Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem AKP'li belediye başkanına yargı şoku

        Saadet Partili Hilmi Başkara’nın dava dilekçesini inceleyen İstanbul 9. İdare Mahkemesi, “yapılan işlemin hukuka aykırılığı açıktır. Telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 sayılı kanunun 27. maddesi uygulanmalıdır” kararıyla AKP’li Hilmi Kaplan’ın belediye başkanlığı da düşürüldü. AKP böylece, bir belediyesini kaybetti.

        İçişleri Bakanlığı’nin raporları sonucu AKP'li Belediye Başkanı Hakan Örüng ile Yardımcısı Özkan Kıral 25 Aralık'ta görevden alınmıştı. Ardından Belediye Meclisi yeni bir başkan seçmek üzere toplandı ve 2 Ocak 2008 tarihinde yapılan seçime, AKP yönetimi ağırlık verdi.

        Boşalan başkanlık koltuğuna oturmak için çalışma yürüten ve şanslı görülen Saadet Partili Hikmet Yücel, bu sırada CHP’den de destek aldı. CHP’li Meclis Üyeleri, Yücel’i destekledi. Buna rağmen sandıktan AKP’nin adayı Hilmi Kaplan çıktı. Saadet Partili ve CHP’li üyeler Kaplan’ın başkanlık koltuğuna oturmasına itiraz ederek, “Yeterli oyunuz yok. Seçimi kazanabilmeniz için yeterli oy çoğunluğu gerekir. Mahkemeye gideceğiz” dedi.

        Saadet Partili ve CHP’li üyeler, AKP’ye yaptıkları itirazdan sonuç çıkmayınca, mahkemeye başvurdu. Saadet Partili Hilmi Başkara adına açılan davada, yeni seçilecek olan başkanın Belediye Kanunu’na göre, 9 oy alması gerektiği, AKP’li adayın ise 8 oyda kaldığı kararı çıktı. İstanbul 9. İdare Mahkemesi’ne verilen dilekçede, seçimle işbaşına gelen üye sayısının 15 olduğu, başkanın da üye tamsayısına dahil edildiğinde, sayının 16’ya çıktığı belirtildi. İçişleri Bakanlığı’nin yayımladığı hükümlere göre, AKP’li Kaplan’ın başkan olamayacağı kaydedildi.

        Mahkeme, bir ay önce açılan davayı, sonuçlandırdı. Başkara’nın dava dilekçesini inceleyen İstanbul 9. İdare Mahkemesi, “Yapılan işlemin hukuka aykırılığı açıktır. Telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 sayılı kanunun 27. maddesi uygulanmalıdır” dedi. Bu karar uyarınca, AKP’li Hilmi Kaplan’ın belediye başkanlığı da düşürülmüş oldu. AKP böylece, bir belediyesini kaybetti.

        Yenidoğan’da önümüzdeki günlerde, belediye başkanlığı için seçim sandığının konulması gündeme gelecek. Belediye Meclis üyeleri, yeni belediye başkanını seçmek için sandık başına gidecek.

        Bu arada, Saadet Partisi'nin itirazları sonucu hakkında 9. İdare Mahkemesi'nden "Koltukta oturması usule uygun değil" kararı çıkan AKP'li Hilmi Kaplan'ın bir üst makam olan Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurusu da sonuçlandı.

        İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, önceki kararı geçerli saydı. Böylece AKP'li Hilmi Kaplan'ın koltuğu boşaltması kesinleşti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa