Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Türkiye'den Yunan Adaları'na yüzerek geçmiş!

        Times gazetesi Avrupa'daki mülteci krizi ile ilgili hazırladığı bir haberde Türkiye'den Yunan adalarına yüzerek geçen bir göçmenin hikayesini aktardı.

        Haberde Hesham Moadamani adlı 24 yaşındaki Suriyeli gencin Almanya'ya gitmeye çalışırken başına gelenler anlatılıyor.

        Habere göre Moadamani Türkiye'ye gitmeden önce pek çok ülke dolaşmış.

        BBC'nin aktardığı habere göre Times Moadamani'nin yolculuğunu özetle şöyle aktarıyor:

        "İlk durağı Lübnan'dı ancak hayat pahalılığının yüksekliği onun Mısır'a devam etmesine neden oldu. Burada iş bulamayınca Suriye'ye döndü ancak hükümetin kontrolündeki bir bölgede yaşayan ailesiyle bir araya gelemedi."

        "Yeniden ülkeden ayrıldı ve üç kez Ürdün sınırını geçme denemesinde bulundu. Sonunda sınırı geçtiğinde ise hapse atıldı ve pasaportuna el konuldu. Pasaportunu geri vermesi için bir yetkiliye rüşvet verinceye kadar oradaydı. Sık kullanılan, Türkiye-Avrupa yolculuğunu yaptı ve 1 Temmuz'da Almanya'ya vardı."

        Times Moadamani'nin naylon poşetlere koyduğu bir lazer kalem, cep telefonu ve pasaportuyla Türkiye'den bir Yunan adasına yüzmesini ise özetle şöyle aktarıyor:

        "Birçok Suriyeli'den farklı olarak yüzmeyi biliyordu. Gerçi, hayatında daha önce sadece iki kez yüzmüştü. Bununla birlikte bu noktadan sonra, Avrupa'ya varacaksa, dosdoğru 5 kilometre yüzmek tek seçeneğiydi. Parası bitmişti ve kaçakçıların lastik botlarındaki bir yer için istedikleri 1000 doları toplama şansı yoktu.”

        "Vücudunun suya girdiği saniyede buranın yolculuğunun sonu olacağını düşündü. Moadamani 'Adaya doğru baktım ve burası hayatımın sonu olacak diye düşündüm' diyor. Moadamani, üç buçuk yıl süren, 11 ülkelik kaçışın ardından şimdi sonunda Alman kenti Hamburg'da iltica başvurusu yapıyor.”

        "Adaya vardığında dimdik denize inen falezlerle karşılaştı. Adaya çıkmak imkânsızdı. Bu yüzden yakında bir gemi görünceye kadar yüzmeyi sürdürdü ve elindeki lazer kalemiyle yardım için sinyal verdi. Yunan sahil güvenliği, onu Avrupa kıyılarına götürdü."

        Times, Moadamani'nin Türkiye'den Yunanistan'a yüzerek geçen ilk mülteci olduğunu söylediğini iletti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa