Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Onları yalnız bırakamayız

        GAZETE HABERTÜRK

        Hollanda’da düzenlenen AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, toplantı sonrası Türkiye sınırında bekleyen Suriyelilerle ilgili soru üzerine, Türkiye’nin açık kapı politikasının devam ettiğine işaret ederek “Onlardan 5 binini aldık. 50-55 bin kadarı da yolda. Onları yalnız bırakamayız. Çünkü hava saldırıları devam ediyor” dedi.

        ‘SINIR AÇIK TUTULMALI’

        AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ise Türkiye’nin sınırlarını açık tutmaya devam etmesi gerektiğini Bakan Çavuşoğlu’na ilettiğini belirerek “Sığınmacıların bakımını üstlenmek, yalnızca yasal değil aynı zamanda ahlaki bir sorumluluktur.

        Ulusal arenada korunmaya ihtiyaç duyan Suriyeli sığınmacı- lar için Türkiye’ye bir fon sağlandı. Bu mesajın karşılıklı olarak anlaşıldığından emin olduk” ifadesini kullandı.

        ‘MÜLTECİLER ALINMALI’

        AB’nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn da “Mültecilerin Türkiye’ye alınması gerekir çünkü Cenevre Sözleşmesi hêlâ geçerlidir” diye konuştu.

        Hahn, “Davutoğlu, Londra’da bu mültecilerin Türkiye’ye alınması için gerekli talimatı vereceğini söyledi. Şimdi bu mültecilerin bir an önce Türkiye’ye alınmasını bekliyoruz” dedi.

        ‘PAYIMIZA DÜŞENLERİ KABUL ETMELİYİZ’

        Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ankara ziyareti öncesinde internet sitesinden yayınladığı videoda, Türkiye’nin mülteci akınını durdurmasını isteyen AB ülkelerinin Türkiye’deki mültecilerin bir kısmını doğrudan kabul etmek durumunda olduğunu söyledi.

        Merkel, “Hazırlıklı olmalıyız. Eğer yasadışı göçü ve insan kaçakçılığını durdurmak istiyorsak, mültecilerden payımıza düşenleri kabul etmeliyiz. Avrupa, bu işin dışında kalamaz” ifadesini kullandı.

        Merkel, Türkiye ile imzalanan Ortak Eylem Planı’nın, Schengen bölgesini korumak için hayati önem taşıdığını da belirterek “Sınırlarımızı koruyamazsak, refahımızın temellerini oluşturan serbest seyahat ve ortak pazar tehlikeye girer” diye konuştu.

        ‘KADIN VE ÇOCUKLAR ÖLDÜRÜLÜYOR’

        ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya ve Esad yönetiminin Suriye’de, BM Güvenlik Konseyi tarafından alınan ateşkes kararına uymadığını belirterek “Ruslar, Suriye’de ateşkes konusunda bazı inisiyatifleri üzerlerine aldı. Fakat bu sözler, bombardımanı devam ettirmek için sözde kalacaksa, bunu kimse kabul etmez” dedi.

        Rusya’nın Esad’a verdiği desteği sona erdirmesi çağrısını yineleyen Kerry, saldı- rıların aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu toplu ölümlere sebep olduğunu ifade etti.

        Kerry, Moskova’da Putin’e “Esad yönetimde olduğu sürece savaşı bitirmenin mümkün olmadığını” söylediğini de hatırlattı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa