Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem mario levi, yazar, gazze saldırıları, israil, yahudi, musevi, israil boykoyu, yahudi ürünlerine boykot, sosyal medya

        Ümran AVCI / AHT

        İSRAİL’in Gazze harekâtının ardından sosyal medyada ‘boykot edilecek ürünler arasında’ Türk edebiyatının önemli ismi Musevi yazar Mario Levi’nin (57) kitaplarının da yer almasına, birçok aydın “Bu nefret suçudur” diyerek tepki gösterdi. Levi ise üzüntüsünü sosyal medyadan dile getirdi.

        Levi mesajında, “Kimilerinin gözünde boykot edilmesi gereken ‘Yahudi ürünleri’ arasında kitaplarım da varmış. Canım ve güzel ülkemde bunu da yaşadım. Gazze’deki bu acıklı savaşın ve masum çocukların ölümünün içimi nasıl dağladığını anlatmaya kelimeler yetmiyor. Bu ölümlerin edebiyatı yok. Olaylar sebebiyle maruz kaldığım tüm ayrımcılıklara ve ırkçılıklara inat Müslüman dostlarımın Kadir Gecesi’ni kutluyorum. Vicdanımız için” dedi.

        ÇELİK: TEPKİ YANLIŞTIR

        Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Gazze’de katliam yapan İsrail hükümetine karşı başlatılan protestoda boykot listesine Mario Levi’nin kitaplarının da dahil edilmesini sosyal medyadan eleştirdi. Bakan Çelik, “Gazze’deki mazlumları katledenlere duyulan tepki her bakımdan haktır. İnsanlık gereğidir. Vicdan ve namus gereğidir. Bu haklı tepkiyi, genelde Musevilere, özelde Musevi vatandaşlarımıza ve sinagoglara tepki haline getirmeye çalışanların yaptıkları ise asla hak değildir. Hiçbir şekilde kabul edilemez. Her bakımdan reddedilmelidir. İnsanlık adına yanlıştır. Bu bağlamda Türkçe’nin güzel yazarlarından Mario Levi’ye dönük provokatif tepkiler büyük yanlıştır. Bu nefret suçudur. Musevi vatandaşlarımız, kültürleri ve sinagogları bu memleketin ayrılmaz bir parçasıdır. Hep öyle kalacaktır. Onlar bu topraklarda ‘misafir’ değildir. Hep beraber kendi memleketimizdeyiz, hepimiz ev sahibiyiz” diye konuştu. Mario Levi’ye yönelik boykot haberinin ardından birçok ünlü isim Twitter’dan mesaj atarak yazara destek oldu. İşte o mesajlardan bazıları:

        ENVER AYSEVER: Irkçı, utanmaz çevreler sevgili Mario Levi’nin kitaplarına boykot çağrısı yapmış. Bu yurdun onurlu yazarına sevgimizi gösterelim.

        CAN ÖZ: Levi’nin kitaplarını boykota uzanan yol hedefsiz öfke ve cehaletle örülü olabilir ancak.

        MELDA ONUR: “Ben bu ülkede yaşayıp ölmek istiyorum” diyen Mario Levi yalnız değildir. Biz Mario Levi’yiz.

        CAN DÜNDAR: Bir yazar, yazdığı dili kendine vatan yapar. Şimdi inadına Mario Levi okumanın zamanıdır.

        AZİZ ÜSTEL: Mario Levi’nin Türkiye aşkı, İstanbul tutkusu, müthiş kalemi, ayrım yapmaksızın insan sevgisi çok az kişide vardır! Ayıp ki ne ayıp!

        HAKAN ŞÜKÜR: Eğer Mario Levi gibi bir yazara inancından dolayı boykot kampanyası başlatılıyorsa bu en hafif tabirle nefret suçudur.

        ‘KİTAPLARIMLA BİLİNMEK İSTİYORUM’

        Levi, kendisine gösterilen destek üzerine “Göstermiş olduğunuz ilgiye, samimi desteklerinize müteşekkirim. Onca yıllık uğraşımın bir karşılığı varmış, sağ olun. Bana ne kadar güzel bir ülkede yaşadığımı da gösterdiniz. Varlığınız güç kaynağımdır. Ne demiş eskiler... Bu da geçer ya hu...” diye yazdı. Nefret söylemine maruz kalan Mario Levi, HABERTÜRK’e konuştu. Levi, “Öncelikle sevincimi paylaşmak istiyorum. Tahmin edilenden daha çok sayıda destek aldım. Bu işi boşuna yapmıyormuşum, bu da bunu gösteriyor. Bu olay hayatımın en önemli olaylarından biri olacak. Zor günlerden geçiyoruz. Ama bu ülkenin aydınlık bir yüzü de var. Ve biz bu aydınlık yüze sarılabildiğimiz kadar sarılmalıyız. Siyasi görüşlerimle, siyasi demeçlerimle değil, kitaplarıyla bilinen bir yazar olmak istiyorum” ifadesini kullandı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa