Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç Diyanet'ten birlik çağrısı,Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'den birlik beraberlik çağrısı

        Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Dünyanın neresinde olursa olsun zulme uğrayan her mazlumun, her mağdurun umudu olmuş, umudu olmaya devam eden bir ümmetin çocuklarıyız. Bu umudu diri tutmamız lazım. Bu umudu diri tutmak için de birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi, ahengimizi kaybetmememiz lazım" dedi.

        Sivas Müftülüğünce Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi'nde düzenlenen Hazreti Hasan Sempozyumu'nun ikinci oturumuna katılan Görmez, Hz. Hasan'ın, hicretin 3. yılında ramazan ayının 15'inde dünyaya geldiğini söyledi.

        Türkiye'de Hazreti Hasan ile ilgili yapılan çalışmaların çok az olduğunu ifade eden Görmez, "Zor zamanlardan geçiyoruz. Oysa bugün bizim Hasani bir bakış açısına ihtiyacımız var" diye konuştu.

        Sempozyumun Sivas'ta düzenlenmesinin önemine dikkati çeken Görmez, "Sivas'ta biz, aynı imanın, inancın ve aynı İslam'ın farklı yorumlarıyla birlikte Alevi vatandaşlarımızla yaşıyoruz. Dolayısıyla bizim onlarla çok ortak değerlerimiz var. Bu sempozyum, bu ortak değerlerimizi ayakta tutabilmek adına düzenlendi" ifadesini kullandı.

        Görmez, Müslümanların tarihin en zor süreçlerinden geçtiğini belirterek, "Tarih boyunca büyük zorluklarımız vardır. İlk büyük fitne dönemi Hazreti Osman'ın katliyle başlamıştır. Müslümanların yeniden inkişafının (gelişim-gelişme) en büyük kahramanı Hazreti Hasan olacaktır. Son iki asır İslam coğrafyası için yine zor olmuştur ve bugün içinden geçtiğimiz, tam da ramazan ayına girerken İslam coğrafyasının içinden geçtiği süreç, gerçekten tarihte içinden geçtiğimiz en zor süreçlerden biridir çünkü kardeş kardeşin katili olmuştur. İslam'ın cahil müntesipleri, İslam düşmanlarından Müslümanlara daha fazla zarar vermeye başlamıştır. Dini kurumlar rehberliğini kaybetmiş ve her türlü alt kimlik, her türlü aidiyet İslam'a olan mensubiyetin önüne geçmiştir" diye konuştu.

        Diyanet İşleri Başkanı Görmez, şöyle devam etti:

        "Birileri Ehli Beyt'in büyüklerinin mezarlarını yıkmayı, onları harabeye çevirmeyi dinin emri gibi telakki ettiğini ilan etmiş, bir başkası bunları yapanlara karşı cihat ilan etmeyi marifet zannetmiş, Müslümanlar, Irak, Suriye, Lübnan, Mısır, Afrika, Pakistan, Afganistan'da ve dünyanın her tarafında karşı karşıya gelmiştir ancak şunu ifade etmek isterim ki bu, çok geçici bir durumdur. Tarihimizde bu acılar yaşanmıştır ama hemen akabinde Müslümanlar toparlanmıştır. Olup bitenlerin sebebini hiç kimse tarihte aramasın. Hiç kimse, bugün Irak'ta, Suriye'de olup bitenleri, Nehrevan'da, Cemel'de, Kerbela'da aramaya kalkışmasın. Bugün ortaya çıkan hadiseler, işgallerin gölgesinde yetişen ölümcül kimliklerin, cehaletle kinlerini din ve mezhep üzerinden ifade etmeye kalkışmalarından kaynaklanıyor. Siyasi sebepler, dini sebeplerin fersah fersah (kat kat) önündedir. Bugün İslam coğrafyasında İslam, kara siyasaların (politikaların) kara saldırısı altındadır. Olup bitenlerin sebeplerini kimse Hazreti Peygamber'in hadislerinde, Asr-ı Saadet'te aramaya kalkışmasın."

        "BİRLİĞİMİZİ KAYBETMEMEMİZ LAZIM"

        Hz. Muhammed'in adalet, özgürlük ve barış peygamberi olduğunu belirten Görmez, Hz. Hasan'ın da Hz. Muhammed'in bu yönünü temsil ettiğini dile getirerek, "Dünyanın neresinde olursa olsun zulme uğrayan her mazlumun, her mağdurun umudu olmuş, umudu olmaya devam eden bir ümmetin çocuklarıyız. Bu umudu diri tutmamız lazım. Bu umudu diri tutmak için de birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi, ahengimizi kaybetmememiz lazım. Farklılıklarımızı zenginliğe dönüştürerek birlikte yaşama ahlakını, hukukunu bütün dünyaya göstermemiz lazım" şeklinde konuştu.

        Görmez, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

        Sempozyum, akademisyenlerin konuşmalarının ardından sona erdi.

        "RABBİMİZ, İFTAR SEVİNCİNİ PAYLAŞAMAYAN BÜTÜN KARDEŞLERİMİZE ŞEFKAT VE MERHAMET LÜTFETSİN"

        Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Rabbimiz, dünyanın neresinde olursa olsun, Irak'ta, Suriye'de, Afrika'da, Asya'da bizimle aynı iftar sevincini paylaşamayan bütün kardeşlerimize bir an önce hak, özgürlük, adalet çerçevesinde şefkat ve merhamet lütfetsin" dedi.

        Görmez, Sivas Müftülüğü tarafından, bir restoranda, il protokolüne, şehit yakınlarına, gazilere, sığınmacılara, Sevgi Evleri'nde koruma altındaki çocuklara, huzurevinde kalan yaşlılara, iş adamlarına ve sivil toplum kuruluşlarına verilen iftara katıldı.

        Görmez, iftarın ardından yaptığı konuşmada, İslam coğrafyasında yaşanan olaylara dikkati çekti.

        Son yıllarda her ramazana buruk girildiğini belirten Görmez, "Rabbimiz, dünyanın neresinde olursa olsun, Irak'ta, Suriye'de, Afrika'da, Asya'da bizimle aynı iftar sevincini paylaşamayan bütün kardeşlerimize bir an önce hak, özgürlük, adalet çerçevesinde şefkat ve merhamet lütfetsin. Bir an önce içinde bulundukları o kötü halden kurtulmalarına ramazanı, iftarı, teravihi, Kadir Gecesi'ni vesile kılsın' diye dua ediyoruz" diye konuştu.

        Gazze'ye yapılan saldırılara da değinen Görmez, şöyle konuştu:

        "Birkaç gecedir Gazze'ye zalimce saldırılar yapıldı. Hep beraber izliyoruz. 25 masum çocuk evlerinde uykularındayken, bir sahur vakti tepelerine inen bombalarla katledildi. Bunları bütün dünya izliyor. Bu konuda son derece üzgünüz. 'Cenabı Hak, İslam coğrafyasına yeniden barışı, huzuru, adaleti şefkati, merhameti lütfetsin' diye dua etmeliyiz. Bütün bu haller geçicidir, bunlar geçecektir ancak şunu söyleyeyim, dünyanın neresinde olursa olsun her mazlumun umut bağladığı bir millet vardır, o da sizsiniz. Onun için bunu dikkate alarak birliğimizi, beraberliğimizi daha güçlü hale getirmek için çalışmalıyız."

        Görmez, gençlerin kendilerine Hazreti Hasan'ı örnek almaları gerektiğini belirterek, "İslam dini ve ümmeti, tarihin en zor süreçlerinden geçiyor. Farklılıklarımızı zenginlik kabul ederek, asla onları bir ayrışmaya dönüştürmeden, Müslüman kimliğimizin üzerine hiçbir şey çıkarmamalıyız ve kardeşliğimizi pekiştirmeliyiz. Diğer bütün isimler geçicidir. Hepimiz dinde kardeşiz" ifadesini kullandı.

        "DÜNYANIN EN MAHRUM 48 ÜLKESİNDE İFTAR SOFRALARI AÇIK"

        Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığının 100 ülkede, 120 noktada teşkilatlandığını ve dünyanın en mahrum 48 ülkesinde iftar sofralarının her gece açık olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

        "Allah'a hamd olsun, dünyanın her tarafına hayırsever milletimizin yardımlarını Türkiye Diyanet Vakfımız marifetiyle taşımanın bahtiyarlığını yaşıyoruz. Nasıl ki sadaka bireyin ömrünü uzatır, toplu sadaka da milletlerin ömrünü uzatır, milletlerin barışı, huzurunu ayakta tutar. Milletimizin bütün hayırsever vatandaşlarına teşekkür ediyorum."

        Görmez, daha sonra karayoluyla Ankara'ya hareket etti.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        HABERTÜRK - Sayfa Bulunamadı
        404
        Sayfa Bulunamadı
        5 saniye içinde ana sayfaya yönlendirileceksiniz.
        Beklemek istemiyorsanız tıklayın...
        Habertürk Anasayfa