Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Muhammed Mursi’ye 20 yıl hapis cezası verildi

        HT GAZETE

        Mısır’da beklenen oldu, ülkenin ilk seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye, yargılandığı davalardan ilkinde 20 yıl hapis cezası verildi.DışişleriBakanlığı, eski Mısır Cumhurbaşkanı MuhammedMursi'nin diğer sanıklarla birlikte yargılandığı davada 20 yıl hapis cezasına çarptırılmasını esefle karşıladıklarını açıkladı.

        Başkent Kahire’deki Polis Akademisi’nde görülen davaya olağanüstü güvenlik önlemleri ile getirilen ve özel kurşun geçirmez bir bölgeye konulan Mursi ve 12 Müslüman Kardeşler yöneticisi, kısa süren duruşmada kararı sükûnetle bekledi.

        BİLTACİ’YE DE CEZA

        Duruşmada Kahire Ceza Mahkemesi yargıcı Ahmed Yusuf, 2012’de 54 göstericinin yaşamını yitirdiği “İttihadiyye olayları” sırasında Mursi’nin “Şiddete başvurulması, protestocuların işkenceden geçirilmesi ve tutuklanması” emrini verdiğine hükmetti.

        Eski cumhurbaşkanlığı yetkilileri Esad eş-Şeyha, Ahmed Abdülati, Eymen Hüdhüd, Ala Hamza, Rıza es-Savi, Lemlum Mekkavi Cuma, Hani Seyyid Tevfik, Ahmed el-Muğiyr, Abdurrahman Izz ile Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nın (İhvan) ileri gelenlerinden Muhammed el-Biltaci, Isam el-Aryan, Vecdi Guneym de olaylardaki sorumlulukları nedeniyle “20 yıl ağırlaştırılmış hapis” cezasına çarptırıldı.

        Yargıç kararın temyize açık olduğunu ancak af yolunun kapalı olduğunu söyledi. Salondaki sanıklar “Askeri yönetime hayır” sloganı atarken, Muhammed el-Biltaci’nin de kararı “Rabia” işareti yaparak protesto ettiği görüldü.

        4 DAVASI DAHA VAR

        “VADI’N-NATRUN HAPISHANESI OLAYI”

        Mursi ve 130 kişinin “11 hapishane ve karakola saldırarak 3 subayı kaçırmak” suçlamalarıyla yargılandığı davada, karar 16 Mayıs’ta açıklanacak.

        “CASUSLUK” DAVALARI

        Mursi ve 35 kişi, “Devletin çıkarlarına zarar vermek amacıyla HAMAS, ve İran Devrim Muhafızları’yla suç amaçlı işbirliği ve casusuluk yapmakla” itham ediliyor. Karar duruşması 16 Mayıs’ta.

        “KATAR ADINA CASUSLUK”

        Kahire Ceza Mahkemesi, duruşmayı eksik evrakların tamamlanması için 28 Nisan’a erteledi. Mursi’yle birlikte 19 kişi daha “Mısır’ın milli güvenliğini ilgilendiren belgeleri Katar’a sızdırmakla’ suçlanıyor.

        “YARGIYA HAKARET”

        Mursi’nin bazı konuşmalarda, “yargıya hakaret” ettiği öne sürülüyor. İlk duruşma 23 Mayıs’ta görülecek.

        AF ÖRGÜTÜ: YENİDEN YARGILANMASI GEREKİR

        Uluslararası Af Örgütü yargılamayı bir açıklama ile kınadı. Açıklamada “Kahire Polis Akademisi’ndeki mahkemede bir hukuk parodisi yaşandı. Mısır hukuk sisteminin bağımsız ve tarafsız olduğuna dair gözyanılması ortadan kalktı. Mursi tarafsız bir mahkemede yeniden yargılanmalı” denildi.

        CEZA MISIR'I NASIL ETKİLER?

        PROF. DR. HÜSEYIN BAĞCI: SİYASİ KARARLARDA MANTIK ARANMAZ

        “Bu siyasi bir karardır. Bunun için de tartışmaya açıktır. Benim için sürpriz olmadı ama 20 yıl hapis cezası önemli ve uzun bir süre. Mursi’nin siyasi anlamda sonu anlamına gelir. İhvan Hareketi’ne de büyük bir darbe niteliğinde olacaktır. Bu noktadan sonra Mısır’daki İhvan Haraketi’nin çok daha fazla kontrol altında tutulacağı bir süreç başladı. Siyasi anlamda bir mücadele devam ediyor ve etmeye de devam edecek. Mısır’da çok şeyi değiştirmez.”

        GAZETECI NEVZAT ÇİÇEK: SİSİ, İHVAN’I ŞİDDETE SEVK EDİYOR

        “Kararlar sürpriz değil. Cezaların uygulanıp uygulanamayacağını zaman gösterecek. İhvan açısından baktığımızda, 85 yılı aşkın tarihi içerisinde buna benzer birçok karar, geçmiş yönetimler tarafından da verildi. Bu kararların İhvan Hareketi’ni pasifize etmeyeceği açıktır. Hareket için ciddi moral bozukluğu yaratabilir. Sisi’nin yapmaya çalıştığı şey, bu cezalarla İhvan Hareketi’nin şiddete doğru evrilmesini sağlamak. 12 Eylül davaları ne kadar hukukiyse, Sisi’nin yargılamaları da o kadar hukukidir.”

        TÜRKİYE'DEN 20 YIL HAPİS CEZASINA TEPKİ

        DışişleriBakanlığı, eski Mısır Cumhurbaşkanı MuhammedMursi'nin diğer sanıklarla birlikte yargılandığı davada 20 yıl hapis cezasına çarptırılmasını esefle karşıladıklarını açıkladı.

        Bakanlıktan yapılan açıklamada, Mısır'da düzenlenen ilk demokratik seçimler neticesinde halk iradesiyle iş başına gelen ancak 2013 yılında gerçekleştirilen askeri müdahale sonucu görevinden zorla uzaklaştırılan eski Mısır Cumhurbaşkanı MuhammedMursi'nin diğer sanıklarla birlikte yargılandığı davada 20 yıl hapis cezasına çarptırılmasının esefle karşılandığı belirtildi.

        Açıklamada, "Askeri müdahalenin ardından Mısır halkının belli bir kesimine yönelik olarak yürütülen uluslararası standartlardan uzak keyfi yargılamalar, eski CumhurbaşkanıMursihakkında verilen yargı kararının objektifliğine dair şüpheleri derinleştirmekte, Mısır'da demokrasinin geleceğine ilişkin endişeleri pekiştirmektedir. Mısır halkının gerçek bir demokrasiye ve hukuk devletine yönelik meşru taleplerinin karşılanması hususundaki samimi çağrılarımız geçerliliğini korumaktadır" denildi.(İHA)

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa