Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya 'Rusya, Suriye'ye cihatçı gönderiyor'

        GAZETE HABERTÜRK

        RUSYA’da bağımsız yayın yapan Novaya Gazetesi, Ortadoğu’da radikal teröre karşı Batılı devletlerle işbirliği yapan Rusya’nın bir yandan da gizlice Suriye’ye Kafkasya’dan radikal militan gönderdiğini yazdı.

        Gazete, 2011’den beri Dağıstan’ın bazı köylerinin nüfusunun önemli bir bölümünün Suriye’ye gittiğini ortaya çıkardı. Dağıstan’ın 1 bin 500 nüfuslu Novosasitili Köyü’nden 100 kişinin Suriye’ye muhalif grupların safında savaşmaya gittiği belirlendi.

        Köyün ileri gelenlerinden Akhyad Abdullaev, “Çeçenistan, Afganistan, Irak ve Suriye’de 15 yıldır savaşan bir yakınım var. Onun vasıtasıyla köye bir arabulucu geldi. Bu arabulucunun Rus gizli servisi FSB ile ilişkisi var. Birlikte civar köylerden savaşçı devşiriyorlar” iddiasında bulundu.

        FSB’DEN GÜVENLİ KORİDOR

        Abdullaev ayrıca “FSB’nin Kuzey Kafkasya’dan Türkiye’ye mülteci statüsünde vizesiz uçuşları sağlayan bir ‘yeşil’ koridor kurduğunu”, çünkü “hiçbir militanın devletin bilgisi ve haberi dışında ülkeyi terk etmesinin mümkün olmadığını” söyledi. Abdullaev, Rusya’nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın müttefiki olmasına rağmen ülkeye muhalif cihatçı göndermesinin sebebini ise “Çok basit. Rusya Federasyonu topraklarında terör yaratmak yerine gidip Suriye’de savaşmaları daha güvenli” şeklinde açıkladı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa