Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem TBMM'de küfürlü kavga

        Genel Kurulda, TBMM Danışma Kurulunda uzlaşma sağlanamaması üzerine, AK Parti'nin gündem ve çalışma saatlerine ilişkin grup önerisi görüşüldü. DSP'li İçli'nin öneri aleyhinde yaptığı konuşma sırasında çıkan tartışma, verilen aranın ardından da devam etti.

        TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, aranın ardından birleşimi açarken, grup önerisi üzerindeki görüşmelerin tamamlandığını söyledi. Oturduğu yerden ayağa kalkarak Başkanlık Divanının önüne gelen DSP'li İçli, konuşma süresini tamamlamadığını belirterek, kendisine söz verilmesini istedi.

        Mumcu'nun, ''Konuşmanızı tamamladığınızı varsayıyorum'' demesine itiraz eden İçli, konuşmasını tamamlamak istedi. Mumcu'nun söz vermesiyle yeniden kürsüye gelen İçli, Parlamentoda düşünce özgürlüğüyle ilgili yasalar çıkarılırken kürsü dokunulmazlığı olan bir milletvekilinin konuşmasının engellendiğini ileri sürdü. İçli, Parlamentonun yetkisinin sınırlandırılmasını savunmadığını da belirtti.

        -''UTANÇLA İZLEDİM''-

        AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, İçli'nin, ''Parlamentonun iradesini hiçe sayan'' bir konuşma yaptığını belirterek, ''Anayasa Mahkemesinin verdiği karara hepimiz uymak zorundayız. Saygı duyarız veya duymayız. Ama nasıl ki yasama organının verdiği karar tartışılıyorsa, Anayasa Mahkemesinin verdiği karar da her zaman tartışılabilir'' dedi.

        Herkesin Anayasaya bağlı olmak zorunda olduğunu kaydeden Elitaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

        ''Anayasa Mahkemesi, 411 milletvekilinin gizli oyuyla, 400 milletvekilinin teklifiyle, kimin hangi partiden olduğu belli olmadan; AK Parti'den, CHP'den, MHP'den, DTP ve diğer partilerden 411 milletvekilinin özgür iradesiyle verdiği bir oy ortada... Ama 411 milletvekilinin yasama görevini yerine getirirken, Anayasa Mahkemesinin yetki aşımını ortaya koyup, burada sayın milletvekilinin, Anayasa Mahkemesinin bizlerin özgür iradesine vurduğu bu gemi açıkça savunmasını, milletvekilleri adına utançla izledim. Seçilememişsizin, gelip bir partinin sırtına binmişsiniz, bir partinin imkanlarıyla seçilmişsiniz. Şimdi de konuşma hakkını elde edememişsiniz, yine bir partinin imkanlarıyla gelip burada konuşuyorsunuz. Allah aşkına siz kendi başınıza bir şey yapamaz mısınız? Muhakkak asalak olmak zorunda mısınız?''

        -MUMCU, ELİTAŞ'TAN ''ASALAK'' İFADESİNİ DÜZELTMESİNİ İSTEDİ-

        Elitaş'ın konuşmasına DSP'li ve diğer milletvekilleri tepki gösterdi. Oturdukları yerden kalkan DSP'li milletvektillerine, AK Parti'liler de tepki gösterdi. Elitaş, Mumcu'dan İçtüzüğü uygulamasını isteyerek, ''İçtüzüğü uygulamadığınızdan dolayı, gerekli gereksiz çeşitli konularda milletvekilleri görüşlerini ifade ediyorlar ve TBMM'yi olmadık şekilde geriyorlar'' dedi.

        Mumcu, Elitaş'a, ''Sizi İçtüzük gereği temiz dil kullanmaya davet ediyorum. 'Asalak' kelimesini sehven söylediğinizi belirtip düzeltin'' dedi. Elitaş, sözlerini düzeltmeden yerine oturdu.

        Genel Kurulda karşılıklı laf atmalarla süren tartışmalar sırasında AK Parti Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş, DSP'lilerin üzerine yürümek istedi. TBMM İdare Amiri Hüsrev Kutlu ve bazı milletvekilleri, Daniş'e engel oldu. Daniş, DSP'lilere, ''Kimin asalak olduğu belli...'' diye laf attı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa