Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay Habertürk TV Ankara Temsilcisi Nilgün Balkaç'ın sorularını yanıtladı... Cumhurbaşkanlığı, 3 dönem

        Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay Habertürk TV Ankara Temsilcisi Nilgün Balkaç'ın sorularını yanıtladı. Seçimi beklentilerinin üzerinde oy oranıyla geride bıraktıklarını kaydeden Atalay, cumhurbaşkanlığı seçimine daha zaman olduğunu ancak oy oranlarına bakıldığında yollarının açık olduğunu söyledi. 3 dönem kuralının değiştirilmesinin şu an gündemlerinde olmadığını belirten Atalay, seçim gecesi Başbakan Erdoğan'ın, ailesiyle birlikte balkonda verdiği fotoğrafı da "Aile olarak mutluluk paylaştılar. Ön plana çıkarılacak bir şey değil" sözleriyle değerlendirdi. İşte Atalay'ın açıklamaları:

        "LİDERLİĞİN ROLÜ BÜYÜK"

        Bizim stratejinin başına Başbakan Erdoğan var. Biz organize çalışan partiyiz. Seçim kampanyalarımız güçlü olur. Olup bitenleri iyi izleyiz. Onun ötesinde büyük bir reklam kampanyamız var. Seçim beyannamesini hazırlayan başka ekip var. Biz iyi kuruyoruz, iyi denetliyoruz, ilkeleri saptırmıyoruz. Uğur Işılak meydanları salladı. Onun da çok etkisi var. Bunların iyi planlanmasında liderliğin rolü fazladır.

        "BU BİR REKOR"

        Herkes gecesine gündüzüne kattı. Rekor kırıldı. Yüzde 90 varan katılım...Milletimizin seçime verdiği önem.Bunu tarih kaydetsin. Herkes şundan mutlu olsun. Millet sandığın, seçimin değerini biliyor. Bu bir rekor. Yüzde 89 küsur katılım oranı.

        "CEMAAT ETKİLİ OLMADI"

        Genel seçim olsa yüzde 49,6 gibi bir rakam olur. Bizim oyumuzda düşme yok. Yerel seçimde de 45'in üzerinde aldık. Bizim başarımız çok yüksek. Biz yerel seçim şartlarında 43-44 tahmin ediyorduk. Ama araştırmalarda yüzde 45'in üzerinde olacağız dedik. Ağırlıklı tahminimiz yüzde 47'di. Bunları iyi analiz ediyoruz. 'Cemaat faktörü oyu düşürdü' gibi söylemlerin etkisi olmadı.

        "TAPELERE, KASETLERE İNANMADILAR"

        Vatandaş kasetleri, tapeleri inandırıcı bulmadı. yanlışlık varsa AK Parti bunu kendisi hesabını sorar, yargıya götürür inancı var. Vatandaş şöyle algıladı. Türkiye'nin iyi gidişi var birileri bunu durdurmak istiyor.

        Başbakan Erdoğan sonuçlardan memnun.

        BALKONDAKİ O FOTOĞRAF

        Aile olarak mutluluk paylaştılar. Ön plana çıkarılacak bir şey değil.

        "PARALEL YAPININ ÜZERİNE GİDİLECEK"

        Paralel bir yapılanma var. Biz daima hukuk içinde olduk. Bunların üzerine gidilecek. Ayrıntılı bir şekilde çalışılıyor. 1 milyonun üzerinde dinleme kararı verilmiş 2.5 yılda. Bir hakim binlerce dinleme kararını hiçbir gerekçe göstermeden veriyorsa, bunlar gündeme gelecek. Hukukun içinde dosyalar değerlendirilecek.

        "DEMOKRATİK ÖZERKLİĞİN GERÇEKLİĞİ YOK"

        BDP'nin demokratik özerklikle ilgili sözleri seçim atmosferinin romantik söylemi. Gerçekliği yok, bunu onlar da biliyor.

        "CUMHURBAŞKANLIĞI YOLU AÇIK"

        Başbakan'ın cumhurbaşkanı olup olmayacağı konusunda karar verilmiş değil. En geç Temmuz'un başında kampanyanın başlaması lazım. Kararların verilmesi lazım. Bu seçim sonucu cumhurbaşkanlığı konusunda yolumuzun açık olduğunu göstermiştir. Her türlü aday altermatifi için bunu söylüyorum. Bizi rahatlatmıştır.

        "3 DÖNEM ŞU ANDA GÜNDEMDE DEĞİL"

        3 dönem bir yasa ya da anayasa hükmü değil. Partimiz karar verebilir o kolay bir şey. Ama bu konuda bir çalışma yok. Bundan sonra gelişme içinde bu değerlendirilir. Bunun değiştirilmesi zor bir şey değil. Seçim ortamında bunun gündemden çıkmasını istedik. Şu anda da böyle bir gündemimiz yok.

        "ERKEN SEÇİMİ DÜŞÜNMEDİK"

        Erken seçimi hiçbir zaman düşünmedik. Bir tek 2007'de cumhurbaşkanlığı krizinden dolayı erken seçim kararı almıştık.

        "İTİRAZLAR NORMAL"

        Seçim sonuçlarına itirazların olması normal. İstanbul'da arada o kadar büyük fark var ki... 5-6 puan fark çok yüksek miktarlardır, 'Yeniden sayılsın' gibi iddialar soyut itirazlardır. Ama bazı yerlerde insanlar tatmin olmuyorsa itirazlar görüşülür. Bana göre seçim sonuçlandı ama bir iki yer var ki çalışılıyor. Bizim Adana'da, CHP'nin de Ankara'da itirazı var.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa