Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim lys, lys sonuçları, lys 2014 sonuçları, lys sonuçları öğren, lys ne zaman açıklanacak, lys tercihler ne zaman, pervin kaplan

        Pervin KAPLAN / HT GAZETE - EĞİTİM

        HER yılın kontenjan açısından şanssız öğrencileri Türkçe Sosyal (TS) puanlarıyla tercih yapacak sözelciler iken şanslıları da sayısalcılar oluyor. Bu yıl da tablo değişmiyor. Matematik Fen (MF) puanları ile tercih yapacak aday sayısı 264 bin 971. Başta tıp ve mühendislikler olmak üzere Matematik Fen (MF) puanlarıyla öğrenci alacak programların kontenjanını bu yıl 148 bin 742 olarak belirlendi.

        Geçen yıla göre bu puan grubunun kontenjanı 10 bin 162 azaldı. MF puan grubundan öğrenci alacak programlar puan türlerine göre 4'e ayrılıyor ve kontenjanlar da buna göre belirleniyor.

        Matematik öğretmenliği, finans bilimleri, astronomi gibi programlara yerleştirmelerde kullanılacak puan türü MF-1olacak. Bu yıl bu puan türünün kontenjanı 9 bin 145'i devlet üniversitelerinde olmak üzere 9 bin 811 olarak belirlendi. MF-2 puan türüyle öğrenci alacak fizik, kimya, biyoloji gibi programların kontenjanı ise bu yıl 13 bin 72 oldu.

        Bu puan türündeki programlarda her yıl azalma oluyor nedeni de fizik, kimya, matematik gibi temel bilim programlarının bazı üniversitelerde kontenjanlarının azaltılması ya da ikinci öğretimlerinin kapatılması. MF-3 puan türünde ise tıp, diş hekimliği, eczacılık gibi sağlık ağırlıklı programlara öğrenci alınıyor. Bu bölümlerin kontenjanları ise 34 bin 134. Bu programlarda yaklaşık 2 binlik bir kontenjan artışı var. Bu puan türünde en fazla rağbeti tıp fakülteleri görüyor. Bu yıl tıp fakültelerinin kontenjanı 12 bin 120. Mühendislik gibi programlara yerleştirmelerde kullanılan MF-4 puan türünde kontenjan ise 91 bin 725 oldu.

        TM'CİLER HUKUKTA DİKKAT

        Türkçe Matematik (TM puanıyla tercih yapacak öğrenciler için üniversitelerde ayrılan kontenjan bu yıl 152 bin 237 oldu. Ancak TM puanlarıyla tercih yapabilecek öğrenci sayısı bu kontenjandan 3 kat daha fazla 503 bin 179. Geçen yıl bu rakam 147 bin 229'du. Bu yıl programlardaki artış yaklaşık 5 bini buldu. Bu program türünde kontenjanı artıran öğrencilerin büyük rağbet gösterdiği hukuk oluyor. Bu yıl hukuk kontenjanları 16 bin 44.

        Bu puanlarda da 3 farklı puan türüne göre tercih yapacak. İşletme, ekonometri, iktisat gibi TM-1 puanıyla girilen programların kontenjanı 76 bin 866. Hukuk, uluslararası ilişkiler, siyaset, gibi programlara yerleştirmelerde kullanılan TM-2'nin kontenjanı ise 45 bin 776 iken sosyoloji, arkeoloji, psikoloji gibi programlara öğrenci alırken geçerli olan TM-3'te kontenjan 29 bin 857. Ancak uzmanların uyarısı özellikle hukuk, psikoloji, rehberlik ve psikolojik danışmanlık gibi "meslek" veren programları tercih ederken dikkatli olmak.Çünkü bu yıl sayısal öğrencileri arasından da bu programları tercih edecek öğrenciler olacak. Bu nedenle de başarı sıranızın altındaki programlara da tercih listenizde yer vermeniz doğru olacak.

        Başarı sıranızı dikkate alın tercihte hata yapmayın

        TERCİH listesi hazırlayan gençlerin en sık sorduğu soruların başında tercihlerini puanlarına göre mi yoksa başarı sıralarına göre mi yapacakları oluyor. Adaylar bu iki veriden hangisini kullanmanın daha akıllıca olacağı konusunda kararsız kalıyor ve seçimleri bazen onların hatalı bir tercih listesi hazırlamalarına neden oluyor.

        Oysa programları puanınıza göre değil, başarı sıranıza göre seçmeniz gerekiyor. Nedenine gelince; puanı belirleyen sınavların zorluk derecesidir. Eğer o yıl sınavlar çok kolay olursa adayların puanları da yükselir. Ama sınav zor olarak nitelendirilen sorulardan oluştuysa bu kez de bu sınavlara giren adayların puanları düşer. Bu nedenle sınavların zorluk ve kolaylık derecesi puanların belirlenmesinde rol oynar. Elbette Ortaöğretim Başarı Puanları (OBP) de puanların oluşmasında katkı sağlar. Bu nedenle puanları dikkate alarak yapılacak bir tercih listesi doğru olmayacaktır.

        Bu yüzden de başarı sıranızı dikkate alarak, tercihlerinizi yapmanız daha sağlıklı olacaktır. Tercih listenizi hazırlarken, sahip olduğunuz başarı sırası size yol gösterecek.

        KILAVUZDA GEÇEN YILIN VERİLERİ VAR

        Çok sık karşılaştığım sorulardan biri de Yerleştirme ve Tercih Kılavuzu'nda programların karşısında yer alan başarı sıraları ve puanların bu yılın verileri olup olmadığı oluyor. Oysa kılavuzda gördüğünüz bu rakamlar geçen yılın puan ve başarı sıraları. Bu yılın başarı sırası ve puanlarını bu yıl tercih yapacak adaylar oluşturacak. Kılavuzdaki bu veriler size geçen yıl o programların en son hangi başarı sırası ve puandan öğrenci aldığını gösteriyor ve size tercihlerinizi yapmanız için yol gösterici oluyor.

        Bazı programların kontenjanı

        Hukuk: 16.044

        Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik: 6.820

        Elektrik-Elektronik Müh: 9.962

        Tıp: 12.120

        REKTÖRLERDEN TERCİH TAVSİYELERİ

        Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu - Boğaziçi Üniversitesi Rektörü

        Hazır bilgi değil, hayat boyu öğrenme var

        Günümüzde üretilen bilgi her 3 yılda bir neredeyse mevcudunun iki misline çıkıyor. Her yıl bir önceki yıla göre artış oranı 30. Bu hızlı değişim ortamında üniversite eğitiminden beklentiler de değişmekte. Eskisi gibi hazır bilginin depolandığı eğitim anlayışı yerini araştırmaya ve hayat boyu öğrenmeye odaklı bir yaklaşıma bıraktı. Adaylar tercihlerini yaparken bu araştırıcı ve kendilerini bireysel olarak geliştirici ortamı sağlayacak tercihlerde bulunmaya dikkat etmeli. Zira üniversite eğitimi sadece bir mesleki eğitim değildir. Gençler kendilerini geleceğe hazırlarken sadece bugünü değil geleceği de göz önüne alarak kararlar vermeli, bugünün geçerli değerleri ile yetinmemeli. Dünya çok kültürlü ve uluslar üstü bir profesyonel hayata doğru giderken, ‘Kendimi çok boyutlu, farklılıklara açık bir vizyonla nasıl donatabilirim?' diye sormak iyi bir başlangıç olabilir. Üniversiteye girdikten sonra da gençler sadece kendilerine sunulanlarla yetinmemeli, hem eğitim kurumları içinde hem dışında kendilerini geliştirici her türlü imkanı sonuna kadar zorlamalı, seçmeli derslerle ilgi alanlarını geliştirmeli. Böylece sadece mühendis, sadece sosyal bilimci olmak yerine, geleceği kavrayan, sorgulayıcı bir bakış açısı kazanılabilir. Üniversite tercihi yaparken profesyonel yaşamınızla ilgili kurduğunuz hayalleri, beklentilerinizi ve varsayımlarınızı hesaba katarken, üniversitenin sadece bir başlangıç olduğunu, son olmadığını unutmayın.

        BÖLÜMLERİ TANIYALIM

        GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ / MF-4 bir tane ekledim ama google'dan daha iyi bir şey çıkabimir

        Programın amacı, coğrafi bilgi sistemleri, fotogrametri, jeodezi, kartografya, ölçme tekniği ve uzaktan algılama konularının kavramları, ilkeleri ve yöntemleri hakkında derinlemesine bilgi ve beceriyi vermek. Yeni teknolojilerin uygulanması konusunda analitik ve deneysel araştırma ve sorgulamaları yapabilen, eleştirel yorumlayabilme becerisine sahip, mühendislik pratiği üzerindeki ticari, çevresel ve etik bağlayıcılıklar hakkında bilgili, farklı disiplinlerden ve seviyelerden oluşmuş bir ekibin üyeliğini ve liderliğini yapabilecek etkin ve çalışma becerisine sahip mühendisler yetiştirmek. Mezunlar, Jeodezi, Ölçme, Fotogrametri, Uzaktan Algılama, Coğrafi/Arazi Bilgi Sistemleri, Küresel Konumlama Sistemleri (GPS), Kartografya ve Veri Tabanı Sistemleri alanlarında çalışabilirler.

        En yüksek puan: İstanbul Üniversitesi (İngilizce) puan: 392.868 başarı sırası: 39 bin 500

        En düşük puan: Okan Üniversitesi (yüzde 50 burslu) puan: 216.280 başarı sırası: 225 bin

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa