Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Dedesi Çanakkale'de gazi olan Hamdi Eren Avustralya'da Gazi İşleri Bakanı oldu

        Avustralya'nın Victoria eyaletinde İşçi Partisi hükümetinin Gazi İşleri Bakanı olarak görev yapan JohnHamdiEren, dedesi 100 yıl önce Çanakkale Savaşları sırasında Anzak askerlerine karşı savaşmış ve gazi olmuş Türklerden.HamdiEren'in Çanakkale Savaşları'nın 100. yıl dönümünde Avustralya'da bakan olarak bulunması, üstelik Avustralyalı gazilerden sorumlu koltukta oturması ilginç bir tesadüf olarak dikkat çekiyor.

        Avustralya'ya 1970 yılında ailesi ile İzmir'den göç eden ve 2002 yılından itibaren Victoria parlamentosunda milletvekili ve gölge bakan olarak görev yapan JohnHamdiEren, 29 Kasım 2014'te yapılan eyalet seçimlerinde iktidara gelen Avustralya İşçi Partisi'nin kurduğu hükümete girdi.Eren, Victoria hükümetinde Gazi İşleri, Spor, Turizm ve Ana Etkinlikler Bakanı görevine getirildi.

        51 yaşındakiHamdiEren'in dedesiHamdiBey ya daHamdiKaptan, Çanakkale Savaşları sırasında İngilizlerin saflarında Türklerle karşı karşıya gelen Avustralya ve Yeni Zelandalı askerlerle savaşmış ve gazilik unvanı almış bir Türk askeri.

        Çanakkale Savaşları'nın üzerinden yaklaşık 100 yıl geçtikten sonra Avustralya'da bakan olanHamdiEren, bunu bir "mucize" olarak değerlendiriyor.

        HamdiEren, Victoria eyaletinde bakan olması, hem de bu bakanlık koltuğunun eyalette yaşayan Avustralyalı gazilerden sorumlu olmasının "müthiş bir tesadüf ve inanılmayacak bir şey" olduğunu söyledi.

        Babasının mesleki yeterliliğinden dolayı Avustralya'ya nitelikli göçmen olarak geldiklerini söyleyenHamdiEren, Avustralya'daki siyaset öyküsünü anlatırken şöyle anlattı:

        "Annem, babam, ağabeyimle buraya geldik. Bir müddet sonra burada okullara gittik, ondan sonra siyasete atıldık. Siyasette başarılı olduk, milletvekili olduk, milletvekili olmakla beraber gölge bakanı olduk. Gölge bakanlıktan sonra bakan olma imkanı çıktı. Tabii ki bizim için önemli bir senede, 100. yıl dönümünde bakan olma imkanı hakikaten bir mucize diyebiliriz. Benim için büyük bir şeref, inanılmayacak kadar."

        HamdiEren, tarihe bakıldığında Çanakkale Savaşı'ndan "iki ülke arasında bir bağ, samimiyet ve dostluk" çıktığını söyledi.Eren, "Tarihe bakarsanız normalde böyle savaşlardan dolayı arkadaşlık çıkmıyor. İkinci Dünya Savaşı'nda mesela böyle bir arkadaşlık yok ama Türkiye ile Avustralya arasında var" dedi.

        Çanakkale Savaşları'nın Avustralya için önemine de işaret edenHamdiEren, "Türkiye tarihinde büyük çok savaşlar görmüş ve geçirmiş ama buranın o kadar büyük tarihi olmadığı için bilhassa Birinci Dünya Savaşı bu ülke için çok önemli" diye konuştu.

        Avustralyalılar ise gazi torunu bir bakan olmasını memnuniyetle karşılıyor.

        Dedesinin Çanakkale gazisi olduğunu öğrenen Avustralyalıların bu durumu "memnuiyetle karşıladıklarını" aktaranHamdiEren, bunun iki ülke insanının eriştiği "olgunluğun" bir işareti olduğunu dile getirdi.Eren"Ben biliyorum ki burada hakikaten demokrasi açısından böyle bir imkan çıktı ve bu imkandan faydalandık" ifadesini kullandı.

        HamdiEren'in ağabeyi de Victoria eyaletinde siyasette bulunmuş isimlerden. Ağabey TayfunEren, Avustralya'nın ilk Türk kökenli eyalet milletvekili. TayfunEren, 1996 ile 1999 arasında parlamentoda bulundu.

        Eren, Gelibolu'da bu yıl yapılacak Anzak anma törenlerine de katılacak.Eren, törende Çanakkale gazisi torunu ve Avustralyalı bakan olarak yer alacak.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa