Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu IŞİD'in 'hardal gazı'yla saldırdığı iddiası araştırılıyor

        Doğal Kararlılık Operasyonları Birleşik Ortak Görev Gücü komutanlarından Tuğgeneral Kevin Killea, ilk saha testi sonucunun IŞİD'in Irak'ta Peşmerge güçlerine saldırıda hardal gazı kimyasalı kullanıldığının tespit edildiğini, ancak kesin sonuçların birkaç hafta sonra ortaya çıkacağını söyledi.

        Killea, Güneybatı Asya'dan video-konferans yoluyla basın toplantısı düzenledi.

        IŞİD'in Irak'ta Peşmerge güçlerine karşı kimyasal saldırıda bulunduğuna dair haberlerin hatırlatılması üzerine Killea,IŞİD'in 11 Ağustos'ta düzenlediği saldırıdan birkaç gün sonra kullandıkları havan topundan parçalar aldıklarını ve bunlar üzerinde saha testi yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:

        "Test sonuçları bu parçalarda hardal gazı elementine rastlandı. Bu birinci derecede kimyasal ajan. Burada şunu anlamak önemli ki bu muhtemel alan testi, henüz tamamlanmış değil. Sonuçlar bize sadece kimyasalın bulunduğunu söylüyor. Ondan daha fazlasına dair sonuç vermiyor. Dolayısıyla ne kadar miktarda olduğu ve nereden geldiği gibi noktaları belirleyebilmemiz açısından bu parçalar üzerinde tam testleri yapmak birkaç haftamızı daha alacak".

        Terör örgütü IŞİD'in geçen hafta Irak'ta hardal ve klor gazı kullandığı tespit edilmişti. Saldırıda 8 Peşmerge'nin gazdan etkilendiği de belirtilmişti.

        Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Alistair Baskey de IŞİD'in Irak'ta Kürt güçlere yönelik "hardal" gazı maddesi kullandığına yönelik haberlerin farkında olduklarını ve konuyu incelediklerini söylemişti.

        SURİYELİ MUHALİFLERİN EĞİTİLMESİ

        Öte yandan Killea, Suriyeli ılımlı muhaliflerin eğitilmesi programına dair soru üzerine, ikinci ve üçüncü dönemlerin eğitimlerinin devam ettiğini kaydetti.

        Killea, ancak bu muhaliflerin nerede eğitildikleri ve ne zaman eğitimlerinin tamamlanacağına dair bilgileri paylaşamayacağını dile getirdi.

        Muhaliflerin eğitilmesinin IŞİD ile mücadele stratejisinin önemli bir parçasını oluşturduğunu ifade eden Killea, IŞİD'i yenilgiye uğratmada uzun vadeli çözümün sahada yerel güçler oluşturmaktan geçtiğini hatırlattı.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa