Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem yüksek hızlı tren, yüksek hızlı tren seferleri, yht, tcdd, istanbul ankara yüksek hızlı tren, ümran avcı, habertürk
        • 1

          Ümran AVCI / AHT
          “TREN vapur gibi kıyımızdan, uçak gibi üstümüzden değil içimizden geçer...” Haydar Ergülen’in bu sözleri trenin neden bize yakın olduğunun da kısa bir açıklaması aslında. Hayatımızda, edebiyatımızda her zaman önemli bir yer tutan tren, Türkiye’ye “Yüksek Hızlı” adıyla giriş yapınca bugünlerde apayrı bir öneme ve gündeme sahip. Başbakan Erdoğan’ın start verdiği Yüksek Hızlı Tren (YHT) ilk seferine arife günü başladı.

        • 2

          Habertürk olarak YHT’nin 10.40 İstanbul-Ankara seferiyle yolculuk yaparak insanların tepkilerine tanıklık ettik. Öncesinde en büyük mücadeleyi bilet ararken verdik. Trenin ilk hafta ücretsiz olacağı açıklanınca YHT’ye ilgi o derece yoğun oldu. Biletlerin satışları internetten değil bizzat gişelerden yapıldı. Satışlar başladığı andan itibaren ilk birkaç saat içinde arife gününün biletleri tükendi.

        • 3

          İtiraf edelim; gazeteci kimliğimizi kullanıp izlenim için trene bineceğimizi belirterek TCDD yöneticilerinden yardım istemesek trene binmek bizim için de hayaldi. Pendik Tren İstasyonu’nda 4.5 saat kuyrukta bekleyenler ancak bayramın ikinci ve üçüncü günlerine bilet bulabildi.

        • 4

          BİLET KUYRUĞU VAR AMA TRENLER BOŞ
          Bilet sorununu çözüp de arife günü yeniden Pendik İstasyonu’na geldiğimizde gişeler bir gün öncesi olduğu gibi hıncahınç doluydu. Ankara’ya gidecek 10.40 treni 2 dakika rötarla 10.42’de kalktı.

        • 5

          Bilet almak için saatlerce bekleyip de “Yer kalmadı” yanıtını alınca ve gişe camlarının yumruklanmasına tanıklık edince trenin de hıncahınç dolu olacağını düşündük ancak pek de öyle olmadı.

        • 6

          Gebze, Adapazarı ve diğer istasyonlarda binen yolculardan sonra bile trende boş koltuk sayısı fazlaydı. Tren İstanbul’la Eskişehir arasında yol çalışmaları nedeniyle hızını azaltırken Eskişeir Ankara arasında saatte 267 km’yi gördük. Bayram süresince YHT biletlerinin ücretsiz olması ilgiyi artırınca dün sabah panolara “Bilet yok” yazısı yansıdı.

        • 7

          5 VAGONLU, 411 YOLCU KAPASİTELİ
          YHT 5 vagonlu, 2’si engelli 411 yolcu kapasiteli. Trende 2 business vagonu var. Bu vagonlarda deri koltuklar ve koltuklarda film izlemek için ekranlar mevcut. Diğer vagonlarda ise film ortak ekrandan izlenebiliyor. Ayrıca müzik dinleme sistemi de bulunuyor.

        • 8

          Trende engelli tuvaletleri de unutulmamış. Tuvaletler elle değil düğmeyle otomatik açılıyor. Yemek yemek için küçük bir bar var ve barın yanında 2 masa mevcut. Barda alkolsüz içecek satışı da var.

        • 9

          ‘HIZLI TRENDEKİ 105 YAŞINDA YOLCU’
          İSTANBUL-Eskişehir arasında tren hızlı yol almayınca çocuklar koridorlarda rahatça koşturdu. Trenin en yaşlı yolcusu 105 yaşındake Nazhanım Şentürk ise treni meraklı gözlerle inceledi.

        • 10

          ‘Yapanlardan Allah razı olsun’
          Ne zaman ki tren Eskişehir’e vardı; adına yakışır bir seyre başladı. Trene asılı ekranda kilometre göstergesi arttıkça, yolcularda da heyecan yükseldi. Herkes oturduğu yerden hız limitini telaffuz etmeye başladı: “200, 210, 220, 230, 250, Ooo 255!” Hemen arkamızda oturan bir bey hız göstergesi arttıkça coştu:

        • 11

          “Allah razı olsun Başbakan’ımızdan, Cumhurbaşkanı’mızdan. Şükür bu hızı da gördük. Yürü be. Kim tutar seni!”

        • 12

          Az önce “Bu tren normal tren gibi gidiyor” diyen bir kadın heyecanla yerinden kalkıp önce hız göstergesini fotoğrafladı, sonra da diğer yolcuların gösterge önündeki “hızlı tren selfie”si başladı. Telefonumuzdaki GPS aygıtında ise hız 267 kilometreyi gösterdi.

        • 13

          Tren Eskişehir’den Ankara’ya kadar tam gaz 250 kilometreyi düşürmeden gitse de 38 dakikalık rötardan kurtulamadı. Ankara Garı’nda yine “27 Temmuz-3 Ağustos arası İstanbul biletleri tükenmiştir” anonsları yapıldı. Ancak tren yine boş koltuklarla İstanbul’a döndü. Her şey bir yana bilet almayı başarıp da trene binenler hem tarihe tanıklık hem de bayram üstü ücretsiz yolculuk yapmaktan mutlu oldu.

        • 14

          ARIZA’YA KARŞI HATİM İNDİRDİ
          YHT’ye binen yolcular hareket öncesi “Acaba hızdan korkar mıyız?” tedirginliği yaşadı. Ancak tren İstanbul- Eskişehir arasında 70 kilometre hızı pek geçmedi. İlk seferler olduğu ve bu bölümde çalışmalar sürdüğü için tren zaman zaman durdu. Ankara’dan Yozgat’a geçecek olan yolculardan Şaynur Karabulut, “Arıza yapar, bozulur diye çok korkuyorum. Valla bir aksilik yaşanmasın diye hatim indirdim” dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa