Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Yargıda neler oluyor?, Savcı Muammer Karakaraş'tan açıklama, HSYK'dan açıklama, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı

        'Yolsuzluk ve rüşvet' iddialarına ilişkin yeni soruşturmanın dosyası elinden alınan Savcı Muammer Akkaş, yazılı açıklama yaparak "Yargıya açıkça baskı yapılmıştır" dedi. Akkaş'ın açıklamalarının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, kameraların karşısında geçti ve "Savcılar rastgale soruşturma başlatamaz eğer bildirim yapılmazsa kaos olur" dedi. Bu sırada HSYK'dan da açıklama geldi. HSYK'nın açıklamasında Adli Kolluk Yönetmeliği'nin anayasa ve kanunlara aykırı olduğu belirtildi. Hukukçular, tüm bu gelişmelerin ne anlama geldiğini Habertürk TV canlı yayınında anlattı.

        "YÖNETMELİK YOK HÜKMÜNDEDİR"

        Doç. Dr. Yılmaz Yazıcıoğlu:Muammer Aktaş'ın açıklaması ile Turan Çolakkadı'nın açıklaması birbiri içinde dengelidir. HSYK'nın yaptığı açıklamanın bunlarla alakası yok, HSYK'nın yaptığı açıklama, Adli kolluk Yönetmeliğindeki Değişikliğe İlişkin ve birçok hukukçu gibi benim de yaptığım nitelendirmede hem Anayasa'nın ikinci maddesine hem de kuvvetler aykırı ilkesine son derece ters bir düzenlemedir ve yok hükmündedir. Ceza muhakemesi kanununda adli kolluğun savcıya bağlı çalışacağı ve üstlerinin denetiminde olmadığı hüküm çerçevesinde hiçbir şey yapamayacağına ilişkindi. Bu kanuna uymaları veya uymamaları halinde ise bir sonuç doğurmayacaktır.

        "ANAYASADAKİ İLKELER YÖNETMELİKLE DEĞİŞMEZ"

        Prof. Dr. Vahit Bıçak:Anayasaya aykırılığ belirleyecek makam Anayasa Mahkemesi'dir. HSYK'nın açıkladığı bir görüştür. Dolayısıyla bunu bu çerçevede ele almak lazım. Bu yönetmelikle ilgili Barolar Birliği tarafından iptal davası açılmıştır.

        HSYK'nın görüşüne katılıyorum. Şimdi yasama, yürütme, yargı ayrımı 17. yüzyıldan beri demokrasilerin olmazsa olmazıdır.

        Soruşturmaların gizli yürütülmesi kanunların gereğidir. Savcıların belli oranda bir operasyonel bağımsızlığa bağlı olması gerekir. Başsavcı o kurumun başındandır. Ama savcılar da kendi inisiyatifiyle soruşturma başlatma yetkisine sahiptirler. Trafik polisinin ceza tutanağını nasıl il meniyet müdür onaylaması gerekmiyorsa savcının işlemi de başsavcı tarafından onaylanması gerekmez. Başsavcının denetim ve gözetim yükümlülüğü vardır.

        Hukukta hiyerarşi vardır. Anayasa, kanunlar, kanun hükmünde kararnameler, tüzükler onların altında yönetmelikler vardır. Dolayısıyla anasayadaki ilkeleri yönetmelikle değiştirmek mümkün değildir.

        "HSYK'NIN AÇIKLAMASI SORUNLU"

        AK Parti MYK Üyesi Prof. Dr. Osman Can:HSYK'nın açıklama biçimine ve açıklamanın kodlarına baktığımız zaman çok sorunlu. Soruşturmaya ilişkin detaylar hakkında çok fazla bir şey söylemem. Savcılık kendisince harekete geçmiş olabilir. HSYK idari işler yapar. Kamuoyu bir kuşku duyduğu zaman da harekete geçebilir. Siyasi bir açıklama yapmak suretiyle de, Başsavcı'yı da baypas etmek suretiyle yürütülen soruşturmada da ciddi kuşkular vardır.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa