Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Emniyet'te 'paralel' operasyonda 49 polis hakkında karar açıklandı, Emniyet'te 'paralel' operasyonunda flaş gelişme! 49 şüpheli hakkındaki karar bu akşam açıklanacak

        Mahkemenin, ifadeleri yarım kalan 17 polis ile birlikte 49 polis hakkındaki kararı açıklandı. Buna göre,49 polisten 11'i tutuklandı. Tutuklanan isimler arasında eski TEM Şube Müdürleri Yurt Atayün ve Serdar Bayraktutan da bulunuyor.

        Tutuklananların isimleri şöyle:

        Erhan Körtek,

        Ensar Doğan,

        Aytekin Koçak,

        Ali Fuat Altıntaş,

        Abdulkadir Ağır,

        Yurt Atayün,

        Yunusemre Uzunoğlu,

        Serdar Bayraktutan,

        Şahin Akdeniz,

        Muhammed Kaya,

        Mehmet Örs

        11 kişi,"Devletin gizli kalması gereken bilgilerini casusluk amacıyla temin etmek" ve "Resmi belgede sahtecilik" ile suçlanıyor.

        8'i yurt dışı yasağı konularak denetimli serbestlik olmak üzere 38 kişi serbest bırakıldı. Serbest bırakılan isimler arasında Eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Ömer Köse ve eski Terörle Mücadele Emniyet Müdür Yardımcısı Gafur Ataç da bulunuyor. İfadesi alınamayan 17 kişi ise serbest bırakıldı.

        Mahkeme hakimi İslam Çiçek yaptığı açıklamada, "İfadesi alınmayan şüphelilerin, dinlenilmeyerek dosya üzerinden karar verilmesine, dosyanın kapsamlı oluşu gözetilerek kararın saat 21.00'da tüm şüpheli ve avukatlarının yüzlerine adliyenin en geniş salonunda okunmasına karar verildi." demişti.

        Emniyetteki "paralel yapı" iddialarına ilişkin yürütülen "casusluk" soruşturmasında, tutuklanmaları istemiyle nöbetçi hakimliğe sevk edilen 49 kişiden, bugün sorgulanması beklenen 17'sinin sorgusu, şüpheli avukatları ve mahkeme arasında yaşanan sorgulama usulü tartışmaları yüzünden yapılamamıştı.

        İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi İslam Çiçek, savunmasını aldığı 32 şüpheli ve savunmasını almadığı için dosya üzerinden işlem yapacağı kalan 17 şüpheliyle ilgili kararını akşam saat 21.00'de vereceğini açıklamıştı.

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve savcılıkça ifadelerine başvurulmasının ardından tutuklanmaları talebiyle İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen 49 kişiden 28'inin sorgusu dün gece tamamlandı.

        Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nın 6. katındaki mahkemede hakim İslam Çiçek, dünkü sorgulama işlemini, eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de aralarında bulunduğu 28 kişinin sorgulanmasıyla saat 03.30'da sona erdirdi. Diğer 21 kişinin sorgu işlemi ise sabah saat 11.30'da tekrar başladı.

        AVUKATLAR SALONU TERK ETTİ

        Normalde sabah saat 09.00'da başlaması gerekirken, mahkemenin çağrısına rağmen bazı şüphelilerin avukatlarının adliyede olmadığı ve daha sonra geleceklerinin bildirilmesi üzerine 11.30'a sarkan sorgu işlemlerinde, şüpheli avukatları ile Hakim İslam Çiçek arasında usul tartışmaları yaşandı.

        Duruşma salonuna sırayla alınan 4 şüphelinin avukatı, müvekkillerinin emniyet ve savcılıkta verdiği ifadelerin okunmasını ve daha sonra savunma alınmasını talep etti. Hakim Çiçek'in bu talepleri kabul etmemesi ve ara kararlar yazdırması üzerine avukatlar, sorgulamaya girmeyeceklerini iletti. Hakim Çiçek de sorgulamaya girmemeleri nedeniyle İstanbul Barosu'ndan avukat talebinde bulundu. Hakim Çiçek, 4 şüphelinin sorgulama işlemini yaşanan tartışmalara rağmen bitirdi.

        Normalde sorgulaması yapılması gerekirken usul tartışmaları yüzünden sorgulamaları yapılamayan diğer şüphelilerin avukatları ile Hakim Çiçek arasındaki tartışmalar ise gün boyu sürdü.

        Hakim Çiçek, daha fazla zaman kaybı olmaması ve mağduriyet yaşanmaması için kalan 17 şüpheliyle ilgili dosya üzerinden karar vereceğine yönelik karar hazırlamış ve şüpheli avukatlarına tebliğ etmişti. Buna göre, Hakim Çiçek'in, toplam 49 şüpheliyle ilgili tutuklama, serbest bırakma ya da adli kontrol tedbiri uygulayarak serbest bırakma hükümlerini uygulayabileceği kararanı akşam saat 21.00'da, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan büyük duruşma salonunda okuyacağı belirtilmişti.

        Süreçle ilgili açıklama yapan avukatlar, hakimin tarafsız olmadığını düşündüklerini belirterek, hakimi reddettiklerini söylemişti.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa