Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim TEOG, TEOG 2014, TEOG iptal edilen sorular, TEOG yanlış sorular, TEOG hesaplama, TEOG yerleştirme, TEOG açıkta kalanlar, TEOG nakil

        Pervin KAPLAN / HT GAZETE - EĞİTİM

        YENİ eğitim döneminde sonuçları bu yıl ilk kez liselere geçişte kullanılacak olan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi'nin (TEOG) yerleştirme puanlarının açıklanmasıyla ilgili kaosun bugün çözülmesi bekleniyor.

        28-29 Kasım 2013 tarihlerinde yapılan birinci dönem sınavlarının ardından velilerin itirazı üzerine Ankara 13. İdare Mahkemesi fen ve din derslerinden birer, ingilizce'den de 2 tane olmak üzere 4 soruyu iptal etmiş, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu gelişme üzerine karara 1 Temmuz'da bir üst mahkeme olan Bölge Mahkemesi'nde itirazda bulunmuştu. Ancak puanların açıklanacağı bugüne kadar üst mahkemeden yanıt gelmeyince "kaos ortamı" doğdu.

        Dün gün boyu bakanlıkta önce "Hangi hesaplamaya göre puan açıklayacağız?" tartışması yaşandı. Bazı yetkililer "Yerel mahkemenin kararı onanmış gibi açıklama yapalım" derken, kimileri de üst mahkeme kararının beklenmesini istedi.

        İKİ FARKLI HESAP YAPILDI

        Bu arada bakanlık sınavlara giren 1 milyon 271 bin 273 öğrenci için iki farklı puan hesapladı. Bunlardan biri iptal edilen 4 soru dikkate alınmadan puanların hesaplanması oldu. Diğerinde ise yerel mahkemenin kararı onanmış gibi 4 soru iptali dikkate alındı. Bu yeni hesaplamaya göre yaklaşık 1.3 milyon öğrencinin hem yerleştirme puanları hem de yılsonu başarı puanları ve sıralamaları da değişti.

        'YA A YA B TUŞUNA BASARIZ'

        Bakanlıktan görüştüğümüz bir yetkili, "Yaklaşık 1.3 milyon öğrenci ile ailesi heyecanla puanlarını bekliyor. Kimseyi mağdur etmek istemiyoruz. Ama mahkemenin de bir an önce karar vermesini bekliyoruz. İki türlü puan hesaplaması da hazır. İtirazımız kabul edilirse soru iptalinin olmadığı hesaplamaları yayınlayacağımız A tuşuna, kabul edilmezse soru iptalini dikkate alarak yaptığımız hesaplamayı vereceğimiz B tuşuna basacağız" dedi.

        Üst mahkemenin kararının bugün ulaşmaması durumunda ne yapacakları sorusuna ise bakanlık yetkilileri, "En kötü olasılık belki bir iki gün bekleriz, ya da pazartesi sabahı iptal edilen sorulara göre yaptığımız puanları açıklar, sonra da üst mahkemeye itirazımızı geri çekeriz" yanıtını verdi.

        SORUNUN DEĞERİ DEĞİŞİYOR

        TEOG'da her biri 20'şer sorudan oluşan 6 dersten iki dönemde toplam 12 sınav yapıldı. Bu 4 soru dışında birinci dönem sınavlarında görme engelliler matematik, fen ve teknoloji ile İtalyanca dersi sınavlarından birer, matematikten 2 soru iptal edilmişti. Böylece iptal sorular 9 oldu. İptal ise soruların değerini değiştiriyor. 20 soruluk her testte bir sorunun değeri 5 puan olarak hesaplandı. Ama 2 sorunun iptal edildiği fen sınavı tıpkı matematik gibi 18 puan üzerinden değerlendirilecek ve bir sorunun değeri 5.5556 olacak. İngilizce sınavında da soruların değeri aynı olacak. Din dersi sınavında ise bir sorunun değeri bir iptalle 5.26 oldu.

        YANLIŞ YAPAN YÜKSELECEK

        Yargının iptal ettiği soruları dikkate alarak yapılan hesaplamada bu soruları yanlış yapan öğrencilerin puanları yükselecek. Ayrıca soru iptali olmayan mazeret sınavı da adaletsizlik yaratıyor. Çünkü ilk sınavda bir yanlışı olan öğrenci soru iptali olmayan mazeret sınavında bir yanlış yapana göre 0.05 puan kaybedecek. Yanlış soruları artıkça dezavantajları da artacak. Testin katsayısı 4 olduğu için bu puan kayıpları yerleştirme puanlarında daha yüksek olacak.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa