Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Daha önce hiçbir İsrail lideri bunları söylemedi!

        İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Filistin ve Suriye ile sağlanacak barış karşılığında İsrail'in, 1967 yılında işgal ettiği tüm topraklardan çekilmesi gerektiğini söyledi. 21 Eylül'de görevinden istifa ettikten sonra vekaleten Başbakanlık yapmakta olan Olmert, Filistinlilerin devlet kurmak istediği topraklardan ve Suriye'nin geri istediği Golan Tepeleri'nden geri çekilmesi gerektiğini söyleyerek, bir ilerleme kaydettiğini ifade etti.

        İsrail'de yayınlanan Yedioth Ahronoth gazetesine konuşan Ehud Olmert, "Daha önce hiçbir İsrail liderinin söylemediği şeyi söylüyorum: Doğu Kudüs ve Golan Tepeleri dahil bütün topraklardan çekilmeliyiz." dedi. Röportajı İsrail yeni yılının öncesinde yayınlayan gazete ise hakkındaki yolsuzluk suçlamalarından dolayı istifa eden Olmert'in açıklamaları için "vasiyet röportajı" başlığını kullandı. Gazete, Olmert'in görevdeyken yaptığından daha ileri giderek barış için daha fazla teklifte bulunduğunu belirtti. Gazete, Olmert'in bu teklifleri onları uygulamaya daha muktedir olduğu dönemde değil de ayrıldıktan sonra yapmış olmasına dikkat çekti.

        Batılı kaynaklara göre İsrail, Filistinliler ile devam eden barış görüşmelerinde işgal altındaki Batı Şeria'nın yüzde 93'ünden çekilmeyi taahhüt etmişti. Olmert, bugünkü röportajında ise ayrıca Gazze sınırında bulunan bir çöllük arazinin Gazze'ye devredilmesini ve aynı zamanda Batı Şeria ile Gazze arasında bir koridor kurulması için bazı yerlerden çekilmeyi de önerdi.

        Ancak Batı Şeria'da ve Doğu Kudüs'te inşa edilen yeni İsrail yerleşkelerinin, bunun için büyük bir engel teşkile edebileceği belirtiliyor.

        Diğer yandan Türkiye'nin arabuluculuğunda Suriye ile başlayan görüşmelerde de Şam tarafı barış için Golan Tepeleri'nin kendisine iade edilmesini şart koşmuştu. Olmert, röportajında Suriye ile ilgili olarak ise "İsrail'de sonunda Golan Tepelerini vermeden Suriyelilerle barış yapılabileceğine inanan ciddi bir kişi görmeyi isterdim" diye kaydetti.

        İsrail, Golan Tepeleri'ni 1981'de kendisine bağlamış; ancak BM ve uluslar arası kamuoyu bunu kabul etmemişti. İsrail işgali üzerine nüfusu 150 bin civarında olan Golan Tepeleri'nden çoğu Dürzi olmak üzere 18 binden fazla kişi göç etmişti. Bölgede halen 20 bin dolayında Yahudi ikamet ediyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa