLÜ ARAÇ TEHDİDİ

        Bunun ardından geçen yaklaşık bir saat içinde Mateen ile Orlando polisinin arabulucu ekibi arasında her biri 9, 16 ve 3 dakika süren üç konuşma daha yapıldı. Bu konuşmalarda Mateen, kendisini "Müslüman asker" olarak tanımladı ve "ABD'nin Suriye ile Irak'ı bombalamayı bırakmasını" istedi.

        Bu nedenle eylemi düzenlediğini söyleyen saldırgan, binanın dışında bomba yüklü araçlar olduğu tehdidinde bulundu ve rehineler ya da polisleri kastederek, "Aptalca bir şey yaparlarsa patlatırım" dedi.

        Mateen, ayrıca kendisinde de patlayıcı dolu yelek bulunduğunu belirtti, yeleği "Fransa'da kullanılan tipte" şeklinde tarif etti. Saldırgan, "Önümüzdeki birkaç gün içinde bu tipteki eylemlerden daha fazla göreceksiniz" dedi.

        Bu konuşmadan sonra Mateen telefonu kapattı. Polis, birkaç kez kendisine telefonla ulaşmayı denedi ancak Mateen telefonu açmadı.

        Saat 04.21 olduğunda ise polis ekipleri gece kulübünde Mateen tarafından rehin tutulan kişileri kurtarmak için bir penceredeki klima ünitesini söktü. Böylece rehinelerin binadan çıkması sağlandı.

        FBI açıklamasında, olay sırasında kulüpte bulunanlarla polis arasındaki telefon görüşmelerinin kayıtlarının yayımlanmayacağı ancak bu görüşmelerden elde edilen bilgilerin bina içindeki durum hakkında polise önemli ipuçları sağladığı ifade edildi.

        "BOMBA DOLU YELEK"

        Saat 04.29 olduğunda kulüptekiler dışarı çıkarken polise, "Mateen'in 15 dakika içinde dört bomba dolu yeleği bazı rehinelere giydireceğini" söyledi. Ancak polisin o sırada Mateen'in aracında ve sonrasındaki aramalarında herhangi bir patlayıcıya rastlanmadı.

        Sabaha karşı 05.02'ye gelindiğinde SWAT ekipleri patlayıcı ve zırhlı araçlarla duvarı delmek için girişimde bulundu. 05.14'te polis telsizinden silah sesleri duyulduğu bilgisi geçildi. Bir dakika sonra ise saldırganın öldüğü telsizden duyuruldu.

        FBI yetkilileri, olayda hayatını kaybeden 49 kişiye saygıdan dolayı saldırı sırasında Mateen'in ya da kurbanlardan bazılarının polisle yaptığı görüşmelere ait ses kayıtlarının yayınlanmayacağını bildirdi.

        Florida eyaletinin Orlando kentinde 12 Haziran Pazar gecesi sabaha karşı çoğunlukla eşcinsellerin gittiği bir gece kulübünde Omar Mateen adlı kişinin düzenlediği saldırıda 49 kişi ölmüş, 53 kişi yaralanmıştı. Güvenlik yetkilileri, ailesi Afganistan kökenli, kendisi New York doğumlu Mateen'in eylemini terör saldırısı olarak tanımlamıştı.

        Eski bir güvenlik görevlisi olan 29 yaşındaki Mateen'in kendi başına eylemi düzenlediği, herhangi bir terör örgütüyle irtibatına dair kanıt bulunmadığı açıklanmıştı.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa