Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya PEGIDA Avrupa'nın 14 kentinde gösteri düzenledi

        Göçmen ve İslam karşıtı PEGİDA hareketi (Yurtsever Avrupalılar Batının İslamlaşmasına Karşı) Almanya'nın Dresden kentinde gösteri yaptı. Avrupa'nın bir çok kentinde eş zamanlı eylemlerle gövde gösterisi yapmak isteyen Pegida gösterileri sönük geçti.

        Dresden'deki gösteriye 15 bin dolayında katılım beklenirken, göçmen ve İslam karşıtlarının sayısı yaklaşık 8 bin kişide kaldı. Hareketin lideri Lutz Bachmann da hastalığını gerekçe göstererek etkinlikte yer almadı. Gösteride „Merkel gidecek" sloganları atılırken, Avrupa'nın diğer kentlerinde yapılan gösterilere yapılacak canlı bağlantılarda gerçekleştirilemedi.

        Kentin Theaterplatz (Tiyatro Meydanı) meydanında biraraya gelen yaklaşık 2 bin 500 Pegida karşıtı ise „Nazilere yer yok", „Yabancı düşmanlığı, nefret söylemi ve Pegida'ya ihtiyacımız yok" dövizleri taşıdılar. 1000 dolayında polisin görev yaptığı Dresden'de karşıt gruplarla p-Pegida arasında çatışma yaşanmasına izin verilmedi.

        Avrupa'da ise Pegida gösterileri Amsterdam, Varşova, Graz, Dublin, Birmingham, Prag, Bourdeaux, Krakov, Bratislava, Calais gibi önde gelen kentlerde gerçekleştirildi. Welt Onlne'ın bildirdiğine göre, Fransa'nın Calais kentinde merkez tren garı yakınlarında izinsiz biraraya gelen 150 kadar pegida yanlısı polisin müdahalesiyle dağıtıldı. Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da ise bin 500 Pegida taraftarı birayara geldi. Göstericiler „göçe hayır","Merkelleşmeyi durdurun" sloganları atarken, sol gruplarla Pegidacılar arasında gergin anlar yaşandı. Avustralya'nın başkenti Canbera‘da da 400 dolayında kişi Pegida lehine gösteri yaptı. Burada ise Köln'de yılbaşı gecesi yaşanan taciz olaylarına gönderme yapan pankartlar taşındı. Polonya'da yapılması beklenen Pegida gösterisinin ise iptal edildiği öğrenildi.

        HAZRETİ MUHAMMED'E HAKARET

        Öte yandan, PEGIDA taraftarları, İslam dinine yönelik aşağılayıcı ve Hazreti Muhammed'e hakaret içeren pankartlar taşıdı.Dövizlerde, Hz. Muhammed'in Adolf Hitler'le, Kur'an-ı Kerim'in Hitler'in "Kavgam" kitabıyla ve İslam'ın da faşizm ile eşit olduğunun öne sürüldüğü hakaretamiz ifadeler yer aldı.Pankartlardaki ifadelerde ayrıca İslam dini "terör" ile eş değer tutulurken ve Kur'an-ı Kerim'in yasaklanması gerektiği savunuldu.

        590 GÖSTERİYE 100 BİN KİŞİ KATILDI

        Bu arada Sol Parti tarafından verilen bir soru önergesi, 2015 yılında Pegida'nın hem gösteri hem de katılımcı sayısının arttığını ortaya koydu. 2015'in ortalarında (3. Çeyrek) 95 gösteri yapan Pegida'nın, son çeyrekte gösteri sayısını 208'e çıkarttığı görülüyor. Katılımcı sayısı ise bir kaç ay içerisinde 10 bin 600 dolayından 35 bin 900'e yükseldi. Resmi verilere göre, 2015 yılı içerisinde Pegida ve türevleri ile aşırı sağcılar tarafından 590 gösteri gerçekleştirildi. Göçmen ve İslam karşıtı bu gösterilere 100 binin üzerinde kişi katıldı.

        DHA-AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa