Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik KUBİK sistemine TİB’de görevli bir uzman tarafından casus yazılım yollandı

        BÜLENT AYDEMİR/ANKARA

        YASADIŞI dinlemeler ve casusluk soruşturmalarının odağındaki Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nda (TİB) adeta bir “siber casusluk” savaşı yaşanıyor. Mahkeme kararları kapsamındaki dinlemelere ilişkin numaraların girildiği sistem, kısa süre önce sabotaja uğradı. Kurumda mahkeme kararları uyarınca yasal dinlemeye alınan telefon numaralarının girildiği KUBİK adlı sisteme, TİB’de görevli bir uzman tarafından spyware (casus yazılım) yollandı. Casus program, sistemdeki verileri silerken fark edildi; yedekleme sayesinde veriler ve telefon numaraları kurtarıldı. Sistemdeki verileri silmeye yönelik bu “casus” girişiminin ardından TİB yetkilileri savcılığa suç duyurusunda bulundu.

        KUBİK-HİTAB SİSTEMİ

        TİB sisteminde mahkeme kararıyla dinleme yapılan numaralar önce KUBİK’e giriliyor. Bu numaralar daha sonra HİTAB denilen ikinci bir sisteme düşüyor. Böylelikle iki ‘server’daki veriler karşılaştırılıp denetleniyor ve hukuki olmayan dinleme yapılmasının önüne geçilmiş oluyor. Yetkililer, KUBİK’teki numaraların silinmesinin, ikinci listede yer almayan, dolayısıyla yasadışı olarak sisteme girilen numaraların tespit edilmesini engellemeye dönük olduğunu söyledi.

        ALTYAPI İNCELENİYOR

        Öte yandan Başbakanlık Teftiş Kurulu, ilk raporunun ardından halen TİB’de ikinci bir soruşturma yürütüyor. Ankara Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmada görevli 8 bilirkişi ile birlikte, Başbakanlık Teftiş Kurulu’ndan 2 bilirkişi kurumda incelemelerini sürdürüyor. Yasadışı dinlemelerle birlikte kurulmuş olan sistemin altyapısı ayrıntılı olarak inceleniyor.

        9 YILLIK KURUM

        2005 yılının temmuz ayında Resmi Gazete’de yayınlanan yasa değişikliği kapsamında kurulan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı; 23 Temmuz 2006’dan bu yana görevi kapsamındaki iş ve işlemleri tek merkezden yürütüyor. Merkezde halen 250 civarında personel çalışıyor.

        TİB: 3 personel hakkında suç duyurusu yapıldı

        TİB’den önceki gün yapılan yazılı açıklamada, elektronik sistemlere yapılan saldırılarla ilgili şu bilgiler verildi: “Son 6 ay içinde TİB sistemlerine yönelik olarak farklı zamanlarda sabotaj girişimlerinde bulunulmuştur. Tüm bu sabotaj girişimleri, alınan teknik önlemler sayesinde bertaraf edilmiştir. Başkanlık sistemlerine yönelik koruma tedbirleri en üst seviyede sağlandığından hiçbir veri kaybı olmamıştır. 26 Haziran 2014 tarihinde saat 23.30’da ilgili kanunlar ve mahkeme kararları çerçevesinde istihbarat kurumlarına veri gönderen sistemlerde aynı anda bir sorun oluşmuş, sorun sonrası yedek sistemler devreye alınmıştır. Aynı görevi gören sistemlerin aynı anda arızalanması durumu şüpheli bulunmuş, yapılan ayrıntılı incelemelerde, görev yeri değiştirilen personelin görevden ayrılmadan önce sisteme sabotaj amaçlı yıkıcı ve zaman ayarlı program yerleştirdiği tespit edilmiştir. Sabotaj ve veri silme şüphelisi 3 personel hakkında derhal disiplin soruşturması başlatılmış ve bu kişiler açığa alınarak cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur.”

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa