Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Yalnız da girebiliriz" Askerden hükümete brifing:Tek başımıza yapabiliriz Özel güvenlik zirvesi

        Murat GÜRGEN/ANKARA

        Bakanlar Kurulu’na katılan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel ve 4 komutan, IŞİD’le mücadele ve sınır güvenliği konusunda olası harekât planlarını sundu. Tercih, 1300 km’lik Irak ve Suriye sınırı boyunca güvenli hat kurulmasından yana oldu. Komutanlar, “Uluslararası destek olmazsa tek başımıza da yapabiliriz” dedi.

        Suriye sınırında sıcak saatler yaşanırken, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve 4 komutan, IŞİD’le mücadele, sınır güvenliği ve tezkere gündemiyle toplanan Bakanlar Kurulu’na katıldı. Komutanlar, hükümet üyelerine, gelişmeler ve farklı senaryolara göre hazırlanan harekât planlarını sundu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel’in Bakanlar Kurulu’na brifing sunacağı geçen pazar açıklanmıştı. Dün yapılan Bakanlar Kurulu’nun 3 saatlik ilk bölümünde sadece “ulusal güvenlik” konusu ele alındı. Sunumların ardından “Özel Güvenlik Zirvesi” dolayısıyla Bakanlar Kurulu’na ara verildi.

        ‘HAVAN MERMİLERİ YPG’NIN’

        Bakanlar Kurulu’nda komutanlar, hükümet üyelerine geniş kapsamlı brifing sundu. Brifingde, öncelikli olarak sınır hattındaki durum aktarıldı. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, sınır bölgesinde geçen hafta yaptığı incelemeyi anlattı. PKK’nın Suriye’deki uzantısı YPG’nin, Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’nde son günlerde yaşanan olaylar başta olmak üzere, provokasyon peşinde koştuğuna dikkat çekildi. Türkiye topraklarına önceki gün düşen havan mermilerinin tamamının YPG kontrolündeki bölgeden atıldığı belirtildi. IŞİD güçlerinin güneyde olmasına karşın, YPG’nin havan atışlarının kuzeydeki Türkiye topraklarına düşmesinin “manidar” olduğu vurgulandı.

        ‘MEVZİDE ÇAY İÇİYORLAR’

        YPG’nin Türkiye’yi sıcak çatışmaya çekmeye çalıştığı tespitine yer verildi. “Çatışmaya gidiyorum” diyerek Türkiye’den Suriye’ye geçen çok sayıda kişinin, Ayn Al-Arab (Kobani) bölgesinde Kürt mevzilerinde çay içip sohbet ettikten sonra akşam Türkiye’ye döndüklerinin de belirlendiği aktarıldı.

        SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ

        Suriye’deki Türk toprağı Süleyman Şah Türbesi’nin IŞİD tarafından işgal edildiği ve askerlerin rehin alındığı iddiasının kesinlikle yalan olduğu vurgulandı. Ancak bu kritik bölgenin farklı güçler tarafından provokasyon amaçlı olarak saldırıya maruz kalma riski taşıdığı dile getirildi. Askeri yetkililer “Çatışma riskine karşılık her türlü önlem alındı. Özel Kuvvetler güvenliği sağlıyor. Destek birlikleri sınır hattında helikopterlerle bekliyor. O topraklar Fırtına obüslerinin de ateş menzili içerisinde. Ama IŞİD zaten TSK ile çatışmak istemez. Çünkü TSK ile çatışmaya girmenin kendi sonlarını hazırlayacağının farkındalar” değerlendirmesini sundu.

        ‘GÜVENLİ BÖLGEYİ KURARIZ’

        Toplantıda “güvenli bölge” ve “uçuşa yasak bölge” uygulamalarıyla ilgili planlamalar üzerinde de duruldu. Tercih, yaklaşık 1300 kilometrelik Irak ve Suriye sınırı boyunca güvenli hat kurulması ve üzerinde uçuşa yasaklı bölge ilan edilmesinden yana oldu. Ancak Ankara’nın bu önerisinin henüz “uluslararası kabul” görmemesi nedeniyle, “cep” olarak adlandırılan daha küçük güvenli bölgeler oluşturulması seçeneği de masaya yatırıldı. Askeri yetkililer, göç dalgasının devam etmesi ve sınırlardaki tehdidin sürmesi halinde, TSK’nın sınır ötesine geçerek güvenli bölgeyi “tek taraflı” olarak uygulamaya koymaya hazır olduğunu anlattı, “Yalnız da gireriz” mesajını iletti. Uygulamanın Türkiye tarafından sırtlanılmasının “yüksek maliyetli” olması nedeniyle, sınırlı bir alanda ve dar çerçeveli bir planlama üzerinde duruldu.

        ÖZEL GÜVENLİK ZİRVESİ

        Bakanlar Kurulu’na ara veren Başbakan Davutoğlu, “Özel Güvenlik Zirvesi”ni topladı. 45 dakika süren bu toplantıya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İçişleri Bakanı Efkan Âlâ, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulisi Akar, Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Başbakanlık Müsteşarvekili Ergin Ergül ile Başbakanlık Başmüşaviri Ali Sarıkaya katıldı. Bu toplantıda TBMM’de görüşülecek tezkereye son şekli verildi.

        Genelkurmay Basın ve Halka İlişkiler Daire Başkanı Tuğgeneral Ertuğrulgazi Özkürkçü, önceki gün düzenlenen Bakanlar Kurulutoplantısında, Genelkurmay Başkanlığı'nın, "Türkiye'nin zorunlu hallerde Irak ve Suriye'ye tek taraflı müdahalesine" dair bir sunumunun olmadığını söyledi. Özkürkçü, "Dün (önceki gün) yapılan ve komutanların hazır bulunduğu Bakanlar Kurulu toplantısında manşette bahsettiğiniz konu, görüşülmemiştir. TSK'nın bahsettiğiniz konu ile ilgili bir sunumu olmamıştır" dedi.

        TBMM'de bugün görüşülecek olan tezkere ihtiyaç duyması halinde Irak ve Suriye'ye tek taraflı olarak Türk askeri gönderebilmesine de olanak tanırken, Anayasa uyarınca TBMM'ye ait olan ilgili direktifi verme yetkisini Hükümet'e bırakıyor. TSK hükümet direktifi doğrultusunda hareket edecek. TSK, Bakanlar Kurulu'nda hükümet üyelerinin soruları doğrultusunda, her türlü olasılığı göz önünde bulunduran alternatifli planlarını da aktardı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa